вторник, 31 август 2021 г.

НА ИНФОРМАЦИОННИЯ ФРОНТ

 


Юрий Христензен, 30.08.2021 г.

ВВС публикува статия, в която се твърди, че талибаните в Афганистан са използвали най-съвременните методи за информационна война и са излезли победители. Това не оправдава, но обяснява провала на американското разузнаване. И най-модерните оръжия не могат да защитят държавата, ако армията е деморализирана и не е готова да ги използва.

Така ми се иска да възкликна – „Зная кой помогна на талибаните да спечелят информационната война!“ Този, който изпрати спец-агитатори в Беларус миналата година. Който подкрепя диктаторите. Който сее раздори, разпространява дезинформация и се намесва в изборите в демокрациите. Който не се колебае да използва специална пропаганда срещу собствените си граждани.

--

В Швейцария беше задържан по подозрение за киберпрестъпления собственикът на руската система за наблюдение на социалните медии, която се използва от правителството и Министерството на отбраната. САЩ и Русия настояват за екстрадиция. Задържаният предпочита Русия, въпреки факта, че там го очаква двойно по-голяма присъда. Може би се надява за избирателното правосъдие в Руската федерация.

Швейцарската Темида отказа да пусне задържания под гаранция и много стриктно го охранява в затвора, страхувайки се за живота му. Вестник Tages-Anzeiger  пише, че всичко това напомня на Студената война. Никой не вярва в готовността на Кремъл да спазва международното право, но признава способността му да прави всичко, включително опит за убийство на свидетеля в швейцарския затвор.

--

Мониторингът на големи данни е част от информационната война. Той ви позволява да изградите психологически профил на потребителите, да ги разделите на групи и да насочите желаното съобщение към всяка група. Избирателите да гласуват за правилния кандидат, войниците да сложат оръжие, терористите да извършат терористична атака в точното време на точното място.

В блога си, член на Съвета за „безопасен Интернет“ при администрацията на президента на РФ показва предаването  на чистите новини от човек на човек, и на фалшивите – от бот на бот. Мониторингът ви позволява да идентифицирате фалшивите, които могат да се разпространяват като чисти и да ги насочите към целевата група.

--

През първото тримесечие на 2018 г. Facebook съобщи, че е премахнал 583 милиона фалшиви акаунта. През второто тримесечие новите бяха със сто милиона повече. Facebook започна да проверява уникалността на снимките при регистрация на акаунт. Специалистите по ботове стартираха програма за „състаряване“ на лица и събраха милиард оригинални фотографии, за да регистрират нови орди от ботове.

Целта не трябва да бъде борба с ботовете, а намаляване на ефективността на информационното оръжие. За целта е достатъчно да добавите бял шум при предаване на големи данни към управляващите сървъри. Скривайки разпространяваните фалшификати от потребителите, оставяйки ги видими за ботовете. По този начин унищожавате обратната връзка, която прави пропагандата ефективна.

При 80% дебилно население (според проф. Иво Христов), което мисли с телевизора (публикации във вестници, партийни и прочие жълтокафяви сайтове), а не с главите, в България не е необходимо използването на сложни технологии за водене на информационна война. Да не забравяме и нашенската информационна агенция „Една жена каза“. Поднасям своите извинения за неточности в превода, доколкото не съм специалист както по „големи“, така и по „малки“ данни, ботове и т.н.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар