вторник, 24 август 2021 г.

ОПТИМИЗИРАН ТЕРОР

 

Алина Витухновская, 24.08.2021 г.

В телевизионния канал „Дожд“ най-вероятно се бяха притеснили, че са останали самотни в критиките си към диктатурата. И ето, че и те са обявени за чуждестранни агенти (на 23 август Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации е информирала Министерството на правосъдието, че „Дожд“ се финансира от чужбина и че разпространява материали на други чуждестранни агенти – Н.К.). И причината за това не е толкова властният репресивен маховик, колкото постсъветското мислене, спрямо определена интелектуална, медийна част от обществото, която пряко или косвено се позиционира като елит.

Мисълта, че нищо няма да им се случи, беше политическа мишеловка, в която Навални, Милов, Собол и други като тях скокнаха един след друг. Някои скочиха направо в затвора, други напуснаха страната, но всички се приближиха към неизбежния политически провал.

Решението за „Дожд“, както и за други чуждестранни агенти е юридическо безправие. Има всички признаци, че държавният терор няма да спре и ще бъде доведен докрай.

Това що се отнася до медиите, отделните организации и лица. Как бих го нарекла? Бих го нарекла „оптимизиран терор“. Болшевишката, по своята същност, държава за повече от век съществуване, бавно, но сигурно се сети най-накрая (или по-скоро узря икономически), че е безсмислено да потиска масово обществото (ГУЛАГ и т.н.), и премина към мека версия, т.е. „прицелен терор“.

Това не отменя факта, че сме изправени пред истинска  диктатура от нов тип, съществуваща извън идеологията, само за сметка на ресурсите, тичаща като обезглавено пиле, бог знае накъде, тракаща с корозиралите си ядрени вериги.

Няма коментари:

Публикуване на коментар