четвъртък, 5 август 2021 г.

ФАТАЛНАТА РОЛЯ НА ГЕРМАНИЯ

 

Бомба със закъснител.

Вадим Зайдман, 05.08.2021 г.

В началото на 20-ти век Германия и нейното злато имаха значителна, вероятно и решаваща, фатална роля за победата на болшевиките в Русия, а след това и за удържането на властта.

В началото на 21-ви век същата Германия, с влиянието си в Европейския съюз, блокиращо всякакви тежки санкции срещу Путин (а сега и Лукашенко), с нейните пари, които Русия получава в резултат на широкомащабното взаимноизгодно сътрудничество, играе важна роля за оцеляването на този режим. И попътно – и в оцеляването на вече открито фашисткия режим на Лукашенко. Именно Ангела Меркел, според показанията на германския журналист Борис Райтшустер, е изиграла решаваща роля миналата година, при потушаването на протестите след изборите от белоруския диктатор за това, Европейският съюз да не наложи сериозни санкции срещу него :

„Един от най-големите успехи на Меркел е, че тя успя да се представя за опонент на Путин, а всъщност е най-близкият му съюзник. Двамата си приличат. И приликата не е случайна. И двамата са политически социализирани в комунистическите кадрови организации.

Когато нещата се объркат за Путин, той винаги може да разчита на Меркел, за да попречи на Украйна и Грузия да се присъединят към НАТО. Това предотврати доставката на оръжия за Украйна след нахлуването на Путин. Тя прокара най-важния проект на Путин – газопровода в Северно море. Сега го предупреди да не се намесва в Беларус и предотврати санкциите. Що се отнася до Меркел, нейните думи и дела, не само по отношение на Русия, са диаметрално противоположни. Западняците без подходящ опит обикновено нямат начин да разберат това. Меркел е най-добрата „съпруга“ на Путин. Най-вече защото тя го крие толкова умело“.

Всъщност Меркел е и най-добрата „съпруга“ на Лукашенко. Защото тежестта и влиянието й в Европейския съюз предотврати санкциите срещу Лукашенко и спаси неговия режим. В края на краищата Беларус не е Русия, тя няма толкова, колкото има Big Brother, така че всякакви сериозни санкции биха били фатални за режима. А фактът, че Беларус не е ядрена сила, прави безсмислени всякакви оправдания, както в случая с ядрена Русия, или защо Западът се колебае да приложи сериозни мерки за натиск срещу нея.

Това е напълно необясним феномен за мен. Добре, Западът не може да се справи с Путин – той има в ръцете си ядрено оръжие. Страхува се. Но защо не напляскат през ръцете Лукашенко? Дори не говоря за всичките му минали престъпления през целия четвърт век на служба, за убийствата на политическите му противници. Но защо след като нагло узурпира властта миналата година, след като брутално потисна и разби народните протести, международната общност не му наложи (ако въвеждането им срещу Путин е деликатна работа) санкции?! С превръщането на режима в международен изгнаник, подобно на режимите в Иран и КНДР. Защо в този случай се уплашиха?

Следователно всички приказки, че не можем да потърпим сметка от Путин, защото Русия е ядрена сила, са оправдание, смокиново листо, покриващо импотентността както на Германия, така и на Запада като цяло. Иначе с Лука отдавна да са се оправили.

Резултатът от подобно умиротворяващо отношение към Лукашенко не закъсня, последваха три, по същество, резонансни престъпления поред. През май – акт на международен тероризъм, принудително кацане в Минск на цивилен самолет и вземане за заложници на Роман Протасевич и София Сапега; преди два дни – опит за насилствено извеждането на спортистката Кристина Тимановская от Токио в Минск и убийството на правозащитника Виталий Шишов, директор на „Белоруския дом в Украйна“, което очевидно се е случило в същия ден.

Кървавият Лука, който, както и неговият Big Brother, не получава никакъв отпор, става с все по-нарастващ апетит и все по-често се разхожда из международния бюфет. Сигурен съм, че сега ще започнат фантазиите на простодушните либерали в стил „Западът със сигурност няма да му прости това“, а също така съм сигурен, че няма да има нищо друго освен изразяване на сериозни притеснения и призиви да се разбере какво се е случило. Какво трябва да разбера? – Та това е случай, който точно отговаря на афоризма на Йежи Лец (Станислав Йежи де Туш, 1909-1966, полски поет от еврейски произход,  сатирик, преводач, юрист и филолог, известен с находчивите си афоризми, епиграми и сентенции – Н.К.): „Грозно е да подозираш, когато си съвсем сигурен“.

А по отношение на комсомолката от ГДР Меркел не е ясно как тя успя да стане известна като твърд противник на Путин, а всъщност играе фатална предателска роля в подкрепа на режимите на Путин и Лукашенко – просто за губих дар слово. Какво да кажем за убийството на Зелимхан Хангошвили (бивш чеченски командир, гражданин на Грузия – Н.К.) през август 2019 г., което се случи на един хвърлей от резиденцията на фрау Канцлерин !!!

Много съжалявам за Виталий Шишов, той беше само на 26 години.

Човек може искрено да съчувства на беларусите, изоставени от Германия и цялата цивилизована световна общност на милостта на фанатик. Вероятно те вече са разбрали, че зрелият фашистки режим на Лукашенко не може да бъде свален чрез мирен протест. Писах за това след миналогодишните протести, а също така, че оцелялата Хлебарка ще предприеме такива репресии срещу непокорните хора, които и не сте предполагали.

Ето няколко откъса и ми кажете, че не съм бил прав:

„…От историята, особено от руската, трябва да сме наясно, че всеки неуспешен опит за революция се превръща в неизбежна реакция. В случая с Беларус ситуацията се влошава от особеностите на психологичната характеристика на Лукашенко, диагнозата му „мозаечна психопатия“ (вижте мнението на психиатъра от Минск Дмитрий Щигелски) - просто от страха, който изпита в средата на август, когато властта му висеше на косъм! Мисля, че в онези дни той се чувстваше като плъх, натикан в ъгъла и наистина беше плъх – доказателства за това беше паниката, която го обзе.

Сега непосредствената опасност беше отминала, той дойде на себе си, почисти се, тайно встъпи във властта. Всичко. Финита ла комедия. Шансът, ако е имало такъв, беше пропуснат.

Можете да бъдете сигурни, че той ще извърши толкова задълбочена работа по допуснатите грешки, за да изключи и най-малката възможност за повторение на подобни протести в бъдеще. Той ще укрепи репресивния апарат, ще умножи специалните служби и ще обучи още повече своите верни псета.

... няма да има повече социални катаклизми при жив Лукашенко. Всеки обществен порив сега ще бъде потиснат. Превантивно. Или аз не разбирам нищо за същността на наплашения за цял живот Лукашенко. Който беше болезнено подозрителен и мнителен, а сега ще бъде тройно. Подобно на Сталин в края на живота му.

Казвате, че е наврял Беларус под асфалта? Сега ще я навре под стоманобетон.

В този случай много бих искал да бъда суетен „оплаквам“, дори засрамен „оплаквач“, но се опасявам, че за смяната на режима в Беларус с народни протести вече не може да се говори. Без значение колко зряло може да бъде бъдещото гражданското общество на Белорусия. Всъщност Лука ще направи всичко, за да му попречи да порасне.

Да се надявам на бъдещето, когато по силата на биологичните закони Лука, както се казва, ще се качи горе, е безплодна надежда. Защото изглежда е тръгнал да създава наследствена монархия – подобно на династията Ким в Северна Корея. Синчето Коля току-що е пораснал. А що се отнася до неговата жестокост, старият вече е сравним с Ким-човците. ….

В началото на 20-ти век Германия и нейното злато имаха значителна, вероятно фатална роля за победата на болшевиките в Русия. Както се оказа, не само за самата Русия, но и собственото си унищожение.

Това беше бомба със закъснител, която експлодира през 1933 г., когато Хитлер дойде на власт.

Като човек, който се опитва поне да вземе предвид уроците на историята, нямам никакво съмнение, че настоящото безумно мащабно и взаимноизгодно сътрудничество с режима на Путин, нежеланието да се предприемат каквито и да било ефективни мерки срещу него или срещу Лукашенко, тяхното умиротворяване и удовлетворяване също ще се върнат в бъдеще в Германия и „цивилизованата европейска общност“.

Историята е сурова дама.

Тя неизбежно и жестоко наказва за неучените уроци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар