събота, 7 септември 2019 г.

Димитър Петров, Сектата на Грета, news.bg, 07.09.2019



Авторът (на малката снимка) е магистър по Социология от СУ "Св. Климент Охридски" и Магистър по Tourism Destination Management от NHTV Breda University of Apllied Sciences, Холандия. Член на Младежки консервативен клуб. Секретар е на "Един завет" - клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България. От 2009 г. насам се занимава активно с обществено-политическа дейност, включително като политически анализатор към различни медии.
Тези дни завърши трансатлантическото плаване на Грета Тунберг. 16-годишната знаменитост и придружителите й акостираха в Ню Йорк, след като 15 дни по-рано отплава от британския град Плимут. Пътуването от Великобритания до САЩ бе направено с високотехнологична яхта, вместо със самолет, с идеята да не се предизвикат въглеродни емисии. Грета вече се срещна в Ню Йорк с местни климатични активисти и оглави протест пред централата на ООН, а в края на месеца се очаква тя да говори пред Общото събрание на организацията по време на среща, посветена на борбата с климатичните промени.
Куриозното в случая е, че при направата на тази яхта въглеродният отпечатък е в пъти по-голям, отколкото ако Грета и екипът й бяха пътували със самолет, но нека не издребняваме. Далеч по-важно е да се анализира какво послание отправят 16-годишната тийнейджърка и нейните последователи към останалата част от човечеството.
Какво знаем за Грета Тунберг? В резюме: момичето страда от синдром на Аспергер, който кара боледуващите да се фокусират до степен на фанатизъм в една област (очевидно за Грета това са климатичните промени). Накарала е родителите си да станат вегани, да спрат да пътуват със самолет и да се откажат от намерението да имат повече деца. Заради загрижеността си по отношение на климата, тя е започнала всеки петък да протестира пред правителствените сгради, вместо да ходи на училище. Примерът й става заразителен и скоро много ученици от различни държави се включват в петъчните "стачки за климата". Грета става знаменитост, посрещат я и я изслушват в Европейския парламент и на Международния икономически форум в Давос. Понастоящем въобще е престанала да посещава училище, макар да е все още непълнолетна и с незавършено средно образование. Междувременно е номинирана за Нобелова награда за мир.
Всичко това може да ви звучи идиотско, но в действителност момичето има многобройни последователи, които я боготворят и я окуражават да продължава по този начин. Не знам дали Нобеловият комитет ще я удостои с награда, но съм абсолютно убеден, че тези, които я разкарват като панаирджийска мечка и злоупотребяват с болестта й следва да бъдат изправени пред международен трибунал за престъпления против човечеството. Защото посланията, които те прокарват чрез гласа на Грета, са престъпно безумни и ужасяващи.
Преди всичко, култът към Грета представлява тотален срив на родителския авторитет. Едно непълнолетно момиче, при това с психическо разстройство, казва на родителите си как да живеят, а те се държат като плазмодии. Следващият ужасяващ момент е неглижирането на училището като институция, формираща човешката личност. Накъде ще отиде света, ако всички тийнеджъри, учили - недоучили, зарежат образованието си и започнат да казват на световните лидери как да спасят планетата? Впрочем, това май вече се случва...
Сега да видим и какви конкретно са посланията на Грета и компания: да спрем да пътуваме със самолет, да спрем да ядем животински продукти и да спрем да правим деца. За да предотвратим "неминуемата" климатична катастрофа, предизвикана от увеличените въглеродни емисии.
Какви са фактите? Климатични промени наистина има (не е трудно да се сравнят данните за целия период, откакто съществува метеорологията). Климатични промени е имало и преди човечеството да започне да използва петрол, климатични промени вероятно ще има и в бъдеще. Само че тези промени твърде малко зависят от човешките действия и в многократно по-голяма степен от природни фактори. Например, едно вулканично изригване оставя такъв въглероден отпечатък в атмосферата, какъвто е оставило цялото човечество от индустриалната революция насам. А от гледна точка на предстоящия апокалипсис - никой не може да предскаже дали ще ни връхлети някакъв климатичен Армагедон след 12, 30 или 100 години, но дори и подобно нещо да се случи (съществени изменения на климата са се случвали и в миналото) вероятността човекът да се адаптира успешно към новите реалности, изобщо не е за подценяване, особено ако науката и технологиите са на негова страна. Нещо, срещу което последователите на Грета на практика работят.
Ако послушаме климатичните фанатици, ефектът върху природата ще е нищожен, но върху самия човек и върху икономиката ще бъде разрушителен.
Първо, да забравим за самолетите. Моля? Някой от последователите на Грета има ли си представа колко са продължавали пътуванията преди изобретението на братя Райт да се наложи масово? Нужно ли е да обяснявам какъв би бил ефектът върху бизнеса и международния туризъм?
Второ, да станем вегани. Я пак? Човекът е всеядно животно и организмът му има нужда от разнообразно и балансирано хранене. Изключването на цели групи храни в дългосрочен план би било вредно за човешкото здраве, макар в кратки срокове да има позитивен ефект ("разтоварване" на организма). Системното лишаване от определени вещества, които не се съдържат в растителните продукти, води до здравословни проблеми, а в рамките на едно-две поколения - и до деградация.
Един пример: веганската диета носи риск от затъпяване, тъй като веганите се лишават от веществото холин, което поддържа и стимулира мозъчната дейност. Затова лекарите препоръчват да се приема витамин В12 като хранителна добавка.
Втори пример: лишаването от животински продукти в дългосрочен план влияе отрицателно върху нивата на тестостерон при мъжете. За увеличаването на тестостерона трябва да се консумират храни, богати на цинк. А такива са най-вече месото, рибата, млякото, сиренето (също и ядките)... Тоест, мъжете вегани рискуват с времето да се превърнат в жалки подобия на мъже, които нито имат силно желание да създадат потомство, нито имат нужната агресия да защитят това потомство от външна заплаха. Като прибавим факта, че идеите на Грета не намират отзвук нито в Китай, нито в Африка, нито в Близкия изток, напълно реалистично е след едно-две поколения нашата цивилизация да бъде превзета, защото кекавите европейци няма как да се опълчат на нашествениците. А и самите европейски жени вероятно ще предпочитат по-мъжествени мъже...
Отказът от деца е пък е възможно най-малоумната теза (наред с тази за вредата от ваксините), чието публично защитаване трябва незабавно да се криминализира, ако искаме нашата цивилизация да оцелее. Отново тук идва моментът с демографската криза в Европа и демографския бум в други части на света. Що за безотговорно отношение е да насърчаваш бездетието там, където населението застарява, а да не обръщаш внимание на онези, които се размножават ударно?
Изобщо, идеите на Грета са насочени изключително към белия човек, към представителите на европейската цивилизация, като част от вменяването на вина (понеже не е достатъчно да се обвинява белия човек за колониалното минало на предците му, а и не всички европейски нации имат колониално минало, далеч по-удобно е да му вмениш вина за един изяден телешки бургер). Климатичните активисти често подминават въглеродния принос на Китай, Индия, страните от ОПЕК, и се съсредоточават само върху Европа и Северна Америка (а отскоро и върху Бразилия, защото президетът Болсонару, нали, е много лош човек, който не им се връзва на мантрите).
Няма как зрял човек да подкрепя подобни идеи, без да е загубил разсъдъка си. За съжаление обаче, на климатичните активисти изобщо не им личи, че желаят да разсъждават. Те фанатично следват едно дете, повтарят заклинанията му и не показват признаци, че могат да водят адекватен диалог. Досущ като сектанти. Сектата на Грета.
Едно квазирелигиозно течение, стъпващо върху емоция и липса на логика. Цивилизационен регрес, при който възрастните слушат децата, вместо да е обратното.
Самите деца навярно ще се осъзнаят, когато животът ги поочука и започнат да плащат данъци, наеми и сметки. Дано тогава и на възрастните им дойде акълът и се върнат в реалността. А до тогава да се молим световните лидери да не се огънат пред масовата лудост и да не вземат решения, които биха били пагубни за икономиката. 
Послепис:
 

1 коментар:

  1. Абсолютно съм съгласен с тебе! То и ЕС е също така объркан по много въпроси. Просто са се откъснали от реалността. Но миграните ще ни оправят! Краят на Римската империя е показателен. Не съм против ЕС. Той е един от факторите за мирна Европа, но трябва да стане реалист. Трябва да се създадат Европейски съединени щати. Властимащите не искат обаче да се обезличат.

    ОтговорИзтриване