сряда, 4 август 2021 г.

ДЖО, ТВОЯТА СТРАТЕГИЯ Е ПОРОЧНА!

 


Александър Немец, 04.08.2021 г.

Никога не съм мислил, че ще се радвам на поражението на администрацията на Байдън в битките с републиканските конгресмени! Но сега се радвам. Оказва се, че на 2 август Камарата на представителите на САЩ е приела закон за възстановяване на санкциите срещу Северен поток 2. Гласуването е инициирано от влиятелния републикански сенатор Тед Круз. В същото време украинската общественост се обърна към Байдън заради "Северен поток 2" („Байдън, Вие сте добър президент, моля, спрете Путин и Газпром!").

И това не е единственият удар по дългосрочните планове на президента Байдън!

Група законодатели от САЩ, Великобритания, както и от страни от Европейския съюз – Полша, Украйна, Литва, Латвия, Естония и Ирландия се противопоставиха на строителството на газопровода „Северен поток 2“ на 2 август. Газопроводът ще позволи на Русия да „изтласка и изнудва“ Украйна, се казва в документа. Освен това парламентаристите се опасяват за съдбата на единния отворен европейски пазар на природен газ, тъй като увеличаването на руските доставки ще увеличи влиянието на един от доставчиците на природен газ (Газпром).

Разбира се, това изявление беше предназначено предимно за Джо Байдън и Ангела Меркел. Но то беше чуто и в Москва и изписка. Ролята на главен пискащ беше поета от члена на Международния комитет на Държавната дума Железняк.

Като цяло плановете на Байдън, Меркел и, смея да твърдя, на техните московски партньори срещнаха сериозни препятствия от самото начало. Не говоря за многобройните протести на украинските власти и водещи украински медии!

Освен това стана известно, че Америка е решила да намали броя на персонала на руското посолство във Вашингтон с 24 души в отговор на недружелюбните действия на Москва. Дипломатите (служители на специалните служби на Руската федерация) ще трябва да напуснат Америка с членове на семейството преди 3 септември. В същото време посолството на САЩ в Москва уволнява 182 руски служители. Америка спря да издава визи за руснаци, желаещи да посетят САЩ от 1 август.

Изглежда, че отношенията между Вашингтон и Москва, поради естественото развитие на събитията, сега са дори по-лоши, отколкото преди срещата на върха на Байдън-Путин на 16 юни в Женева.

А колко добре беше планирано всичко – днес заедно с Германия умиротворяваме Путин и Газпром (и никакви нови санкции срещу Путин и обкръжението му!); утре с помощта на Германия ще възстановим господстващото положение на САЩ сред западните съюзници, вдругиден ще откъснем Русия от Китай ... и Китай ще се окаже в тежка блокада! И фактът, че всички тези планове миришат на предателство към Украйна и всички, които продължават да се борят срещу режима на Путин, са глупости, обичайната комбинация от Вашингтон ...

Сближаването с режима на Путин не се получи и очевидно няма да се получи повече. Това е свързано с „руския компонент“ на Великата стратегия на администрацията на Байдън.

А как стоят нещата с „китайския компонент“, който Джо Байдън нарича Новия кръстоносен поход на Запада срещу Китай? Има ли някакъв смисъл в него?

Като начало бих искал да цитирам (под формата на тезиси) дискусията между Игор Ейдман (на когото съчувствам) и Александър Кушнар (когото не харесвам) относно Китай и свързаните с това въпроси.

Игор Ейдман е разбрал същността на проблема –  развитието на икономиката и особено високите технологии в Китай води до бърз растеж на китайската средна класа (броят на която според китайските и западните критерии надхвърля 400 милиона души в 2019). И това е високообразована, силно интелектуална средна класа, тъй като се формира на основата на творческата икономика и интелектуалната собственост. Тези фактори в крайна сметка ще трансформират Китай, превръщайки го в силно развита страна, много подобна на силно развитите западни страни. Разбира се, Китай ще запази спецификата на Източна Азия. И не може да бъде сравняван (това казва Игор Ейдман) с подлия, деградирал режим на Путин.

Преди около две седмици, след много дълго прекъсване, посетих Wilson Library (беше пуста),  част от University of Minnesota и там, на най-долния етаж на мазето, отидох в Библиотеката на източната литература. Там (бях единственият посетител) си направих бележки от няколко броя на тайванското списание Zhonggong Yanjiu, China Communism Research (Изследване на китайския комунизъм), датиращи от средата на 2019 г. (списанието е спряло да постъпва поради пандемията).

Списанието се издава със средства от правителството на Тайван, и е лесно за разбиране, не се отнася със симпатии към континентален Китай. Но заключенията на някои от статии са близки до тези на Игор Ейдман – ако не се случи нещо изключително, Китай в обозримо бъдеще ще последва пътя, по който Тайван и Южна Корея тръгнаха преди него.

От свое име ще кажа, че сега Китай е вложил всичките си усилия за увеличаване на интелектуалния си потенциал, с други думи, за увеличаване на броя на специалистите с висше и средно специално образование и в същото време за повишаване на тяхното качество. Да, това създава сериозни проблеми за Съединените щати. Това означава, че е необходимо да се хвърлят сили и средства за увеличаване на интелектуалния потенциал на Щатите. Повярвайте ми, Америка има огромни резерви тук! (Не цитирам числа, за да не натоварвам читателите.)

А „кръстоносния поход“ срещу Китай, използването на средновековна терминология плюс опит за връщане към практиката от средата на 19 век? Имам предвид Опиумната война от 1840–1941 г. и последвалите събития, унищожили средновековен Китай.

В разговора между Ейдман и Кушнар беше споменато скорошното изпращане на британска група самолетоносачи. Това е глупаво и много опасно.

Би било по-добре президентът Байдън и премиерът Джонсън да се върнат към съвременните реалности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар