вторник, 3 август 2021 г.

МЪЛЧИ ИЛИ УМРИ

 

„През август 2020 г. Алексей Навални стана жертва на отравяне. Година по-късно той е в колония, уебсайтовете му са блокирани – съществуването на Навални просто се игнорира. А какво се случи с неговите поддръжници?“, задава въпрос Ина Рук от немската телевизионна и радиокомпания ARD

„В шест часа сутринта Сергей Римски чу силен чукане на вратата на апартамента си. Той веднага разбра какво означава това – бившите му колеги стояха на вратата със заповед за обиск. Сергей е на 28 години, а през февруари напусна полицията в руския индустриален град Иваново –  заради присъдата на Алексей Навални и полицейското насилие по време на демонстрациите за освобождаването му“,  се казва в публикацията.

„Според него той вече не можеше да понася това. Например снимките от Санкт Петербург, на които се вижда как полицай рита жена: „И за това не го съдят, не го наказват. Не искам вече да съм част от тази система. Бих се срамувал от насилието, даже и самият да не съм бил там“, казва Римски. Срещу Сергей се води наказателно дело за обида на представители на властта. Той има блог за полицейската бруталност, а един от служителите е завел дело“.

 „Приятелката на Сергей казва, че седем полицаи са дошли да претърсят едностайния апартамент – с пистолети, картечници, в защитни жилетки, каски и дори с щитове.“ Наистина ли са мислили, че тук ще се защитаваме с оръжие? Искам да измия всичко, до което се докоснаха. Толкова е отвратително!“, казва тя.

 „На 2500 километра на изток, в сибирския Томск, Ксения Фадеева гледа в огледалото за обратно виждане на колата си“, продължава авторът на статията. – Тя е забелязала, че я следят. „Скоро ще ме арестуват“, казва Ксения. Така, според нея й оказват натиск. „И, разбира се, това е неприятно. Но за мен това не е причина да спра, или поне още не“, казва Фадеева.

 „Ксения е член на Томската градска дума от една година. Тя ръководеше местния щаб на Навални [1], докато неговата национална мрежа не беше призната за екстремистка и забранена. Фадеева е един от последните хора, които са виждали Навални, преди да бъде отровен, по време на кампанията му в Томск през август 2020 г. (...) Тук неговото „умно гласуване“ доведе до това, че управляващата партия загуби абсолютно мнозинство, но тя все още има мнозинството от мандатите. Малко от останалите опозиционни депутати се осмеляват да работят с нея, казва Ксения“.

 „Те не затягат гайките, защото всичко е толкова прекрасно и всички обичат Путин. Точно обратното", анализира тя. Това може да се види от коментарите в политическите форуми: „Не че Навални има много фенове. Но няма нито една добра дума, която да прочете за президента“.

 „В разгара на вълната от протести през януари, когато демонстрациите за освобождаването на Навални се проведоха в повече от 100 града, само 19% от анкетираните в анкета на независимия център Levada [2] заявиха, че одобряват работата на Навални. Въпреки това в много градове демонстрациите бяха брутално разпръснати, а участниците в тях подложени на репресии“, се казва в статията.

 „В малкия град Микун в Република Коми под ударите попадна Никита Тушканов. Учителят по история протестираше сам, застанал на централния площад с плакат, който сам беше направил. Той все още пази плаката. Надписът върху него гласи  - „Млъкни или умри“. „Ако се осмелите да кажете нещо, ще пострадате. Когато казвам „умри“, нямам предвид истинска смърт. Имам предвид социалната смърт", казва Никита.

 „Два месеца след протеста той е уволнен, ​​формално по други причини, заради „неморално поведение“. „Доказателството е снимка от студентските години, на която пуши наргиле. Забранено му е да идва на училище, дори на завършване на класа му. Но учениците дойдоха в дома след като получиха дипломите си. На тази възраст те имат много развито чувство за справедливост, казва Никита. Той се надява, че ще успеят да го запазят: „Децата виждат в Интернет какво се случва в действителност. Възрастните са тези, които научават новините по телевизията, гледат  тази квадратна кутия и гълтат всичко“, казва той“.

„Навални беше осъден на две години и половина затвор, подготвят се нови съдебни процеси. Уебсайтовете му са блокирани. Дори не може да си позволи адвокат. Сергей, бивш полицай, сега иска да се включи в политиката. Опозиционната партия „Яблоко“ го номинира на изборите за Държавна Дума. В продължение на много години обаче тя не беше представена там. На Ксения е забранено да участва на следващите избори като служителка в организация, която сега е обявена за екстремистка. Много от екипа на Навални бяха арестувани или напуснаха страната. Ксения иска да остане. Тя все още има мандат в градския съвет“, пише ARD.

Бележки

[1]-организация, чиято дейност е забранена в РФ  бел. ARD.

[2]-неправителствена организация, обявена от министерството на правосъдието на РФ за НПО, изпълняваща функциите на чуждестранен агента – бел. ARD.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар