вторник, 17 август 2021 г.

ФАШИЗЪМ, НАЦИЗЪМ И ХИТЛЕРИЗЪМ

 



„Езикът е даден на човека, за да скрива мислите си“.

Шарл Морис дьо Талейран (1754-1838)*

Какъв беше и какъв стана режимът на Путин.

Пьотр Межурицкий, 13.08.2021 г.

В първата година от идването на власт на Хитлер, германският гражданин с еврейски произход, известният филолог Виктор Клемперер (1881-1960, филолог, писател и журналист, изследовател на тоталитарното мислене и езика в нацистка Германия – Н.К.) пише в дневника си, който през седемдесетте години на ХХ век се превръща в международно призната изследователска работа - „Езикът на Третия райх“ :

„Вече наистина съм склонен да мисля, че управлението на Мусолини може да се нарече хуманно и европейско.“ Разбира се, този пасаж сравнява фашисткия режим на Мусолини с този, установен в Германия, когато Хитлер идва на власт.

По-нататък, Клемперер многократно е казвал, че е сбъркал, като първоначално е приел, че режимът на Хитлер е някаква инфекциозна болест, причинена от бацил, донесен в Германия от фашистка Италия. Режимът, установен в Германия от Хитлер, Клемперер в крайна сметка нарича на името на партията, ръководена от германския фюрер – нацистки. И тук не мога да се съглася с това име, защото само по себе си не е нищо повече от хитлерова измама. Хитлер не е бил нито националист, нито социалист, но използваше тези думи, тези понятия, за да насади това, което аз наричам „хитлеризъм“.

Нека обясня – нито в доктрината за национализма, нито в доктрината за социализма е заложено изискването да се убият милиони хора в името на национализма или социализма, тъй както в доктрината на християнството не включва необходимостта от физическо унищожаване на стотици хиляди еретици или езичници. Доктрината на Хитлер е построена на необходимостта от физическо унищожаване на хора във всяко количество въз основа на определени признаци, затова наричам този режим с името на неговия фюрер – хитлеризъм.

Независимо, че не нарича хитлеризма хитлеризъм, Клемперер прави следната съществена характеристика на режима, който изследва:

„Своеобразието на националсоциализма в сравнение с други видове фашизъм е свързано с расова идея, стеснена и изострена до антисемитизъм, която е доразвита в антисемитизма. От нея той черпи цялата си отрова.“

Ето ви същността и смисъла на факта, че както при Сталин, така и до днес в Русия предпочитат да наричат ​​Хитлер фашист, което е откровена лъжа. Защо го правят? Правят го, за да се скрие истинската същност на хитлеризма, който представлява явление, което изобщо не е еквивалентно на фашизма.

Целта на тези бележки не е да изследва природата на фашизма или да намери изчерпателни доказателства, че Хитлер не е бил нито националист, нито социалист, а е използвал тези понятия, за да прикрие самата същност на своето учение, което е крайното въплъщение на идеите на антисемитизма в ежедневната практика до физическото унищожаване на целия народ на Израел.

Нито италианския, нито испанския, нито руския, нито чилийския, и никакви други фашисти не си поставят такава цел и ако го правят, обявявайки го за фашизъм, социализъм, национализъм или дори космополитизъм, тогава носителите на тези идеи не трябва да се наричат ​​фашисти и т.н., а хитлеристи (именно хитлеристи), нещо което тези дейци никак, ама никак не искат.

И така, изхождайки от тази хипотеза, човек може да се опита да си отговори на въпроса какво буквално се случва днес в Русия, защото образът на върховната власт се трансформира буквално пред очите ни. С други думи, какъв е бил и какъв става режимът на Путин. Отговарям на въпроса по следния начин – режимът на Путин се превръща от фашистки в хитлеристки. Оттук и въпросът за антисемитизма на Путин, който изненада много наблюдатели, беше ли се събудил в него, или се беше вселил, в крайна сметка такова нещо преди не беше забелязвано в сегашният президент на Русия.

Това е просто – в путинско-фашистка Русия антисемитизмът, като основа на режима, не му беше нужен. Напротив, беше напълно възможно да се използват руските евреи в полза на фашисткия режим, и което точно се случи. В путинско-хитлеристка Русия няма как да се мине без антисемитизъм, издигнат в ранг на най-висока държавна идеологическа ценност.

Надявам се да съм обяснил защо.

*-мотото на бележките на Межурицкий е мое – Н.К.

Няма коментари:

Публикуване на коментар