понеделник, 16 август 2021 г.

АФГАНИСТАН БЕ ЗАВЛАДЯН ОТ ПРИЯТЕЛИТЕ НА ЛАВРОВ

 


Афганистанци и дипломати панически бягат от страната, а отношенията на РФ с талибаните са добри.

Игор Яковенко, 16.08.2021 г. (със съкращения)

……..

Изтеглянето на американските войски беше безалтернативно. Американците не са длъжни да умират заради демокрацията в други страни и американските избиратели са почти единодушни по този въпрос. Но в същото време изтеглянето не трябваше да се превърне в бедствие за стотици хиляди афганистански съюзници на САЩ. И изобщо не беше необходимо да се оставят на талибаните планини от оръжия в американските бази.

Ролята на Русия

През всичките 20 години, докато САЩ бяха в Афганистан и удържаха тази страна в някаква повече или по-малко безопасна позиция за нейните съседи, Русия непрекъснато се опитваше да им стори всякакви гадни неща. Руснаците успяха да лишат Съединените щати от бази за подкрепа в Централна Азия и непрекъснато мрънкаха под носа си за окупацията на Афганистан от американската военщина. Сега това е проблем на режима на Путин ...

Москва декларира, че има „добри отношения“ както с афганистанското правителство, така и с талибаните, така че властите „не се притесняват“ за положението в Афганистан. Това заяви началникът на Азиатския департамент на външното министерство Замир Кабулов. По думите му Русия е отказала да евакуира персонала на посолството си в столицата на Афганистан по време на офанзивата на талибаните. Дипломатическата мисия ще продължи да работи както обикновено, тъй като те гарантирали сигурността на посолството. Кабулов отбелязва, че това се отнасяло и за представителствата на други държави.

Преди това Лавров нарече представителите на талибаните „разумни хора“.

Стотици хиляди афганистанци и западни държави не са съгласни с Лавров и бягат в паника от тези „разумни хора“. Повече от 60 държави призовават за безопасно излизане на чужденци и граждани на Афганистан, се казва в изявление, публикувано от Държавния департамент на САЩ. Сред държавите, подкрепили призива, бяха САЩ, Франция, Германия, Украйна, Италия и Обединеното кралство.

Около 80 американски военно-транспортни самолета участват в евакуацията от Кабул на американски дипломати, граждани и дипломати на страни от НАТО и афганистанци. В операцията участват и 10 британски и 4 канадски самолета. На летището в Кабул цари хаос и паника. Сградата и пистата на летището са пълни с тълпи от хора, които се опитват да излетят извън страната. Периметърът на международното летище е под защитата на американските, британските и турските сили.

Сега за тези, които Лавров нарича „вменяеми, разумни хора“. Освен факта, че талибаните са терористи, е необходимо да се погледнем какво точно правят „разумни хора“ на контролираните  от тях територии.

Там талибаните въвеждат шериата. Забранени са телевизията, музиката, изкуството, алкохола, компютрите и Интернет, шаха, белите обувки (цветът на талибанското знаме е бял), всяко споменаване за секс и много други неща. Мъжете трябва да носят бради с определена дължина. Жените нямат право да работят, да се лекуват при лекари мъже, да се появяват на обществени места с открито лице и без съпруг или роднина от мъжки пол и на практика им е отказан достъп до образование (през 2001 г. момичетата са само 1% от посещаващите училище).

На 26 февруари 2001 г. молла Омар (Мохамед Омар, род. 1960 г., през 1994 г. основава движението „талибани“, президент на страната от 1996 до 2001 г., точната дата на смъртта му не е известна, тъй като след навлизането на САЩ в Афганистан се укрива – Н.К.) издава указ за унищожаване на всички неислямски паметници в страната. Прилагайки постановлението, през март същата година талибаните взривяват две гигантски статуи на Буда, издълбани в скалите в Бамян (Централен Афганистан, на около 230 км северозападно от Кабул – Н.К.) през III и в VI век.

В допълнение към многобройните терористични атаки, извършени от талибаните, има случаи, когато непълнолетни тийнейджъри стават жертви на талибаните. Например през 2007 г. в провинция Пактика (провинция в южен Афганистан с административен център град Шаран – Н.К.) талибаните застрелват ученик, само защото изучавал английски език. През 2010 г. в провинция Хелманд екзекутират 7-годишно момче, обвинено в шпионаж. През 2011 г. обесват 8-годишно дете, чийто баща, който служи в полицията, отказва да мине на тяхна страна ...

Вместо обобщение

Провалът на САЩ за пореден път показва, че прогресивните просветителски войни са обречени на провал, и че е невъзможно да подгониш хората към рая с тояга, независимо дали раят е комунистически или демократичен.

В крайна сметка Байдън ще преживее личния си позор, тъй като повечето американци в главното, сиреч в изтеглянето на войските, подкрепят своя президент.

Но Русия на Путин неизбежно ще се сблъска със сериозни проблеми.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар