четвъртък, 12 август 2021 г.

ЛИБИЙСКАТА ОБИКОЛКА НА ЧАСТНАТА ВОЕННА КОМПАНИЯ „ВАГНЕР“ – КАКВО СЕ ОТКРИ В ТАБЛЕТА НА НАЕМНИКА

 

Надер Ибрахим и Иля Барабанов

Арабската и руска служби на BBC, 11 август 2021 г.

Таблетът и документите в него дават представа за мащаба на операциите на групата в Либия и дават основания да се предполага, че тя се подкрепя на най-високо ниво, въпреки, че руските власти последователното отричат всякакви връзки с „Вагнер“.

Инструкции за поставяне на мини и ръководство за производство на вино

Късно вечерта в началото на февруари се обади един от нашите източници в Либия –  в района бойните действия в западната част на страната войниците са намерили забравен от някого таблет Samsung.

Вероятно е принадлежал на един от отстъпващите руски наемници, които са воювали на страната на генерал Халифа Хафтар и срещу признатото от ООН правителство на националното съгласие (ПНС).

След като донесохме таблета в Лондон, го поставихме в специален калъф, който блокира излъчването, така че да не е възможно да се проследи местоположението му или да се изтрият дистанционно данните в него.

В паметта на устройството имаше десетки файлове - от инструкции за поставяне на противопехотни мини и изработка на импровизирани взривни устройства до снимки от разузнавателни дронове. Бяха качени и няколко книги, включително „Mein Kampf“, „Game of Thrones“ и ръководство за производството на вино.

Но най-интересни бяха военните карти на зоните на бойни действия, с отбелязвания на руски език. Повечето отбелязвания бяха около Айн Зара в южните покрайнини на Триполи, където бойците на „Вагнер“ са водили боеве с войските на ПНС през февруари-май 2020 г.

Картите съвпадаха със снимките от безпилотните самолети от изоставените улици на Айн Зара, намерени в таблета. По това време жителите вече са напуснали района.

Официално частната военна компания „Вагнер“ не съществува – наемничеството е забранено от руското и международното право. Според различни оценки обаче, през последните седем години най-малко 10 хиляди души са подписали договори с „Вагнер“.

Съвременните викинги

В таблета липсваше информация, която да показва самоличността на собственика.

Въпреки това, при увеличаване на мащаба на картите, можеха да се видят червени точки, отбелязващи думи, подобни на позивните на бойците. Можеше ли това да бъдат колеги на собственика на таблета?

Сравнихме това с базата „Миротворец“, съставена от украински доброволци, където заедно с позивните са посочени и имената на предполагаемите бойци от „Вагнер“, както и с доклада на ООН, изтекъл в медиите за присъствието на групата в Либия.

Така една от позивните от таблета – „Метла“ – може да би принадлежи на 36-годишния руски гражданин Фьодор Метелкин, родом от Северен Кавказ.

Според базата данни „Миротворец“ неговият личен номер е M-1913, което най-вероятно означава, че той се е присъединил към „Вагнер“ доста отдавна – преди пет или шест години, когато групата е участвала в бойните действия на страната на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна .

„Командировките“ до други конфликтни зони след Донбас са, доколкото можем да преценим, обичайна практика за ЧВК „Вагнер“.

Двама бивши бойци от групата, с които разговаряхме при условие за анонимност, също говорят за това.

Един от тях каза, че по всяко време по време на активните военни действия от септември 2019 г. до юли 2020 г. до 1000 бойци на „Вагнер“ са били в Либия.

ЧВК „Вагнер“ няма официална регистрация и тя не сключва трудови договори с наемници. Вместо това, както обясняват бивши бойци, те сключват краткосрочни договори с компании-еднодневки за специфична работа, например за защита на нефтени кладенци.

Наемниците се тестват за физическа годност и за лоялност, след което се изпращат в неофициален тренировъчен лагер „Вагнер“ край Краснодар, разположен до военна база.

На ВВС стана известно,  че през последните шест месеца се появили две нови здравни изисквания за наемане на работа в ЧВК. Първо, всички бойци трябва да са задължително ваксинирани срещу Covid-19, и второ – да нямат болни зъби. Наложило се е някои от кандидатите за наемници да извадят по три или четири зъба преди да пътуват до Молкино (малък населен пункт, на 30 км южно от Краснодар, където е тренировъчния лагер на „Вагнер“, а западно от Молкино е разположен едноименния военен полигон на ВС на РФ – Н.К.), за да не ги открие лекарската комисия, разказва един от бойците.

След преминаване на медицински преглед, полиграф и кратка физическа подготовка, бойците се изпращат в чужбина в различни конфликтни зони. Заплащането зависи от това колко опасни са условията на командировката.

Както разказа в интервю един от бившите бойци, най-малко опасната командировка е свързана с охрана на обекти или лица. А военните действия, при които човек може да загине, са определени като „червена“ зона. Самите наемници разбират, че в случай на смърт телата им не могат да бъдат върнати в родината.

Един от бившите бойци подчертава, че основната мотивация както на ЧВК „Вагнер“ като цяло, така и на отделни наемници са парите. Много идват от провинциите, където е трудно да се намери достойно платена работа.

Докато средната заплата в малките градове остава на ниво 20-30 хиляди рубли (около US$ 270-400), заплатата за работа във „Вагнер“, според бившия боец, може да надвиши средната заплата 10 пъти. Нарича колегите си „съвременни викинги“.

За всички страни, в които се водят военни конфликти, бойците на „Вагнер“ казват – „Иска ми се да мога да летя там, ама ….“ Защото за всяка страна, за която се дава договор, е пари. Естествено, ако няма договор, ще стоите (в резерва) без пари“.

Според него много бойци от „Вагнер“ имат криминални досиета, поради което не могат да се запишат в редовната армия или да получат работа в правоохранителните органи.

Убийството в Еспия

Едно от местата, отбелязани на картите в таблета, е село Еспия, на 45 километра южно от Триполи. Преди две години там беше отвлечено петчленно семейство, а трима от тях бяха убити. Похитителите говореха руски, мотивите им останаха неизвестни.

През април тази година екип на BBC замина за селото, за да говори с един от двамата оцелели. От съображения за сигурност не посочваме името му.

Според него в следобедните часове на 23 септември 2019 г. на пътя той срещнал група въоръжени хора, които започнали да стрелят във въздуха. Гонят го до къщата на баща му, спомня си той – шест или седем чужденци влязоха през задната врата.

Обискирано е цялото семейство, след което са откарани в град Бин-Гашир, на около 20 минути път с кола от дома им.

Първо ги водят във ферма, в която има още няколко десетки души – по неговите спомени, 20-35 души, а след това в още една, в която им завързват очите и ръце.

Либийските власти смятат, че по това време в Бин-Гашир се е намирала базата на „Вагнер“. Според оцелелия мъж, семейството е било возено няколко часа в хладилен камион, преди да бъде върнато обратно във фермата в Еспия.

Около шест сутринта, казва той, те са били отведени в малка плевня до съседната къща.

След това някои от мъжете се връщат обратно в камиона, а двама остават до постройката, въоръжени с автомати „Калашников“! „Единият от тях зареди автомата и в този момент разбрах всичко. Разбрах, че ще стреля. Когато той започна да стреля, паднах настрани и се престорих, че съм мъртъв."

Двамата мъже са стреляли по тях през отворената врата, разказва той.

Освен него, само един от братята му оцелява, останал без крака в резултат на контузия.

Либийският военен прокурор Мохамед Гаруда заяви, че Министерството на отбраната разследва убийството на семейството.

Оцелелият мъж в един момент е успял да различи похитителите си. Когато кореспондентът на ВВС му показал снимки на няколко бойци на Вагнер, направени по това време в Бин-Гашир, той идентифицирал един от тях и смята, че един от нападателите може да е Владимир Анданов, известен с позивната си  „Ваха“

Някои хора, наричащи се негови приятели в социалните мрежи, твърдят, че той не е пътувал до Либия с ЧВК „Вагнер“. Според тях той е в дома си в Русия.

ВВС е наясно и с други доказателства за убийствата на цивилното население, за които са обвинени бойците на „Вагнер“. Всички жертви, които са известни, са хора, попаднали случайно в местата на активни военни действия.

Според един от бившите наемници, с които разговаряхме, в ЧВК на „Вагнер“ няма правила, регулиращи отношенията на бойците с местното население: „Всичко е оставено на милостта на обстоятелствата и личното разбиране на всеки как да постъпи в определени ситуации“.

Говорейки за отношението към затворниците, вторият бивш „вагнеровец“ открито признава, че човек може да бъде убит, ако не е ценен като информатор: „Никой не се кани да ги храни на халос“.

Новите мини

Друго наследство на „Вагнер“ в Либия, което е посочено в таблета, който попадна при нас, са минните полета.

На една от картите открихме черни точки – минирани позиции, някои от които са маркирани с имената на самите мини – например OЗМ – или с думите „минно поле“. В някои случаи точките са подписани с позивните на бойците, които може би са отговаряли за тези позиции. В този контекст се среща и позивната на Фьодор Метелкин „Метла“.

Общо преброихме 35 точки на картата, които според нас са минирани позиции – повечето от тях се намират в жилищните райони на Айн Зара.

Шест от тях са обозначени като „MON-50“ – този тип мини, както и други аналози, руско или съветско производство – „ПOM-2“ и „ПНМ-2“, са споменати в доклад на Human Rights Watch. Според изследователите, тези мини не са били срещани по-рано в Либия и най-вероятно те са били пренесени там сравнително наскоро.

Според военния прокурор Мохамед Гаруда, мините ПOM-2 са най-често срещаните и най-опасни за цивилните, които се завръщат по домовете си след обявяването на примирието в Триполи през лятото на 2020 г.

Местни жители също ни разказаха за това, показвайки снимки и видеозаписи на мини, скрити в жилищни райони.

ВВС предаде данните, получени от таблета, за минираните позиции на организация с нестопанска цел, която се занимава с разминирането на либийски територии.

 „Утвърждавам“ – Д.У. 9 -ти“

В допълнение към таблета получихме и десет страничен документ – заявка за оръжия и техника, от 19 януари 2020 г. Този списък, който вероятно е попаднал в ръцете на либийците по време на боевете в южната част на Триполи, ни беше предоставен от източник от либийското разузнаване, изучаващ операциите на „Вагнер“ в Либия и по-специално ролята на наемниците в настъплението към столицата.


Списъкът е обширен и включва няколко раздела.

Разделът „Техника“ съдържа заявка за шест бронирани машини, четири танка, 12 камиона и 44 бронирани автомобила с висока проходимост.

В раздела „Въоръжение“ има, наред с други неща, заявка за 270 автомати Калашников.

Списъкът включва оптични прибори, високотехнологични радари, каски и комплекти за лична защита и медикаменти-

„Силно се съмнявам, че която и да е друга частна военна компания – ако „Вагнер“ изобщо може да се нарече - се радва на приблизително същата подкрепа, както се вижда от този документ", казва експертът по сигурността Крис Коб-Смит.

По думите му много от изброените позиции са съвременни технологии, понастоящем на въоръжение само в руската армия.

„Това предполага не само достъп до значителен бюджет, но и правомощия да се изискват най-новите, стратегически важни, ако не и класифицирани технологии“, казва Коб-Смит. „Частните военни компании като Blackwater също имат известна подкрепа от правителство на САЩ, но не мисля, че е в правомощията им да искат танкове, артилерийски установки и дронове. "

Сред документите, предоставени на ВВС, има заявка от ноември 2019 г. за попълване на повредено военно оборудване по време на военните действия на „Вагнер“ в Мозамбик.

В горния ъгъл на документа под думата „утвърждавам“ има подпис – инициали Д.У. и номер 9. Същите инициали се намират в либийските документи и вероятно се отнасят до човек на име Дмитрий Уткин.

Уткин, бивш командир на подразделение за специални операции на ГРУ на Министерството на отбраната, който се смята за основател и главен ръководител на ЧВК „Вагнер“, е наричан още „Деветият“. По-рано е бил известен като „Вагнер“ (оттук и името на групата), смята се, че се дължи на интереса му към нацистка Германия, където музиката на изключителния немски композитор от XIX век е особено популярна.

На втората страница на мозамбикската заявка отново има подпис на Д.У., но този път в горната част на документа адресатът е „Евро Полис ООО“. Това е руска компания, която разработва петролни и газови находища в Сирия.

Многобройни журналистически разследвания свързват „Евро Полис“ с бизнесмена от Санкт Петербург Евгений Пригожин.

Различни документи на „Вагнер“ – като либийската заявка – могат да бъдат адресирани до „изпълнителния директор“. Има предположения, че така може би наричат Пригожин.

Самият Пригожин многократно отрича всякаква връзка с „Евро Полис“ и „Вагнер“.

В същото време през ноември 2018 г. той присъства на среща на руския министър на отбраната с либийския генерал Халифа Хафтар – в публикуваните снимки от посещението на масата за преговори забележимо се откроява мъж в цивилни дрехи.

Един от нашите събеседници сред бившите наемници казва, че в „кантората“, както бойците наричат ​​ЧВК „Вагнер“, името на Пригожин не се обсъжда. Съща като в „Хари Потър“  името на „лорд Волдеморд“ не се произнася на глас. Темата е един вид табу. Не говорете за…. В противен случай ще се озовете в железен контейнер с разбито лице и ще прекарате няколко седмици там“.

В коментар за ВВС Евгений Пригожин повтори, че няма нищо общо с „Евро Полис“ и „Вагнер“. „Не съм чул нищо за нарушаването на правата на човека в Либия от руснаци и съм сигурен, че това е абсолютна лъжа", добави той.

През януари 2020 г. президентът Владимир Путин беше попитан за присъствието на руски наемници в Либия, на което той отговори – „Ако там има руски граждани, те не представляват интересите на руската държава и не получават пари от руската държава“.

Руското външно министерство заяви пред ВВС, че „темата вече е коментирана няколко пъти“ и се позова на предишни изявления.

В тях, по-специално, се казва – „В действителност Русия прави всичко възможно, за да насърчи прекратяването на огъня и политическото уреждане на кризата в Либия. Информацията за присъствието на служители на ЧВК „Вагнер“ в Либия [...] се основава най-вече на фалшифицирани [...] данни и е насочена да дискредитира руската политика в Либия“.

Командировки из Африка

За ЧВК „Вагнер“ за първи път се заговори през 2014 г. по време на боевете в Източна Украйна – тогава тя беше само една от многото частни военни компании и доброволчески бригади, подкрепящи самопровъзгласилите се републики. Но за „Вагнер“  започнаха да говорят сериозно през 2016 г. във връзка с неговите сирийски операции срещу Ислямска държава (ИД, организация, призната за терористична и забранена в Русия).

Освен това медиите съобщаваха за сделка между руската компания „Евро Полис“ и сирийското правителство, според която бойци на Вагнер са наети да завземат и охраняват петролни находища в района на Палмира. Съгласно условията на споразумението, „Евро Полис“ като че ли е получил 25% от приходите от тези находища.

През март тази година сириец се обърна към Следствения комитет на Русия (СКР) с искане да започне дело срещу бойците от групата „Вагнер“, които според него са замесени в изчезването и убийството на брат му през 2017 г. Във видео, публикувано в Интернет, мъж е измъчван и главата му в крайна сметка е отрязана от хора, които говорят руски.

Братът на убития сириец моли СКР да заведе дело срещу предполагаемите бойци на ЧВК „Вагнер“.

Операциите на ЧВК „Вагнер“ не се ограничават само до Сирия и Либия, в Централноафриканската република (CAR) тя е наемана от местната армия, за да помага в борбата с местните бунтовници за контрола на диамантените полета. Преди три години трима руски журналисти бяха убити в ЦАР, докато разследваха дейността на „Вагнер“ в страната.

Съобщава се и за присъствието на „Вагнер“ в други африкански страни, включително Судан и Мозамбик. Мозамбикската заявка за попълване на загубите от превозни средства например съдържа подробни описания на сблъсъците с местните бунтовници.

Таблетът, оставен от отстъпващите наемници в района на Триполи, предоставя най-подробната картина за операциите на „Вагнер“.

Гражданската война, в която Либия затъна след свалянето на Муамар Кадафи, продължи 10 години. Едва през март тази година в страната започна да работи единно преходно правителство, което замени двете противоположни страни, борещи се за властта, които бяха подкрепяни от чужди държави.

Съгласно условията на примирието, постигнато през октомври 2020 г., всички чуждестранни бойци трябваше да напуснат страната.

И собственикът на таблета, който ни донесоха, и неговите колеги отдавна са напуснали местата, маркирани от тях на картите.

Либийски източници обаче твърдят, че определен брой чуждестранни наемници, както от ЧВК „Вагнер“, така и от други формирования, все още се намират на териториите, които не са контролирани от правителството в Триполи,.

А депутатът от Либия Раабия Бурас смята, че интересите на Русия надхвърлят далеч пределите на страната – „За Русия това е голямо състезание за сфери на влияние. И тя се състезава не само за Либия, но и за възможността да решава съдбата на целия африкански континент“.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар