понеделник, 16 август 2021 г.

НАИВНОСТ, САМОЗАБЛУДА, КОРУПЦИЯ. СВЕТОВНАТА ПРЕСА ЗА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПРОВАЛА НА АФГАНИСТАНСКИЯ ПРОЕКТ НА САЩ

 


ВВС, руска секция, 16 август 2021 г.

Светкавичната победа на талибаните и крахът на мечтите за съвременна афганистанска държава е шок и унижение за Америка и целия Запад, а една от основните причини за провала на прозападното правителство е неспособността му да се справи с повсеместната корупция. Така световната преса оценява събитията в Афганистан.

Трагичният край на една мечта

В редакционната си статия „Трагедията на Афганистан“, New York Times нарича мълниеносното превземане на Кабул от талибаните „неописуема трагедия“.

„Това е трагедия, защото американската мечта да бъде „незаменима нация “в изграждането на свят, управляван от ценностите на гражданските права, равенството на жените и религиозната толерантност, се оказа само мечта“, пише New York Times .

Това, че след като американците си тръгнат, талибаните отново ще вземат властта, беше ясно отдавна, пише вестникът, и че тази война все пак трябваше да свърши – също, но краят й е трагедия за онези афганистанци, които вярваха в тази мечта, участваха в опитите за изграждане на модерно общество и администрацията на Байдън беше длъжна да ги защити.

 „Вината за това нещастие не е само на президента Байдън. Неговата администрация беше длъжна да поправи грешките, допуснати при планирането на напускането на страна. Каквото и да е, на американската армия е мощна логистична сила и трябваше планини да премести, но да спаси хората, които са рискуваха всичко за по-добро утре“, призовава New York Times.

Сред причините за бързото падане на правителството на Ашраф Гани, вестникът, подобно на много други издания по света, отбелязва невероятната корупция на силите за сигурност и в резултат на това недоволството на много афганистанци от това правителство.

Самозаблудата на американците

Патрик Уинтур, международен наблюдател на британския вестник Guardian, пише, че американските генерали и политици в своите доклади и изявления постоянно са надценявали бойната ефективност на афганистанската армия, полиция и специални служби, за което са изразходвали $88,3 милиарда за 20 години.

В същото време както независими експерти, така и много офицери редовно са предупреждавали, че американците просто нямат възможност да оценят как тези структури са способни да действат срещу талибаните без всеобхватна подкрепа от САЩ и други западни съюзници.

Патрик Уинтур посочва няколко причини за моменталния срив на афганистанските правителствени сили. Това са корупция в армията и полицията, неспособност да боравят с дареното сложно оборудване, широко разпространена неграмотност, загуба на приходи от митниците и в резултат на това невъзможност на правителството да изплаща заплати. Освен това, според наблюдателя, от момента, в който инициативата премина към талибаните, военните веднага се предадоха от страх, че така или иначе те ще спечелят и ще започнат да си отмъщават.

Батальони-призраци

Френският Le Mond изследва и причините за светкавичния срив на афганистанската армия и напомня за това, за което говорят много експерти – за наличието на мъртви души в афганистанската армия.

Вестникът припомня, че според самите американски военни афганистанците са създали цели „призрачни батальони“, за да получат за тях пари от САЩ, сиреч да крадат.

„46 батальона-призраци, по 800 души всеки“, цитира Le Mond неназован западен дипломат в Кабул. Вестникът припомня, че по искане на президента Ашраф Гани от 2017 г. американската армия е престанала да публикува данни за жертвите и дезертьорството сред афганистанската армия, и това допълнително е изкривило картината.

В друга статия Le Mond, подобно на цялата световна преса днес, сравнява падането на Кабул с падането на Сайгон, столицата на Южен Виетнам, през 1975 г. и напомня, наред с други неща, че Сайгон е паднал само две години след изтегляне на американските войски.

Два пъти експерт по провалени държави

„Афганистанският президент Ашраф Гани се гордееше, че е един от водещите световни експерти по провалени държави и в крайна сметка стана свидетел на разпадането на собственото си правителство“, пише агенция Agence France Presse (AFP) в портрет на избягалия афганистански лидер.

През 2014 г. Гани беше избран, заради обещанието му да възстанови Афганистан. Сега 72-годишният президент ще бъде запомнен като човек, който не успя да победи дълбоко вкоренената корупция в афганистанското правителство – корупцията, която очевидно го доведе до колапс“ смята AFP.

Преди да се върне в родината си, Гани беше виден икономист в САЩ, а след това висш служител в Световната банка.

Тръмп му подложи динена кора

The Washington Post, в есе за падането на Ашраф Гани, припомня (подобно на Le Mond и много други американски и европейски издания), че позицията му е силно подкопана от сделката на администрацията на Тръмп с талибаните през миналата година, без съгласието на Гани,.

Гани може да бъде обвинен в много неща, посочва вестникът – той беше арогантен, непостоянен в политиката, не искаше да се концентрира върху решаването на конкретни, най -спешни проблеми.

„Но дори и критиците да го наричан арогантен и твърд, силата и влиянието му бяха подкопани от американците, които през 2020 г. сключиха пакт с талибаните, който противоречи на интересите на Афганистан и доведе до освобождаването на хиляди талибани от затвора, на което Гани яростно се съпротивляваше“, пише Washington Post на своя сайт.

Неутралитета на Москва и намеци за тайна сделка

Руската "Независимая газета" се позовава старши изследователя в Института за източни изследвания на РАН Владимир Сотников, който вярва, че Москва ще се придържа към неутралитета спрямо талибаните и ситуацията в Афганистан и че талибаните „е малко вероятно да посегнат на границите на държавите от Централна Азия“.

„Нeзависимая газета“ и друг руски вестник „Комерсант“ предполагат, че безкръвното предаване на Кабул и властта в страната на талибаните би могло да бъде резултат от някаква задкулисна сделка, с участието на световна сила, но авторите на двата вестника не дават подробни обяснения.

Шокираща наивност

Оценката на американския президент Джо Байдън за положението в Афганистан е напълно погрешна и зашеметяващо наивна, смята германският вестник Die Welt.

Американският кореспондент на вестника, Даниел Фридрих Щурм, припомня, че още през юли Байдън е заявил, че е малко вероятно талибаните да завземат властта в Афганистан след изтеглянето на западните войници.

„И сега Белият дом е загрижен за сходството на момента с бягството от Сайгон, а Америка си задава въпроса какво изобщо са правили нейните специални служби [...] Плановете на Байдън за организирано излизане от Афганистан се разпаднаха като къща от карти“, пише кореспондент на Die Welt.

Берлин също не е подготвен

Коментаторът  на Deutschlandradio Клаус Реме смята, че през последните месеци и седмици Германия се държи по отношение на Афганистан по същия начин, както САЩ – тоест абсолютно не се е подготвила за подобно развитие на събитията.

В резултат на това, според усещането на Реме ситуацията може да бъде описана с израза „спасявайте се, кой както може“. Докато набързо изпратените самолети от летището в Кабул все още   могат да извеждат хора, в други градове стотици и хиляди от тези, които са работили както с американците, така и с германците, се оказаха в безнадеждна и смъртоносно опасна ситуация.

„Федералното правителство реагира твърде късно, не беше готово. Разбира се, имаше малко възможности да повлияе на американския график за напускане. Но след Тръмп вече беше ясно, че изтеглянето от Афганистан може да стане внезапно и без предупреждение", пише Реме .

Според наблюдателя на радиото, Германия трябва незабавно, по ускорена процедура, да приеме всички, които са сътрудничили на германската армия –  неправителствени организации и преса – по-точно тези, които могат да напуснат страната.

...

Няма коментари:

Публикуване на коментар