понеделник, 16 август 2021 г.

ПОЛЕТ НАД ЗАПАДНИЯ ПЕЧАТ НА 16.08.2021

Само за сведение на любопитните Facebook-ари. Щото ми писна да превеждам, пък и в мрежата се котират повече голотии, пикантни и лицемерни (в повечето случаи) поздравления. Забелязвам, че сериозните международни теми имат малко читатели, а по вътрешните – разделението на „про“ и „анти“ е добило колосални размери.  Бях чел, а може би и писал, че Instagram и Twitter, аз добавям и  Facebook, са само инструменти, с които да откриваме идиотите. Авторът на тази  мисъл е добавил, че преди ерата на социалните мрежи, за тях са знаели само роднините им и …лекуващите лекари (прибавеното е от мен).

Пожелавам приятно чете на любопитковците.

На тях и на всички останали препоръчвам пред лягане по една капачка уиски – нормализира кръвното налягане.

P.S. Отказах се  да правя колаж от емблемите на различните вестници – видя ми се трудоемко. Публикувах само реклама на уиски, заедно с портрета на Питър Бен Ембарек (СЗО). За пандемията, СЗО и нейните експерти, „ковидния махмурлук“, ваксините и прочие предстои тепърва да чуваме. Що се отнася до истината, едва ли някога ще я научим.

ПАНДЕМИЯТА COVID-19

Neue Zürcher Zeitung

Ръководителят на разследващата група на СЗО – възможно е сътрудник на лабораторията в Ухан да се е заразил с коронавирус по време на изследвания

През февруари разследващите от СЗО заявиха, че е малко вероятно“ пандемията от коронавирус да е предизвикана от изпускане на вируса от лабораторията. Сега Питър Бен Ембарек, ръководите на разследването леко се отклонява от тази си позиция.

Die Welt

Социален махмурлук – какво се крие зад това явление?

Най-накрая, можем отново да се срещнем с приятели и роднини. Но след тези срещи се казва, че някои от нас са изложени на риск от преумора, по-точно от „социален махмурлук“, свързан с коронавируса.

АФГАНИСТАН

Le Monde

20 години след прогонването на талибаните, те овладяха Кабул без бой

В неделя Кабул падна в ръцете на талибаните, почти 20 години след като бяха прогонени от американците, които искаха да ги накажат за кражба на Ал-Кайда.

Daily Mail

Китай и Русия се готвят да приемат управлението на „талибаните“ в Афганистан: китайските служители позират с лидери на паравоенните им формирования, а Кремъл „няма планове“ да евакуира посолството си.

Китай, Русия, Пакистан и Турция изглежда имат намерение официално да признаят управлението на „талибаните“ в Афганистан, след като ислямистка терористична организация превзе президентския дворец в Кабул, а президентът на страната избяга в Таджикистан.

РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ

The Times

Моля, кажете на читателите си – Съветският съюз не се е разпадал

150 хиляди руснаците отказват да признаят, че СССР се е разпаднал през 1991 г. и настояват да носят съветски документи за самоличност, а мнозина отказват да се подчиняват на руските закони или да плащат данъци – те смятат, че правителството е нелегитимно.

Neue Zürcher Zeitung

Заклеймявани, съдени, прогонени – руското ръководство стартира вълна от репресии от нов мащаб

В навечерието на изборите за Държавна дума Кремъл дръпна юздите. Но то не трябва да се страхува от съпротива от страна на населението – то е по-апатично от всякога.

ВОЙНА И МИР

Neue Zürcher Zeitung

Всъщност не е война, но не е и истински мир – как ситуацията със сигурността може да се развие през следващите години!  

Силовата политика преживява ренесанс. Ще доведе ли това до нови въоръжени конфликти? Възможно ли е разведряване? Какво означава конкуренцията между САЩ и Китай? Швейцарското издание анализира три възможни варианта за развитие на ситуацията в политиката за сигурност.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар