понеделник, 2 август 2021 г.

УЛИЧНИ БОЕВЕ И ОБСТРЕЛ НА ЛЕТИЩЕТО. ТАЛИБАНИТЕ СЕ ОПИТВАТ ДА ПРЕВЗЕМАТ ХЕРАТ, ЛАШКАР ГАХ И КАНДАХАР

 


BBC News, 02.08.2021

В южната и западната част на Афганистан продължават интензивни боеве между правителствените сили и талибаните. Талибаните се опитват да овладеят важните градове Лашкар Гах, Кандахар и Херат.

Както съобщава американската телевизионна компания CNN, позовавайки се на местни журналисти, талибаните са успели да завладеят няколко района на град Лашкар Гах, столицата на провинция Хелманд. Няколко стратегически важни пътища преминават през Лашкар Гах, включително основният маршрут между Кандахар, Херат и икономически важните земеделски райони в южната част на страната.

Улични боеве в Лашкар Гах

Главният град на Хелманд, Лашкар Гах, може да е първият от 34-те столици на афганистанската провинция, изоставен от правителствените сили. Според някои доклади талибаните вече са успели да завладеят по-голямата част от него. Боевете са само на няколкостотин метра от правителствените сгради.

Талибаните са публикували кадри, на които се вижда, че се намират от на централния площад на града, известен като кръстопътят на мира.

Един от жителите на Лашкар Гах, Бадшах Хан, казал по телефона на репортери на АФП, че се водят боеве за всяка улица и за всяка къща. „По улиците, включително и на главния площад, има трупове“ – казал мъжът и добавил, че. талибаните са обкръжили сградите на полицейския щаб и на губернатора.

Представители на хуманитарната организация „Emergency“ заявиха, че местната болница е препълнена с цивилни, жертви на боевете и обстрелите. Както казва жителят на града Халима Карими: „Нито талибаните, нито правителствените сили, които продължават да ни бомбардират, ще ни пожалят“.

След поражението на талибаните във войната със западната коалиция през 2001 г. присъствието на привърженици на това движение в Хелманд практически не се усещаше, въпреки че в исторически план в този регион на Афганистан те бяха доста.

Херат – боеве за летището

В провинция Херат в северозападен Афганистан талибаните успяха да превземат пътя, свързващ регионалната столица с летището. Самото летище все още е в ръцете на правителствените сили.

В неделя Министерството на отбраната написа в Туитър, че „стотици войници от специални части са пристигнали в Херат. Те ще усилят настъпателните операции и ще подавят талибаните в провинцията. Ситуацията скоро ще се подобри“.

Боевете с талибаните продължават в покрайнините на град Херат, като правителствените сили нанасят въздушни удари по позициите на ислямистите.

Какво очаква Кандахар

Междувременно всички полети на летището в Кандахар бяха отменени в неделя, тъй като талибанска ракета повреди пистата.

Афганистанският депутат Гюл Ахмад Хамин от Кандахар заяви пред ВВС, че градът може да се окаже в ръцете на талибаните. Според него десетки хиляди хора вече са принудени да напуснат домовете си, провинцията е изправена пред хуманитарна катастрофа, а ситуацията се влошава с всеки час.

Гюл Ахмад Хамин е заявил, че в града се водят едни от най-неуспешните боеве за последните 20 години. Според депутата талибаните са хвърлили сериозни сили срещу Кандахар, защото искат да го превърнат в своя временна столица. И ако градът и провинцията са в техните ръце, тогава може да бъдат загубени още шест провинции в същия регион.

До какво доведе изтеглянето на войските на САЩ

Войната с талибаните в Афганистан ескалира на фона на изтеглянето на американските войски от страната, които бяха там почти 20 години. Около 95% от американските войски са напуснали страната.

В доклад на Пентагона за ситуацията в Афганистан, публикуван седмици преди началото на масовото изтегляне, се казва, че афганистанските сили за отбрана и сигурност „не са подготвени за такова развитие на събитията, от което талибаните не пропуснаха да се възползват“.

Бързината, с която афганистанските сили за сигурност отстъпиха големи територии на талибаните, изуми мнозина. Според Long War Journal, американски уебсайт, който следи ситуацията в Афганистан, в момента талибаните контролират 13 от 16-те района в провинция Херат.

Според тези данни те държат в ръцете си 223 района в цялата страна, водят боеве за 116, а техните сили заплашват 17 от 34-те столици на афганистанските провинции.

Редакторът на Long War Journal Бил Рогио е казал пред CNN, че „изтеглянето на ВВС на САЩ, които съставляваха 80% от бойните части и цивилния персонал за поддръжка и ремонт, е поставило афганистанските ВВС в много трудно положение“. "

От януари около 294 000 афганистанци са били принудени да напуснат домовете си, а общият брой на бежанците в цялата страна, според Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан е надхвърлил 3,5 милиона,.

В друг доклад, публикуван на 26 юли, ООН предупреждава, че броят на цивилните жертви през първата половина на 2021 г. е достигнал „рекордни нива“.

Сега всичко зависи от това дали талибаните ще успеят да поемат контрола над големите провинциални центрове или правителствените сили ще надделеят. Силите на талибаните са завзели големи територии в селските райони, включително важни гранични райони в близост до Иран и Пакистан, но все още не са превзели нито един голям град.




Няма коментари:

Публикуване на коментар