сряда, 25 август 2021 г.

МОЖЕ ЛИ ДА БЪДЕ ЗАВОЮВАН АФГАНИСТАН? (и не само)

 


Юрий Христензен, 24.08.2021 г.

Веднъж общувах с кабулски молла. Той беше дал най-големия си син в медресе. Вторият беше пратил в Холандия  малък търговец. Третият беше пратил при муджахидините, а най-малкият – да учи в Одеското артилерийско училище. Срещнахме се при най-малкия в края на 90 -те години в едно село близо до Одеса, седяхме върху рогозка и хапвахме пилаф с ръце.

По време на съветската окупация мулата разчитал на четвъртия си син. След като муджахидините дошли на власт на третия. Когато Кабул бил завладян от талибаните, на най-големият син. През цялото това време поддържал. комуникация с втория син В Одеса моллата беше отседнал при най-малкия по пътя от Кабул за Амстердам.

Но кабулският молла, това е елитът на Афганистан. Половината от мъжете и три четвърти от жените в страната все още не могат да четат и пишат. Те живеят по патриархален племенен начин, понякога се сблъскват със съвременната цивилизация. Някъде приемайки нейната благословия, а някъде – отхвърляйки я подобно на извънземно, необичайно и неразбираемо.

--

През последните 40 години в Афганистан се опитаха да построят различни политически проекти. Никой от тях не контролираше цялата територия на страната. Социализмът, ислямът и демокрацията винаги са съжителствали с патриархални социални практики. Родените в последните не искаха да променят нищо.

СССР с огън и меч се опита на мястото на родово-племенното общество да построи социализъм. Все едно да построиш колхози при германските племена по времето на Римската империя. Резултатът в периода 1979/1989 г. не беше особено впечатляващ:

-БВП в US$ млрд. –3.7/няма данни (през 1981 – 3.5 млрд.); 

-Численост на населението в млн – 13.4 млн./11.9 млн.;

-Продължителност на живота в години – 42.6/49.6;

-Грамотност в % от населението –няма данни/12.

Сред тези числа трябва да се отбележи увеличаване на продължителността на живота и намаляване на общата численост на населението. Това е резултат от няколкото милиона бежанци, които не бяха привлечени от социалистическия проект и методите, по които той беше налаган в Афганистан.

--

При муджахидините и талибаните в Афганистан се завърна обичайният начин на живот. Разликата между муджахидините и талибаните беше в съотношението между традиционното и религиозното. За един европеец това изглежда като бардак, в който е невъзможно да се живее, но в него са раждаха афганистанци. Ето и числата за периода 1989/2001 г.:

-БВП в US$ млрд. – няма данни/4.1 за 2002;

-Численост на населението в млн – 11.9 млн/21.6 млн;

-Продължителност на живота в години – 49.6 /56.3;

- Грамотност в % от населението – 12/25.

Икономиката след социалистическия експеримент се възстанови, но спря да расте по-нататък. Средната продължителност на живота е съпоставима, а грамотността е по-бърза, отколкото по време на съветската окупация. Демографията в традиционното общество традиционно расте.

--

Съединените щати не влязоха в Афганистан заради изграждането на демокрация. Но след като влязоха, решиха да организират смел експеримент. Отдаде им се да постигнат известни успехи. Но  се оказа невъзможно да променят цивилизацията за двадесет години. Ето числата за периода 2001/2021 г.:

-БВП в US$ млрд. – 4.1 млрд. за 2002/ 19.3 млрд. за 2019;

-Численост на населението в млн – 21.6/за 2019 – 38;

-Продължителност на живота в години –56.3/за 2019 – 64.8;

- Грамотност в % от населението – 25/41.

При американците Афганистан постигнал изключителен успех в икономиката и не лош в медицината и образованието. Населението, за разлика от съветския проект, се е увеличи почти двойно. Но и американците не успяха да създадат друга цивилизация за едно поколение.

--

Цивилизационните навици не се променят за едно поколение. Не се променят и за три поколения, както показва съветският експеримент. След разпадането на Съюза балтийските държави се върнаха към пазарна икономика, а Русия – към империята, в която местни принцове получиха право да управляват в Кремъл.

Украйна се върна към феодалната конкуренция. Централно-азиатските републики към султанатите. В Беларус се опитаха да замразят СССР, но този проект се провали. В Грузия, напротив, се опитаха да избягат от СССР, но реформаторите загубиха изборите и бяха изгонени от страната, въпреки икономическите успехи.

Промените се случват, но те не са еднакви. Мнозинството най-често се придържа към навиците и традициите. Някои от елитите използват „традиционното мнозинство“, за да запазят властта си. Пример – Кремъл култивира досъветски и съветски имперски традиции, за да удържи империята и да разшири границите й.

--

Можеш да окупираш територия с различни от твоите цивилизационни ценности, но не бива да я завладяваш. Социализъм или демокрацията не могат да бъдат изградени в Афганистан, преди самите афганистанци да се променят. По същата причина не беше възможно изграждането на социализъм в Източна Европа. Веднага след като окупаторите си тръгнаха, социализмът се срина.

В този смисъл са интересни опитите на Кремъл да запази империята чрез „замразяване“ на съветските ценности и практики в окупираната част от бунтовните републики. Но какво ще се случи с тях след изтеглянето на окупационните сили? Ще оцелее ли СССР? Не! Ще има ли демокрация? Също не! А какво ще се появи?

Ще има разнообразие и конкуренция на социални проекти.

Някой ще мечтае за опазването на оазиса СССР, друг ще се върне към традиционализма, трети – към авторитарната модернизация, четвърти – към ценностите на либералната демокрация….

Тези проекти могат да живеят в едно общество и дори в главата на един човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар