понеделник, 23 август 2021 г.

ПРИЯТЕЛИ, СЪМИШЛЕНИЦИ ИЛИ ….

 

Отговорът оставям на читателя

Според професор Николай ДЕНКОВ, той и  Кирил Петков са „учредители на Фондация „Център по приложни изследвания и иновации“ (Center for Applied Studies and Innovation“ – CASI), за да обучава безплатно студенти в областта на иновациите и предприемачеството. През обучителния курс за 5 семестъра са преминали 119 студенти от СУ „Св. Климент Охридски“, Медицинския университет – София и други висши училища …. (Frognews, „На лъжата „обир по Харвардски“ ще противопоставя истината“, 23.08.2021г.)

На страницата на фондацията пише, цитирам: „От 2018-та година български студенти от природонаучните дисциплини работят заедно и прилагат теорията на практика още докато следват. Това е възможно в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI). Идеята за създаването му е на Кирил Петков, чиято компания ProViotic продава пробиoтици на четири континента, а негов домакин е Биологическият факултет на Софийския университет. Проектът е съфинансиран от Фондация „Америка за България“ (обърнете внимание СЪФИНАНСИРАН, а не ФИНАСИРАН. Кой е другия финансиращ източник?) – https://www.casi.bg/aboutus/  

Покрай фондацията излязоха куп имена. Ето някои от тях:

Росица ТРОПЧЕВА

Тропчева е ръководител на Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI). Тя е магистър по индустриални биотехнологии, защитава докторат по микробиология в Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при Българската академия на науките, където работи една година, след което става преподавател (и до момента) в Биологическия факултет на СУ, през 2015 г. тя работи в продължение на два месеца в Института „Пастьор“ в Атина, а през 2016 г., печели стипендия, за изследвания на защитните ефекти на млечните бактерии в Лабораторията по биология на гениталния тракт в Медицинския факултет на Harvard University.

Евгени АНГЕЛОВ

Aнгeлoв e завършил МВА (Master Business Administration) в Наrvаrd Вuѕіnеѕѕ Ѕсhооl и бaĸaлaвъpcĸa cтeпeн в Lоndоn Guіldhаll Unіvеѕіtу. Paбoтил e в EБBP в Лoндoн, в ĸoмпaниятa зa нeдвижими имoти Тrіgrаnіt Dеvеlорmеnt Соrроrаtіоn, ocнoвaтeл e нa фoндa зa дялoви инвecтиции Аttrіа Саріtаl Раrtnеrѕ. Бил е зам.министър на икономиката, енергетиката и туризма, освободен по негова молба. Съветник на Росен Плевнелиев за инвестициите и икономиката.

Евгени Ангелов е председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (Bulgarian Private Equity and Venture Capital Association - BVCA) и съдружник в PostScriptum Ventures.

„Един малък хаос е на път да приключи. Слабо известният, но интересен Фонд за мецанин инвестиции, с публично финансиране от 38.5 млн. евро, изглежда, ще излезе на пазара за дялово инвестиране скоро. Решение на Върховния административен съд от 24 ноември, което не подлежи на обжалване, постанови, че държавният Фонд на фондовете (ФнФ) трябва да сключи договор за мецанин-фонда с "Бългериън мецанин партнърс" (БМП). Мецанин фондът е най-големият от създадените до тук структури за дялови инвестиции с пари от европейските фондове и избран мениджър от страна на ФнФ….(в-к „Капитал“, „Евгени Ангелов и Елвин Гури печелят Фонда за мецанин инвестиране“, 07.12.2020 г. Забележка: Освен Ангелов във БМП участват Иван Христанов, Евгени Ангелов, Диана Аладжова и Лойд Шулц).

Лена БОРИСЛАВОВА

Възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на Harvard Law School, USA. Има признание за Next generation lawyer в сферата на Европейското и конкурентно право в изданието за 2019 г. на международния справочник Legal 500, и е отличена и в списъка на младите лидери за Европа на списание Forbes „30 under 30“ list за 2018 г. в категорията „Право и политика“. Адвокат в Адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (DGKV), кантората, и в частност Бориславова, в продължение на два месеца не успява да впише новото ръководство на ББР. Като част от екипа работи в сферата на конкуретното право, банково и финансово, търговско право, защита на личните данни, мерки срещу изпирането на пари и процесуално представителство, и консултира редица международни клиенти и световно утвърдени брандове, решили да осъществяват част от своята бизнес дейност в България. Член на Националния съвет на ПП „Да България“.

Даниел Максим ЛОРЕР

В студиото на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес среща“ споделя за себе си: „В Израел изучавах информатика и бизнес мениджмънт. Там започнах своя първи стартъп, който ме изпрати в Париж и Белгия впоследствие. Следващото начало – в Швейцария, беше трудно, тъй като работих в корпоративна среда. В Турция и Близкия изток също бе трудно предвид културната адаптация. Първият стартъп се занимаваше с продаване на складова база за търгуващи с електрически компоненти. През 1999  г.. това бе абсолютно новаторство. Отне ни около две години да създадем продукт и да го продадем на първия желаещ инвеститор“. Участва в консултативния съвет на Bulgarian Private Equity and Venture Capital Association (BVCA). Управляващ партньор в BrightCap Ventures. Участва в консултативния съвет Със съпругата си Виолета Лорер имат регистрирана във Варна фирма "4С България" ООД, която се занимава с IT услуги и обучение. Съпругата му е  зам. министър в екипа на икономическият министър Асен Василев през 2013 г. с ресор туризма Ръководила е белгийската компания "Юмикор" - производител на катализатори за коли и най-голямата компания в света за обработка на цветни метали. Като заместник-министър е имала задача да подготви посрещането на китайски туроператори през май за съвместен конгрес в Пловдив и да защити кандидатурата ни за провеждане на годишната среща на американските туроператори у нас през 2015 г.

Асен Василев

Василев завършва икономика в Harvard University, специализира бизнесадминистрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател и президент на „Everbread“ – компания за ценообразуване на самолетни билети, която е частично финансирана от Националния фонд за научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Skype. Съосновател и директор на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ „Климент Охридски“. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, присъдружена с университета и с Центъра за стратегии и конкурентоспособност в Harvard Business School. От 1999 до 2004 г. работи като консултант в „Monitor Group“ в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в отраслите на телекомуникациите, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица големи производители на потребителски стоки. На 13 март 2013 г. е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков, а от 12 май 2021 г. е министър на финансите в служебното правителство на Стефан Янев.

Кирил ПЕТКОВ


Петков завършва финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър. Има  магистратура по бизнес администрация в Harvard University, където преподава икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността. Той е един от основателите на Центъра за Икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ „Климент Охридски“.

Кирил Петков е предприемач, който развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност и има успешен бизнес в разработването (ако търговията с пробиотици е РАЗРАБОТВАНЕ?) на пробиотици и биотехнологии. Участва в учредяването на ПП „Да, България“

От 12 май 2021 г. е министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар