четвъртък, 19 септември 2019 г.

Дебили, ...! Това не е просто глупост, това е нещо повече – историческа съдба.

От блога на Александър Хоц, 17.09.2019 (11:03)
Вместо послеслов: Прощавайте за обширните бележки (както е казало радио Ереван, думата „прощавай“ се използва след като си направил белята).

Фактът, че на власт са дебилите, не е новина. Ето ви още едно потвърждение. В условията на системна криза, на нарастващо недоволство - упорито (едно след друго) да си създаваш врагове в гражданското общество – за това е необходимо особено старание.
Да започнеш съдебни дела срещу театрален режисьор, да подхвърлиш наркотици за журналист, да забраниш рапърски концерти, да биеш студенти с палки, да вкараш в затвора популярния блогър Жуков, а сега и актьорът Устинов за 3,5 години, означава да стреляш в краката си, когато най-много ти трябват.
 В резултат на примитивен терор срещу лоялното (като цяло) общество, властта политизира рап аудиторията (обструкциите на рапъра Тимати), политизира връчването на наградите от списание „GQ“ [1] (с речите на Дуд и Серебреников), политизира театралната среда (с речта на режисьора Молочников от Московския художествен театър в защита на Павел Устинов) и др.
Ако това не е земя, горяща под краката на властта, тогава какво е?
Тъпото провокиране на ярост и омраза сред все по-широки обществени групи не е просто глупост, а е нещо повече – историческа съдба.
Това сме го виждали в началото на ХХ век. Монархията в страната беше загубила всичките си съюзници, тласкайки интелигенцията към революционни настроения. Не можеш да биеш студентите с нагайка [2], да стреляш по мирни шествия, да разгонваш депутати, да забраняваш вестници и партии – и в същото време да разчиташ на „многая лета“ монархията.
Чичваркин, Ходорковски и Гуриев - това не е Сава Морозов, а Пелевин (може би) [3] не е Горки [4] - но общото презрение към режима сред руския елит е, може би, е факт. Темата за Буревестника (от произведението на Горки „Песен за Буревестника – бел.моя) се носи във въздуха. Чемезов [5] от „Езерото“ (потребителска кооперация на собственици на вили на брега на Комсомолското езеро, основана от Владимир Путин – бел.моя) издава панически звуци. А креативната среда отново действа като барометър „буря“.
Политизирането на неутралните е повече от ясен маркер за дълбоко недоволство. И то е необратимо.
Продължението е известно. Радикализация и поляризация на обществените настроения („ние“ – обществото  и „те“ - режимът), нарастващата омраза към „служителите на сигурността“, „съдиите“, „прокурорите“ и „полицаите“. Които могат да се посъветват да прочетат за съдбата на жандармите, които са нямали време да избягат от постовете си (вероятно има предвид събитията от 1905 г. – бел.моя)
По един или друг начин (в мека или груба форма) омразата ще помете остатъците от путинската стабилност. (На Лубянка навярно все още помнят времената, когато трепереха по кабинетите си и горяха архивите).
Режимът е обречен да се движи само в тази посока – развръщайки репресивния механизъм. Той не е в състояние да направи нещо друго. И пред него няма други варианти – освен крах.
В крайна сметка за епитафията са готови думите на Лавров (министър на външните работи на РФ - бел.моя), който нито веднъж не е знаел, за кого говори:
„Дебили, бляди [6]...!“
Бележки:
[1] – американско списание за мъже, фокусирано върху стил, мода и култура за мъже, както и на различни теми като храна, кино, фитнес, секс и връзки, туризъм, спорт, технологии и книги. Списанието стартира през 1957 г. в САЩ под името „Apperal Arts“. Издава се в 11 страни извън САЩ. Руската версия започва да излиза през 2001 г. През 2019 г. Юрий Дуд е избран за лице от екрана, а Кирил Серебреников – за човек на годината.
[2] – къс, дебел камшик от къси кръгли кожени ленти, сплетени в плитка. Нагайката е използвана от казаците в Русия. Името идва от ногайския народ, от който камшикът е заимстван („нагайка“ – камшик на нагаите).
 [3] – Евгений Чичваркин (род.10.09.1974, Ленинград) – руски предприемач, известно време е лидер на партията „Съюз на десните сили“, от 2008 г. живее във Великобритания; Михаил Ходорковски (род. 26.06.1963, Москва – руски предприемач, обществен и политически деец, публицист, бивш съсобственик на нефтената компания „Юкос“, осъден на 10 години, в момента живее в Лондон; Сергей Гуриев (осетинец, род. 21.10.1971 г.), руски учен, доктор на икономическите науки, главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие, през 2013 г. емигрира във Франция, професор по икономика в Sciences Po; Сава Морозов (1862-1905) – руски предприемач и меценат, финансира нелегалните издания на социалдемократите, по спомени на Горки е финансирал и издаването на болшевишкия вестник „Искра“; Виктор Пелевин (род.1962 г.) – съвременен руски писател.
[4] – псевдоним на Алексей Максимович Пешков (1868– 1936), руски писател, основоположник на социалистическия реализъм.
[5] – Сергей Чемезов (род. 1952) – руски политик, икономист, генерал-полковник, в ръководството на партията на Путин „Единна Русия“, твърди се, че е работил заедно с Путин в дрезденската резидентура на КГБ.
[6] – кучки, курви, блудници, развратници


Няма коментари:

Публикуване на коментар