вторник, 3 септември 2019 г.

ОРУЖИЕТО НА НОВАТА СТУДЕНА ВОЙНА

„Борбата около изграждането на газопровода „Северен поток-2” е в основата на конфронтация между САЩ и Русия през 21 век” смята Едуард Щайнер, журналист на германското издание Die Welt.


„Близо тридесет години след разпадането на Съветския съюз, светът е свидетел на нова версия на Студената война, – отбелязва авторът на статията. – Всъщност тя започна преди около десет години, след като току-що икономически укрепналата Русия започна да противодейства на САЩ във външната политика и политиката за сигурност. Вярно е, че за разлика от старата Студена война (...), новата до голяма степен се развива в икономиката. (...) И не защото Русия беше станала толкова силна в икономически смисъл, а защото САЩ навлязоха в основната икономическа сфера на руснаците – суровинната. Използвайки екологично противоречивата технология за фракинг, те успяха да се превърнат във важен играч на пазара на газ и нефт за почти 10 години (...).”
„Истинският пробив в газовата индустрия се случи миналата година: увеличавайки производството с 11,5% до 864 милиарда кубически метра, американците не само достигнаха исторически максимуми – те бяха изпратили дългосрочния лидер Русия на второ място – през 2018 г. САЩ стана първият нетен износител на газ“, – се казва в статията.
 „На първо място, износът на втечнен газ (ВГ) с помощта на танкери нараства: през 2018 г. той се увеличи с 50% в сравнение с предходната година“, – посочва изданието.
„Всичко това обаче е несравнимо с 200,8 милиарда кубически метра газ, който Русия е доставила на други страни през миналата година - Европа и Турция, тъй като няма други пътища за износ. От началото на износа на втечнен газ от САЩ през 2016 г. до днес в Европа бяха доставени 10 милиарда кубически метра американски газ “, – подчертава Щайнер.
САЩ обаче знаят, че с помощта на фракинг те ще могат да произвеждат повече газ. „Използвайки аргумента, че Европа трябва да се освободи от газовата зависимост от Русия, те популяризират своите интереси не само в Дания – там също приеха закон, който може да бъде използван срещу операторите на „Северен поток-2” и неговите спонсори, САЩ се страхуват от конкуренцията с Русия, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за Die Welt.”, В разговор с изданието, с него се съгласи и Алексис Родзянко, ръководител на Американската търговска камара в Русия.
„Двете енергийни сили са в конфликт не само в Европа, но и на огромния газов пазар в Китай. Въпреки факта, че сега водещата роля там играят световните гиганти на втечнен природен газ, Катар, Австралия и Малайзия, а САЩ едва сега навлизат в тази индустрията, в ескалиращия търговски спор между САЩ и Китай, Пекин индиректно намекна на американците, че руските износители на газ могат да се възползват от него. (...) Колкото по-проблемни стават отношенията между Америка и Китай, толкова по-агресивни ще бъдат САЩ към европейския пазар, прогнозират анализаторите”.
„Интензивният фракинг в САЩ измени конкуренцията не само в газовия сектор, но и в петролната индустрия, –продължава изданието. – Международната агенция по енергетика започна да говори за началото на нова ера, защото днес САЩ станаха най-големия производител на петрол в света и по този начин изпревариха класическите страни производители – Саудитска Арабия и Русия.”
Ако благодарение на подобрената технология производството на петрол в САЩ още поевтинее, цената на петрола ще продължи да пада, което ще предизвика значително натоварване на и без това отслабените бюджети на Саудитска Арабия и Русия, предполага авторът на статията.
„Пазарът на оръжие е третият основен сектор, за икономическа конфронтация между Вашингтон и Москва. За разлика от газовия и петролния сектор, това съперничество не е ново. Но тенденциите показват, че и тук САЩ ограничават възможностите на руснаците. Както съобщи през март Стокхолмският институт за изследване на проблемите на мира (SIPRI), от 2014 до 2018 г., в сравнение с предходния 5-годишен период, САЩ са увеличили износа на оръжие с цели 29% и заемат 36% от световния пазар. Русия, която държи 21% от световния пазар, се нарежда на второ място, но според SIPRI, е претърпяла щети и загуби в размер на 17%. За това допринесоха и американските санкции срещу руския оръжеен сектор. Санкциите на САЩ срещу „Северен поток 2“ също трябва да помогнат в газовото състезание, пише Die Welt. В крайна сметка става дума за икономически ползи, които бившият президент на САЩ Бил Клинтън дефинира кратко: „Това е икономика, глупако”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар