сряда, 25 август 2021 г.

КОРОНАВИРУСЪТ В ИЗРАЕЛ: ЗАЩО ДЪРЖАВАТА, В КОЯТО ЖИТЕЛИТЕ СА МАСОВО ВАКСИНИРАНИ, ПРЕЖИВЯВА ЧЕТВЪРТА ВЪЛНА?

 


Вместо послепис: Публикацията на г-жа Бумедиен поражда повече въпроси пред медицинската научна общност, отколкото отговорите, които дава. Повечето от тях съм ги задавал, но ще повторя част от тях:

-за ефикасността и безопасността на ваксините;

-за продължителността на имунитета след ваксинация и/или преболедуване;

-за колективния имунитет и т.н.

Имам чувството, че и научната медицинска общност в Израел е заприличала на „тъжни и объркани клоуни, които, след като повече година и половина не се справиха с COVD-19,  продължават да продават неефективни противоепидемични идеи, знаейки, че от тях няма да произлезе нещо“ (перифраза на Алексей Рощин). Дано не съм прав!

В Интернет сайта 20 minutes, журналистката Аниса Бумедиен (на малката снимка) пише: „Израел се превърна в един от лидерите в областта на ваксинацията срещу Covid, но не успя да избегне четвъртата вълна на коронавируса. Еврейската държава беше една от първите в света, която извърши масова ваксинация на своето население, но в момента преживява скок в заболяванията, причинена от варианта Delta“.

„…Може би това се случи защото ограниченията бяха премахнати твърде рано, но преди всичко, защото милиони хора избягват ваксинацията срещу Covid, и са значителен резервоар за разпространението на вируса. Санитарните власти нямат друг избор, освен да се установят нови ограничения. И да се ваксинират всички, които все още не са получили ваксината, включително децата“.

(...) „Началото на лятото премина под знака на безгрижието, но появата на варианта Delta, много по-заразен от предишните, разбърка картите на епидемията. (...) Въпреки факта, че по-голямата част от населението на Израел, 9,3 милиона души, които бяха ваксинирани доброволно, намиращи се в малцинство категорични противници на ваксинирането пречат на страната да постигне колективен имунитет. 5,4 милиона израелци (58,06% от цялото население – Н.К.) са получили две дози, но 1 милион отказват ваксинация. Опозицията е сред ултра-православната еврейска общност, която е около една трета от възрастното население на страната, както и сред арабското малцинство. На 9 август премиерът Нафтали Бенет заяви, че „степента на ваксинация в арабската общност е твърде ниска“. Според Galilee Society (арабска израелска здравна организация с нестопанска цел), само 51% от израелските араби са били ваксинирани, в сравнение с 66% от всички израелски граждани“.

Пред HuffPost (американски сайт за новини и блогове)  епидемиологът Антоан Флао (директор на Висшата школа за обществено здраве в Цюрих и на Института за глобално здравеопазване към Медицинския факултет на Женевския университет – Н.К.) обяснява, че трябва да се вземат предвид и младите хора, които „нито искат, нито се нуждаят от ваксинация, защото смятат, че не са изложени на висок риск от усложнения или смърт от Covid, и подобно на много неваксинирани възрастни, са значителен резервоар за разпространение на вируса. Оказва се, че имунитетът при тези, които са били ваксинирани с ваксината Pfizer преди повече от шест месеца, започват да отслабва, и те също представляват резервоар за вируса, както и по-младите популации, чиито деца са по-засегнати от варианта Delta“.

„…Премиерът Нафтали Бенет си е поставил трета доза от ваксината и е призовал израелците да последват примера му ….“

Надав Давидович (консултант на здравната комисия на Кнесета и директор на училището за обществено здраве в университета „Бен Гурион“  – Н.К.) казва пред Le Monde: „Явно през март-април бяхме много близо до стадния имунитет. Но такъв праг не можахме да го постигнем, тъй като децата все още не са ваксинирани“.

Аниса Бумедиен обобщава: „В началото на юни властите разрешиха ваксинацията на млади хора на възраст от 12 до 16 години, а от 1 август – на децата на възраст от 5 до 11 години, които се подложени  на риск от сериозни усложнения от Covid-19 Този понеделник Израел обяви инсталирането на кабинки за ваксинация срещу Covid в училищата в началото на учебната година с родителско разрешение“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар