четвъртък, 26 август 2021 г.

СЪЖАЛЕТЕ БЕДНИЯ ПУТИН

 

Полумъртва страна в навечерието на разпадането й.

Александър Немец, 24.08.2021 г.

На 16 юни, 22 юли и 27 юли беше определен курсът на САЩ по отношение на режима на Путин. Става дума за срещата на високо равнище Байдън-Путин в Женева (с ръкостискане и „захаросани речи“), срещата на върха на Байдън-Меркел (със споразумение, позволяващо завършването на „Северен поток-2“) и речта на Байдън в Ленгли (централата на ЦРУ в щата Вирджиния в предградието на столицата) пред лидерите на разузнавателната общност.

Особено важно тук е изказването на Байдън в Ленгли, което може да се обобщи накратко с изречението: „Путин не разполага с нищо друго освен ядрени оръжия и петролни кладенци, той е много уязвим“.

С една дума „съжалете бедния Путин, не го пипайте, иначе ...“ Какво иначе..? Ами това, че путинския режимът е толкова крехък, че може да се срине от един, ни повече, ни по-малко сериозен тласък, а Америка е напълно неподготвена за подобен изход.

Знам много за режима на Путин, преди всичко за пороците, които го влачат към гроба. Но не се съмнявам, че разузнавателната общност на САЩ, а от нея и Байдън, който, за разлика от Тръмп, приема тази структура много сериозно, знае още повече и най-важното –  те знаят всичко в детайли.

Както са писали византийските автори, като лиши Полифем от последното му око, Одисей спаси и себе си, и своите. Няма обаче Одисеевци, които да заслепят империята, гледаща със своите хилядооки хрътки!

Накратко, разузнавателната общност на САЩ знае за режима на Путин, ако не всичко, то почти всичко. И така, какво знаят Байдън и неговите съветници за днешната Руска федерация? Например следното:

а) Коронавирусът опустоши Руската федерация и особено някои от периферните й региони. Според официални (очевидно подценени) данни, през 2019 г. (дори преди началото на пандемията) естественият (неестествен) спад на населението на Руската федерация (наричан по-долу ЕСН) надхвърля 300 хиляди души. През 2020 г. на фона на коронавируса и нарасналия хаос ECH надхвърли 600 хиляди души. През първата половина на 2021 г. EСН надхвърли 400 хиляди души. Само за две години и половина ECH достигна милион и половина души. И това е без да се вземат предвид 400-500 хиляди „нерегистрирани умирания“ на бездомни хора и „изчезнали лица“ (писал съм няколко пъти за това).

Това са ужасни числа, общо взето, немислими в мирно време. В резултат на това до средата на 2021 г. постоянното население на Руската федерация (без окупирания Крим) очевидно е спаднало до 139 милиона души или дори по-малко. Между другото, това включва (надеждна оценка) около един милион „нелегални китайци“.

Преди това ECH беше компенсиран от притока на имигранти (роби без документи или полуроби с документи). Но от януари 2019 г. до юни 2021 г., поради коронавируса и свързаните с него фактори, имиграцията беше ниска (или дори отрицателна, поради експулсирането на „допълнителни“ мигранти от Централна Азия и Кавказ), а емиграцията се увеличи значително.

Потвърждение за острата демографска криза е резкия спад в броя на пенсионерите, живеещи в Руската федерация (преди това той непрекъснато нарастваше): за две години и половина той спадна, според Росстат, от 43,8 милиона в края от 2018 г. до 42,3 милиона в средата на 2021 г. (включително Крим, но това е маловажно). Но и броят на „непенсионерите“ в Руската федерация леко е намалял през последните две години и половина!

Важно е, че през втората половина на 2021 г. спадът на населението е толкова интензивен, колкото през първата половина. Но по-важното е, че има много повече ужасни оценки на руската демография.

б) Очевидно най-пострадали от демографската катастрофа през 2019-2021 г. са източните райони на Руската федерация, от Красноярск до Тихия океан. В средата на 2021 г. общото постоянно население на източните райони (наричано по-долу ИP) на Руската федерация е не повече от 9 милиона души, включително 500-600 хиляди „нелегални китайци“. (числото „500 хиляди китайци, незаконно живеещи в Източен Сибир и Далечния изток“ бе съобщена през 2021 г. от различни сайтове и очевидно това е правилната оценка.)

Намаляването стана поради ускорената ECH и поради миграцията на местното население в „проспериращите“ западни региони – Москва, Московска област, Петербург, Краснодарския край и дори Крим (ако има „връзка“).

Може да се посочи, че през 2020 г. (официалната) средна продължителност на живота в Руската федерация като цяло е спаднала до 71,5 години, а в рамките на ИР този показател даже не е 70 години. И средният доход в източните райони е много по-нисък от средния за Руската федерация.

Най-важното е, че в Кремъл и други „ключови структури“ в рамките на „Бульварное кольцо“ (Boulevard Ring, вторият вътрешен околовръстен път на Москва – Н.К.) BP се третират като изгубен регион. Плановете на Москва предвиждат концентриране на по-голямата част от руското население в шест мегаполиса, най-източните от които са Новосибирск, Томск и Кузбас.

Тези „мегапланове“ не включват BP. Може да се твърди, без голям риск от грешка, че Москва е дала BP предварително на Китай. Широко известно е, че Китай контролира, ако не цялата икономическа дейност в източните региони, то по-голямата част от нея. Половин милион (или повече) млади, енергични, предприемчиви китайци правят това много ефективно.

Тези дейности обхващат износа на дървен материал, добито злато в Бурятия и (вероятно) уранова руда, байкалска вода в бутилки и резервоари, доставка на природен газ от Якутия на много сходни цени, отглеждане на соя за китайския пазар ... местните власти получават процент от тези икономически дейности или иначе казано подкупи. Изумителната корупция в Руската федерация, включително в източните региони, улеснява китайската експанзия. Така се осигурява „местния политически компонент“ на китайската експанзия.

в) Какво да кажем за „военния компонент“? През последните години Китай построи бетонни пътища до границите с всички далекоизточни региони на Руската федерация, които могат да издържат на бронирани превозни средства, (по отношение на китайските граници със Забайкалския край имам точна информация – „в края на 2018 г. разговарях с местни хора,, дошли в Минеаполис.)

В подходящия момент – да речем, когато започне неконтролирано разпадане в Русия (това може да се случи всеки момент) – китайските бронирани машини ще влязат в граничните райони на Руската федерация и бързо ще се придвижат на голямо разстояние. Сериозни военни сили в тези региони, способни да се противопоставят на НОАК, отдавна няма.

А може би Москва ще се стегне и ще отговори на удара с удар? Само че в Москва няма кой да го направи. По време на коронавируса „бункерния дядка“ очевидно бе загубил контрол над ситуацията. Реалната власт беше в ръцете на военния министър Шойгу, „московския сатрап“ Собянин, директора на Централната банка на Руската федерация Набиулина и няколко основни негодници от „Обединеното министерство на страха“. Путин като че ли удържа това, извинете ме за израза „хъски“, заедно, но това ще е само до първата сериозна криза. А тогава всичко ще се разпадне. И източните региони ще изчезнат първи.

Знаят ли в Москва за „заплахата от Изток“? Разбира се, че знаят, но (както споменах по-горе), те не възнамеряват да й се противопоставят. Нямат нито сила, нито желание, а и всичко вече е предварително платено. Имайте предвид, че Шойгу, често наричан наследник на Путин, има отлични връзки с ръководството на НОАК.

Тук прекъсвам разказа си за това, какво знаят Джо Байдън и неговите съветници за уязвимостите на путинския режима. Да, те знаят почти всичко и се страхуват да притиснат Путин по-силно, за да не започне неконтролиран разпад.

Засега ще спра до тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар