сряда, 25 август 2021 г.

ЕДНО Е ДА ИСКАШ …..

 

…Друго е да можеш! А трето и четвърто е да го направиш (Шабан, „Мъжки времена“).

Като днес помня господин Кацаров от гостуването му в „Честно казано“ на Кулезич. Самоуверен, наперен…. Как критикуваше само управлението на ковид-кризата, как критикуваше… Ама взе, че стана министър… В „най-успешното“ служебно правителство …. Дето започна да „изчегъртва“ делата на предишните ….

А снощи го гледах в „Студио Хъ“ при Хаджи Тошко Йорданов, един кротък, един благ, ту неправилно разбран ту той така, ама другите онака ….

Но да я карам подред.

1.„Нищо не съм забранявал, само разрешавам“ (относно  заповедта му РД-01-712/19.08.2021 г., за условията, при които обектите/мероприятията могат да работят/да се провеждат при 100% капацитет/участие).. и не съм чул някой да я е прилагал … Да, ама не! С нея Вие развързвате ръцете и на сайбиите на обекти, и на организаторите на мероприятия и на…. ректори, като госпожата М.М. (специалист по микробиология и имунология) на Медицинския университет в Пловдив, която е въвела изисквания, досущ като Вашите, Кацаров, за да разреши присъствено обучение на студентите. Ама тя била „автономна по закон“ и „аз като министър нямам отношение към решенията й“… И е нагло да отричате, че зеления сертификат на ЕС не се използвал на територията на страната. Ами Вашата заповед по същество е досущ сертификат, господине, „не врат, ами шия“, както биха казали старите хора.

2.Казвате „най-малкото може да ме упрекнете в паника. Не сме предприели никакви извънредни мерки“. Така е, Кацаров, но формално! Паниката я създават ежедневните публикации в Единния информационен портал на Министерството на здравеопазването, за който Вие отговаряте и чиито данни по няколко пъти на ден се тиражират от телевизиите (вярно не посред нощ и не с гробовен глас, както правеха от т.нар. Национален оперативен щаб на Мутафчийски)  и Интернет сайтовете. Какво може да разбере човек от тази фалшива медицинска статистика, Кацаров, която ни съобщава само броя направените РСR тестове и броя на положителните от тях (и процент спрямо всички), приетите на болнично лечение, вкл. в интензивните отделения, излекуваните и починалите, освен да се паникьоса? С какво помага на противоепидемичните мерки, освен с плашенето? Нали тази статистика критикувахте при Кулезич, Кацаров? А сега твърдите, че „така могат да се сравняват данните“ (с другите страни), а според „СЗО всички хора с положителен тест, се таксуват като починали от ковид“, но „при много от тези хора ковид е съпътстващо заболяване“ (от март 2020 в България май се умира само от COVID-19) ! Защо си обърнахте мнението (или кой ви го обърна) на 1800, господине? Това ли е начина, по който, както казвате „всячески се опитвам да успокоя хората“?

3.Според Вас, опирайки се на експерти „и маските и дистанцията, ограниченията не оказват съществено влияние върху епидемичната вълна“. Защо не ги отмените, Кацаров?

4.Най-много Ви притеснявал фактът, „че не се ваксинираха с предимство възрастните хора“. А защо умират ваксинираните възрастни в страни от ЕС, в които те бяха ваксинирани, Италия и Испания например? Защо не коментирате този факт, Кацаров?

5. Според вас „въпреки мнението, че ваксината ще предпази от разпространение, не е така“ и „ваксинацията не предпазва на 100 процента, но предпазва от тежко протичане и рязко намалява смъртността“.  Що за ваксина е това, и ваксина ли е, Кацаров? И защо искате подписване на декларация за информирано съгласие, след като сте убеден в нейната безвредност? Ще научим ли някога истината? Защо не коментирате ситуацията с четвъртата вълна́ от COVID-19 (проф. Чалъков правилно я нарича „четвъртата въ́лна) в страни с висок процент на имунизирани, като Израел например? Да не би защото масовото ваксиниране не спира епидемичното разпространение на заболяването, предизвикано от мутиралите варианти на вируса – делта, ламбда и т.н.? Или защото това ще попречи на кампанията за масово рекламиране на ваксинирането, която тече в последния месец от всички информационни канали? Апропо – ще ваксинирате ли деца по 18-т годишна възраст и бременни? Нали според ЕМА и други чужди експерти и безопасно?

6.Не сте уволнили главния държавен здравен инспектор, защото смятате да се възползвате „от опита на Ангел Кунчев в управление на кризата. Включително и от негативния, който е натрупан. Нали се учим от грешките си“. Нонсенс, Кацаров! Абсолютен! Нима не познавате грешките на Национални оперативен щаб, за да не ги допускате, та Ви е нужно до вас да стои Кунчев? Не ли той със своя доклад Ви подведе да подпишете заповед РД-01-712/19.08.2021 г.?

Тук ще спра, не защото няма какво да коментирам досежно изприказваното от Вас при Хаджи Тошко. А защото ми омръзна! Пък и противоепидемичните мерки, които провеждате, не се различават кой знае колко от тези на Борисов от времето на активните протести през 2020 г. Само дето не сте арогантен като някои членове на НОЩ.

Докато Ви слушах, Кацаров, даже не успях да се ядосам, както обикновено ми се случва.

Просто Ви съжалих….

Започнах писането с цитат от разказ на Хайтов, за да характеризирам възможностите Ви като министър, Кацаров. Ще го завърша с перифраза на Чудомир – „Когато Господ иска да накаже някого, най-напред му взима юнаклъка“.

Идете си с мир от сградата на пл. „Света Неделя“ 5, Кацаров.... Като човек ми се виждате добър….

P.S. Преглеждах текста за грешки, когато дочух новината, че „най-успешното“ правителство удължава извънредната епидемична обстановка с три месеца. Нищо ново под слънцето от време Борисово……

Няма коментари:

Публикуване на коментар