събота, 14 август 2021 г.

ПАНИКА И ОТЧАЯНИЕ В АФГАНИСТАН. ХОРАТА БЯГАТ ОТ НАСТЪПВАЩИТЕ ОТРЯДИ НА ТАЛИБАНИТЕ

 

Бежански лагер в Кабул

ВВС,  13 август 2021

Освен към Кандахар, в петък талибаните най-накрая поеха контрола над столицата на съседния южен вилает (провинция) Хелманд, Лашкар Гах, както и столицата на вилаета Логар Пули и Алам. От този град до Кабул по права линия е около 60 км.

Така за седмица талибаните превзеха не по-малко от една трета от административните центрове на провинциите и плътно се доближават от север и юг до едноименната провинция около Кабул. Правителствените войници бягат, изоставяйки оръжия и оборудване или се предават на цели талибани.

Победоносният поход на талибаните продължава паралелно с окончателното изтегляне на американски войници от страната. Американският президент Джо Байдън обяви през май, че изтеглянето ще приключи до 11 септември. С оглед на изключително бързия напредък на талибаните, САЩ решиха да изпратят 3000 войници обратно в Кабул до края на този уикенд, за да осигурят евакуацията на персонала на посолството и хилядите сътрудничили на САЩ афганистанци.

„Ситуацията в Афганистан излиза извън контрол. Само през последния месец над 1000 души са убити или ранени в резултат на безразборни нападения срещу цивилни, особено в провинциите Хелманд, Кандахар и Херат“, заяви в петък генералният секретар на ООН Антонио Гутереш.

Животът при талибаните през 90-те години доведе до брутално потисничество над жените: от тях се изискваше да носят бурки навсякъде, на момичета над 10 години беше забранено да учат, а жените, които нарушаваха правилата, бяха публично наказвани, а понякога и екзекутирани.

„Аз съм в опасност, но не мисля за себе си. Мисля за нашата страна ... Мисля за нашето поколение: колко много сме направили, за да променим нещата. Мисля си за млади момичета ... Има хиляди красиви, млади, талантливи жени в тази страна ...“, каза за BBC Сахра Карими, афганистанска режисьорка от Кабул, която се страхува от завръщането в мрачните времена отпреди 20-т години.

Много от тези, които дойдоха в Кабул, за да търсят убежище, живеят и спят по улиците. Според организацията „Спасете децата“ сега в столицата има около 72 000 деца, които заедно с родителите си са избягали от провинциите, превзети от талибаните. „Нямаме пари, за да купим хляб или лекарства за детето си. Къщата ни и всичките ни вещи изгоряха, затова дойдохме в Кабул и се помолихме на Бог за помощ", каза пред ВВС 35-годишният уличен търговец Асадула, който е избягал от северната провинция Кундуз.

В Кабул е и Паштана Дурани, изпълнителен директор на образователна организация, която работи с афганистански момичета. Тя се страхува за живота си поради активното си застъпничество за образованието на жените. „Момичетата, с които работихме, вече са избягали. Не знам къде са моите ученици и се страхувам за живота им. Какво могат да направят талибаните с тях?“ – казва Паштана в интервю за ВВС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар