петък, 20 август 2021 г.

МЕДИЦИНСКИ БОЛШЕВИЗЪМ

 


Когато коментирам нещо, имам адета да пия вода от кайначето, а не да приемам на вяра изказвания, пък били те и на министър от „най-успешното служебно правителство“ в годините на прехода! В случая д-р Стойчо КАЦАРОВ. На брифинг вчера (20 август) господинът  ни уведоми, че „от началото на лятото всички мероприятия на закрито се провеждат при режим 50% (курсивът тук и до края на текста е мой – Н.К.) от капацитета. Това не се променя. Със заповедта, която издадох вчера, им дадох възможността да работят на 100%. Тези, които искат, могат да продължат да работят на 50%. Никакви ограничения не са наложени” (край на цитата).

След това посетих интернет страницата на министерството. За читателите на блога предлагам съществената част от заповедта на доктора-министър:

Министър на здравеопазването

Заповед РД-01-712/19.08.2021 г.

……..

„7а. Въведената  противоепидемична  мярка  по  т.  2 – 7,  ограничаваща  до  50% възможността за използване на капацитета на помещенията (местата) на обектите, съответно мероприятията, за които се отнася, може да не се прилага при следните условия:

 а) 100%  от персонала в съответния обект/зает с мероприятието е ваксиниран или преболедувал COVID-19 или разполага с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване  по  смисъла  на  Заповед  No  РД-01-645  от  28.07.20201  г.  на  министъра  на здравеопазването и

 б) ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието е взел решение и е създал необходимата организация за допускане в обекта, съответно на мероприятието само на лица, които:

аа) са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване по смисъла на Заповед No РД-01-645 от 28.07.20201 г. на министъра на здравеопазването или

бб)  представят  преди  влизане в обекта/началото на мероприятието изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19,  удостоверено  чрез  валиден  документ  съгласно  Заповед  No  РД-01-645  от 28.07.20201 г. на министъра на здравеопазването.

 ……“

Не беше трудно да открия на интернет страницата на здравното министерство и автора на това предложение – небезизвестния на Българите „нам к`ъв си държавен инспектор“, който имам табиета да наричам Кунчевото Геле:

Главен държавен здравен инспектор

75-01-51/ 19.08.2021

ДОКЛАД

от

доц. д-р Ангел Кунчев, д.м., главен държавен здравен инспектор

Относно: въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на страната по време на удължената с Решение No 855 на Министерския съвет от 25 ноември 2020 г. до 31 август 2021 г. извънредната епидемична обстановка 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

……

3.  С  оглед  осигуряване  на  безопасна  среда  за  провеждането  на  различни образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни и

др.  дейности,  предлагам  да  се  допусне  възможността  за  използване  на  100%  от капацитета на конкретни обекти, когато целия ангажиран персонал и всички участващи външни лица, притежават валидни цифрови COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване или аналогични документи, съгласно Заповед No РД-01-645 от 28.07.20201 г. на министъра на здравеопазването.

…….“.

Като дърта лисица, загрижен за здравето на целокупния български народ и на неговите културни, развлекателни, запалянковски и прочие нужди, той ни повече, ни по-малко предлага да се използва 100% от капацитета на обектите, в които тези нужди се задоволяват. При условие, че лицата, които ги посещават/ работят в тях предоставят валидни цифрови COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване или аналогични документи.

На това аз му викам медицински болшевизъм (мога да дам и друго наименование, но се страхувам, цензорите в Нета да не ме блокират) – широко разпространен и в Европейския съюз, по повод на което вчера качих текстаПослание на „Свети Апостол Павел до римляните“.

Някога в НР България съществуваше т.нар. „гранична зона“ оградена с „Кльон“ от вътрешността на страната, а за да преминеш зад него беше необходимо специално разрешение, което граничарите стриктно проверяваха. Да не би случайно да избягаш от „социалистическия рай“ в „загниващия и умиращ свят на капитала“ (усещам как хейтърите, мечтаещи за онова време ще ме накачулят). Не че не бягаха.

Съдено ми било да доживея до нови „кльон“-ове!

Засега само пред театри, стадиони, фитнес зали, ресторанти, дискотеки…

Апропо, Кацаров, защо не уволнихте дясната противоепидемична ръка на българския експремиер?

P.S. Моля да бъде извинен за използваните в текста турцизми (за съжаление не говоря английски, пък тях си ги зная от дете – де от родата, де от четене на българските класици) и жаргонни изрази.

Няма коментари:

Публикуване на коментар