събота, 28 август 2021 г.

МНОГО ЛИ СЕ ПРОМЕНИ?

 

Най-добрият текст за руската политика се намира в кореспонденцията между Иван Грозни и Андрей Курбски [1].

Алексей Шабуров 28.08.2021 г.

Не е тайна, че най -добрият текст за руската политика е кореспонденцията между Иван Грозни и Андрей Курбски. За почти 500 години почти нищо не се е променило.

Наскоро препрочетох този текст и ме впечатлиха три метода за „пропаганда“, които Грозни използва и които са стигнали до нас непроменени.

1.Когато Курбски упреква Грозни в жестоки екзекуции, той буквално му отговаря „и на Запад същото, дори по-лошо“.

 „А как е в другите страни сам ще видиш, как наказват злодеите там - не по нашему! Именно вие, поради злия си нрав, решихте да залюбите изменниците; но в другите страни не обичат предателите и ги екзекутират" и по този начин да укрепват властта си“.

Звучи ли ви познато?

2.А по-нататък, отговаряйки на същите обвинения срещу него, на дълго и на широко обяснява за безчинствата на болярите в онези години, когато е бил дете.

„Тогава бях на осем години; нашите поданици постигнаха своите желания – получиха царство без владетел, но за нас, техните господари, те не проявиха никаква сърдечна грижа, самите се втурнаха към богатство и слава, и се скараха помежду си. И какво ли не направиха! Колко от доброжелателите на нашия баща и воеводи, избиха нашите боляри.

Сега ние познаваме тази техника като „а си спомняте какво се случи през деветдесетте“.

3.Претенциите на Курбски –това са вечните претенции на опозицията към руското правителство. И отговорът на Грозни също е типичен – „а ти, куче, си предател и си се продал на враговете ни“ (не буквално, но съвсем близо до текста на отговора).

Така си живеем…

Бележки:

[1] Иван IV Василевич (1530-1584) – велик княз на Великото московско княжество (1533 – 1547 г.) и първи цар на Русия (1547 – 1584 г.); княз Андрей Михайлович (1528-1583) – руски политически деец, военен лидер и философ, известен като интимен приятел, а по-късно, след бягството му в Полско-литовското кралство – водещ политически противник на Грозни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар