четвъртък, 12 септември 2019 г.

РУСИЯ Е НА ПЪТ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ТОТАЛИТАРНА ДЪРЖАВА.

По време на беззаконието през 90-те години, Михаил Ходорковски става ръководител на руския петролен гигант „Юкос“ – и най-богатият човек на Русия. „След като Владимир Путин беше избран за президент през 2000 г., Ходорковски започва все повече да се намесва в руската политика, провокирайки руския президент с публични обвинения в корупция“ , пише германският таблоид Bild. На 25 октомври 2003 г. бизнесменът е задържан на летище в Новосибирск, и изчезва в затвора за 10 години. През декември 2013 г. той неочаквано е освободен – благодарение на „сделката с Путин, която сключват бившият министър на външните работи на Германия Ханс Дитрих Геншер и Ангела Меркел“. Журналистът от изданието Филип Пятов разговаря с Ходорковски по време на посещението си в Берлин.

Отговаряйки на въпрос на журналиста дали човек може да свикне с живота в плен, Ходорковски отбелязва: „Страната може. Дори огромната страна. Хората могат да се придвижват свободно, да ходят навсякъде, но преди да кажат нещо, те си задават въпроса: Да го кажа ли? Безопасно ли е?“. Това е робство. (...) Независимо че бях в затвор, т.е в закрита територия, можех да се придържам към позициите си, за които гарантирам. В този смисъл се чувствах абсолютно свободен. И толкова свободен се чувствам и до ден днешен.“
„В Съветския съюз в продължение на три поколения руснаците бяха убивани, защото искаха свобода. Почти всички свободолюбиви селяни, интелектуалци и предприемачи бяха ликвидирани. Разбира се, това доведе до дългосрочни последици за руското общество. След разпадането на Съветския съюз, руският народ се почувства като на покрива на многоетажна сграда. Трябваше да се справя със страха. Затова руснаците търсеха пространство, което им се струваше познато, където те се чувстваха в безопасност“, казва Ходорковски.
„Русия все още не е тоталитарна държава, но е на път да стане. Съществува общоприето социално  поведение и това е преклонението пред личността на Путин. Партията „Единна Русия“ е „боксовата круша“ на Путин, която всеки може да удря, да я ругае и по този начин обществото да „изпуска парата“. Но днешния Путин – забележете че той се е променил много, е на етап обскурантизъм [1] (според речника на Duden, това е „съзнателно желание да се държат хората в неведение, да се възпрепятства независимото им мислене и да се насърчават да вярват в свръхестественото“ – забележка на Bild). Ако този, все още не толкова възрастен човек вече е достигнал до този етап, не бих искал да знам какво би се случи по-нататък“, – казва Ходорковски.
Бележка:
[1] – мракобесие, назадничавост, реакционност, непросветеност, духовна нищета.


Няма коментари:

Публикуване на коментар