петък, 27 август 2021 г.

АФГАНИСТАН ОЩЕ Е ПОЛЕЗЕН ЗА САЩ

 

Доц. д-р Петър ГОЛИЙСКИ, 16.08.2021 г., voinaimir.info

Авторът е преподавател в специалност „Арменистика и кавказология“ в СУ „Свети Климент Охридски“. Поддържа в свободното си време Фейсбук страницата "История в кратце", в която публикува неголеми научно-популярни материали, написани на достъпен и за неспециалисти език, в които ще се хвърля светлина върху спорни, малко известни или напълно неизвестни моменти върху средновековната и древната история на българите.

Голям (при)смех върви днес в социалните мрежи по повод паническото американско изнасяне от Кабул. Мислите, че Америка съвсем е свършила парите или пък армията ѝ окончателно се е изджендърила? Или пък изветрелият Байдън напълно е скъсал с реалността и го е ударил на сляп пацифизъм? Не, приятели. Америка все още има барут в барутницата си и при нужда може да го използва.

Но какъв е смисълът, след като главният, могъщият и опасният враг е на изток от Афганистан. За Китай иде реч, спрямо който администрацията на Байдън не прекрати започната от Тръмп политика. Което означава, че формулираната от Тръмп заплаха е осъзната, препотвърдена и са изготвени планове за борба с нея.

В тази връзка нищо по-лесно и ефективно няма от това да снесеш едно талибанско кукувиче яйце на границите на Китай и по-точно на границите на населената с уйгури мюсюлмани размирна китайска провинция Синдзян. Оставяйки един напълно отталибанен Афганистан, САЩ оставят един развъдник на ислямистка инфекция на границата на Синдзян, който тепърва ще пренася болестотворни бактерии отвъд Памир и Тяншан и ще превръща Синдзян във възпален гнойник, който ще изсмуква силите и енергията на Пекин. А, както учи историята и практиката, когато не искаш врагът ти да бърника в твоя двор, подпали неговия заден двор, че да си има ядове там.

Отделно на това един напълно оталибанен Афганистан ще се превърне в мощен износител на ислямизъм и към крехките и податливи на трусове все още светски режими в съседните Узбекистан и Таджикистан, а в по-далечна географска и времева перспектива и на Казахстан и Русия. Едно евентуално „разбичкване на нещата” в Средна Азия може да внесе смут и нестабилност и по линията Памир-Каспийско море-Кавказ, разстройвайки ж.п.-търговските артерии от Китай към Европа, на които Пекин разчита като алтернатива на морските доставки в случай, че те бъдат блокирани от силния американски флот. За възродения „Път на коприната“ иде реч.

И накрая, оталибанясването на Афганистан ще изстреля към склерозиралия Европейски съюз нова вълна от „инженери” и „лекари” и ще отвори на кекавите западноевропейски политици нови грижи, покрай които ще им е последна мисъл идеята за сближаване с Кремъл.

Така че ако мислите, че във Вашингтон са смотаняци и тъпанари, дълбоко се лъжете. Там просто следват своите интереси. А че покрай това може здраво да го отнесе целият Евросъюз, е отделен въпрос.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар