понеделник, 2 август 2021 г.

ВОЙНАТА СЕ ПРОМЕНИ. АМЕРИКАНСКИ ДОКУМЕНТИ БИЯТ ТРЕВОГА ПРЕД ЛИЦЕТО НА ВАРИАНТА DELTA

 Le Figaro и AFP, 31.07.2021 г.

 (...) „Вариантът Delta Covid-19 е заразен подобно на варицелата и вероятно ще има по-сериозни последици от предшествениците си и според официалните документи на САЩ заразените хора, ваксинирани и неваксинирани, съдейки по всичко, го разпространяват с еднаква лекота“, пише Le Figaro.

„Подобни резултати, базирани на изследвания, са представени в презентация, разпространяване вътре в Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), основната здравна агенция в САЩ. Проверените от AFP документи, публикувани от The Washington Post, са придружени с предупреждение към отговорните ръководители – „войната се е променила“, се казва в статията.

 „Шефката на CDC Рошел Валенски (род.1969 г., бакалавър по биохимия и молекулярна биология от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, доктор по медицина от Медицинския факултет на Джон Хопкинс, била е началник на отделението по инфекциозни болести в Общата болница в Масачузетс и професор по медицина в Харвардското медицинско училище,  експерт е по ХИВ/СПИН – Н.К.) се опира на данните от презентацията, за да препоръча повторно носене на маски на закрито за два дни, дори за ваксинирани хора, намиращи се във високорискови зони.

 

Според изданието „презентацията отчасти се основава  на анализа от Провинстаун, щата Масачузетс, където, след празнуване на Деня на независимостта на 4 юли са открити около 900 случая на Covid, въпреки че три четвърти от участниците в събитието са били ваксинирани“.

Изданието съобщава, че „според презентацията на CDC не е установена разлика във вирусното натоварване при ваксинираните и неваксинираните хора, , което изглежда показва същата степен на заразност, независимо от ваксинационния статус“.

 (...) „Това наблюдение“  е „основния фактор за промяна на препоръките на CDC относно маските“, обяснява пред AFP Селин Гундер, специалист по инфекциозни заболявания от университета в Ню Йорк – „Носенето не е предназначено за защита на ваксинираните хора, тъй като те, даже и да се заразят ще имат леки или никакви симптоми, но поради факта, че те могат да заразят други хора“.

 (...) „Информацията за това събитие предполага, че експозицията на вируса може да е настъпила на места като барове или домашни партита, където носенето на маска е малко вероятно“, казва пред АФП д-р Дженифър Нуцо, епидемиолог от Училището по обществено здраве към Университетът Джон Хопкинс в Балтимор. В допълнение, документите на CDC показват, че случаите на инфекция при ваксинирани хора не са толкова редки, както се смяташе досега – „35 хиляди инфектирани седмично на 162 милиона ваксинирани американци“.

Според авторът на статията „въз основа на международни изследвания CDC смята, че Covid първоначално е бил толкова заразен колкото грип, но сега е сравним с варицелата – един човек, заразен с варианта Delta, го предава средно на осем други, но заразността все още е под нивото на морбили. Данните от Канада, Сингапур и Шотландия предполагат, че заразяването може да е по-опасно, с повече хоспитализации и смъртни случаи“.

Le Figaro обобщава, че „ефективността на ваксините варира, но според CDC, те намаляват десет пъти риска от смърт и тежко заболяване, а рискът от заразяване поне три пъти, тоест ваксините са около 90% ефективни срещу тежките форми и 67% срещу заразяването и в този смисъл са все още изход от здравната криза“.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар