петък, 13 септември 2019 г.

КАК МАРШАЛ ЖУКОВ ВЗРИВИ НАД СССР ЯДРЕНА БОМБА

Какво ли не прави човек за Родината?
През 1954 г. ръководството на Съветския съюз е наясно: следващата война ще бъде ядрена. Въпросът е, как ще се държат войниците в условия, които не са предвидени в действащите бойни устави? Според военните специалисти е необходимо полевото обучение да се провежда в условия, които са най-близки до бойните.
Снимки от учението
 Решението за учение с реално използване на ядрено оръжие е взето от ЦК на КПСС, а подготовката и провеждането му са възложени на маршал Г.К. Жуков, по това време заместник министър на отбраната на СССР. Освен СССР и САЩ, учения от такъв характер са провеждани във Великобритания, а по някои данни, във Франция и Китай.  
За място на учението под кодовото име „Снежна топка“ е избран Тоцкия полигон [1], чийто релеф напомня територията на Западна Европа.
Темата на учението.
„Пробив на предварително подготвена отбрана на противника с използване на ядрено оръжие“
Целите на учението.
1.Да се изследват ефектите от експлозията на атомна бомба върху оръжията, военната техника, животните и района на предварително подготвена в инженерно отношение отбрана (във Военно-медицински музей в Пекин съм виждал въздействието на светлинното излъчване върху крава, овъгленото й тяло се беше смалило до размера на куче – бел.моя);
2.Да се изследват и практически да се проверят в условията на използване на атомна бомба:
а) особеностите в организацията на настъплението и отбраната на съединенията и частите;
б) действията на настъпващите войски при пробив на отбраната;
в)  действията на отбраняващите се и  организиране на контраатака срещу настъпващите войски на противника
г) организацията на противоатомната защита на войските при отбрана и настъпление;
д) методите за командване и контрол при настъпление и отбрана;
е) материалната и техническа поддръжка на войските;
3. Да се проучи един от възможните варианти за подготовка и провеждане на настъпление от непосредствено съприкосновение с противника, без да се изтеглят настъпващите от предни позиции по време на ядрения удар;
4. Да се обучи личния състав на войските за действия при настъпление и отбрана в условия на използване на ядрено оръжие.
В учението участват около 45000 военнослужещи, 600 танка и САУ, 600 бронетранспортьора от различни модификации,  500 оръдия и минохвъргачки, над 300 самолета, голямо количество спомагателна техника.  
Мерки за безопасност.
За нуждите на мероприятията по защита на населението, зоната на учението в радиус от 50 км от мястото на ядрения взрив е разделена на пет зони:
1.Зона 1 (до 8 км) – местното население е евакуирано преди учението.
2.Зона 2 (8-12 км) – 3 часа преди експлозията, населението заема естествени укрития, разположени в близост до населените места, а до 10 минути след подаване на сигнала за атомна опасност, жителите трябва да лежат с лице към земята.
3.Зона 3 (12-15 км) – 1 час преди експлозията, населението е изведено от домовете им на разстояние 15-30 метра от постройките; 10 минути преди експлозията по сигнал всички трябва да са легнали на земята.
4.Зона 4 (15-50 км) – предвижда се защита на населението по следата на радиоактивния облак при наземен взрив.
5.Зона 5 (разположена е в полоса с широчина 10 км и дълбочина 20 км, над която е летял самолета-носител на атомната бомба) – населението е евакуирано извън границите й 3 часа преди експлозията, а домашните животни са затворени в оборите.
 На 14 септември 1954 г. в 9 часа 34 минути самолетът-носител Ту-4, пилот В. Я. Кутирчев, хвърля от височина 8000 м. атомна бомба РДС-2 с мощност 40 килотона. След 48 секунди последва взрив на височина 350 метра от земята. Три часа по-късно започва настъплението на сухопътните части. Непосредствено през епицентъра на взрива преминават не повече от 1% от участващия в учението личен състав. Основната част от войските преминават в края на зоната на ядрения взрив, където радиация е с по-ниски стойности.
С постановлението на Върховния съвет на Руската федерация № 2123-1 от 27 декември 1991 г. участниците в ученията са признати на ветерани от подразделения с висок риск с право на съответните обезщетения
Бележки:
[1]–Тоцкият учебен-артилерийски полигон е разположен в Приволжско-Уралския военен окръг на 40 км източно от град Бузулук, северно от село Тоцкое (Оренбургска област). Площта на полигона е 45 700 ха.

Няма коментари:

Публикуване на коментар