неделя, 29 август 2021 г.

ЕКОЛОГИЧEН АНТИХУМАНИЗЪМ ИЛИ „РЕЛИГИЯ НА ПРИРОДАТА“

 


Съдейки по последните предложения на радикалните зелени, те са по-близо до антихуманизма.

Игор Ейдман, 27.08.2021 г.

Заплахата за хуманизма дойде от неочаквана посока. Преди това на хуманизма се противопоставяха клерикалите, нацистите и реакционерите. Сега, като че ли, най-прогресивните автори изглежда започнаха да пропагандират антихуманни идеи.

Аз се отнасям добре към зелените. Опасявам се обаче, че на основата на радикалния екологизъм в последно време се формирал нов антихуманизъм – „религия на природата“.

Наскоро слушах лекция на един либерален професор, близък до екологичното движение. В началото той описа историята на човечеството като история на човешкото насилие над природата – практически всяка икономическа дейност води до негативни последици за околната среда и с напредването на икономическото развитие тези последици стават все по-широко разпространени. По-нататък професорът направи следния извод – за всичко е виновна июдео-християнската западна цивилизация, която обяви човека за „венец на творението“ и го постави над природата, след като той е само една незначителна част от нея, а интересите на останалите „деца на природата“ са не по-малко важни от тези на хората

В традиционните религии човек е призован да изостави собствените си интереси в името на Бог, в религията на национализма – в името на нацията, в религията на патриотизма – в името на родината, в религията на комунизма – в името на пролетариата, колектива, партията и т.н. Само хуманизмът защитава интересите на човешката личност като най-висши ценности.

Хуманният екологизъм означава защита на природата в интерес на човешкото оцеляване, здраве и комфортно съществуване. Новият антихуманен екологизъм означава преправяне на човека в името на запазването на природата, която е най-висша ценност, лишаването му от творческия инстинкт, насочен към промяна на света около него и „покоряване на природата“. Задачата на новите антихуманисти е да скопят прометеевския човек, да го превърнат в екологично безопасен зеленчук в природната градина.

Човечеството не може да не експлоатира природата, тъй като тогава ще изчезне по-рано, отколкото от замърсяването й.

Хуманния екологизъм предполага известно самоограничаване на хората в името на опазването на природата, но не отрича правото им да я използват и да я променят в свой интерес.

Съдейки по последните текстове и предложения на радиалните зелени, те са по-близо до антихуманната „религия на поклонниците на природата“.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар