петък, 13 август 2021 г.

ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ЕКСТРАДИРАН В ХАГА


 Телеграм-канал „СерпомПо”, 13.08.2021

Едно сърце се разтуптя в Кремъл.

Големият судански приятел на „нашия Путин”, бившият президент на страната Омар ал-Башир, ще бъде екстрадиран в Международния наказателен съд (МНС) в Хага. Там той ще бъде съден за престъпления в провинция Дарфур по време на гражданската война 2003-2008 г. Подозира се, че лично е давал заповеди за потушаване на безредиците и убиване на хора.

Суданският външен министър Мариам ал-Махди заяви, че „кабинетът е решил да предаде издирваните служители на МНС”.

А някога, някога ... Путин се срещна с Омар – в Сочи, в Кремъл. И ласкателят Омар беше казал на Путин през 2018 г. за световното първенство по футбол, че е организирал „най-доброто първенство в историята“, а също така беше поздравил Путин „и целия руски народ за преизбирането му на поста президент на Руската федерация“. Разбира се, че руският народ беше щастлив тогава: Путин подари на „целия руски народ“ повишаване на възрастта за пенсиониране!

Когато Путин се срещна с Омар, МНС вече беше издал две заповеди за арест на президента на Судан – през 2009 и 2010 г. Но кога това е спирало трубадурите на лавровия многополюсен свят?

Омар има прекрасна биография. Много прилича на една друга биография.

Тридесет години на власт. През април 2019 г. той беше окончателно отстранен след месеци на протести. Милиарди долари активи бяха конфискувани (и това в бедния Судан). През декември 2019 г. той бе осъден на две години затвор за корупция. Сега той ще отъпче пътя до Хага.

Интересно, какво мисли външното министерство на Лавров по този въпрос? Не иска да защитава партньора на Путин?

 Между другото, Лукашенко също трябва да има предвид случилото се с Омар. Ще бъде добре, ако все пак стигне до Хага, а не да попадне в ръцете на родното правосъдие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар