понеделник, 9 септември 2019 г.

БЯГАЙ ЗА СЕКС*

„Изследванията показват, че интензивните тренировки за издръжливост могат да имат особено положителен ефект върху сексуалния живот“, казва австрийското издание Kurier.


Изследователите са единодушни в становището, че физическата активност е полезна за здравето и подобрява качеството на живот, засягайки, наред с други неща, и сексуалните отношения. Тренировките за издръжливост подобрява преди всичко кръвоснабдяването на организма, включително на гениталиите. „Всичко, което поддържа сърдечно-съдовата система, поддържа и сексуалните възможности на мъжа и жената. Колкото по-добро е кръвоснабдяването, толкова по-добра възбудата“ подчертава сексологът Лора Берман. Според нея кръвоснабдяването играе важна роля преди всичко при жените, „тъй като това е основен компонент, който противодейства на сухотата на влагалището.“
Новото проучване, публикувано в списанието Journal of Sexual Medicine, показва, че интензивните тренировки повишават сексуалното желание на мъжете и жените, както и издръжливостта им по време на секс.
В проучването са участвали активни спортисти-непрофесионалисти. „При мъже, които се занимават с бягане по 4,5 часа седмично, и преминават около 1,5 километра за седем минути, вероятността от еректилна дисфункция е по-ниска с 23%,у а при жените рискът от такава дисфункция е по-нисък с 30%“, се казва в статията.
При това, както отбелязва ръководителят на проучването, Бенджамин Брейер, главен лекар и уролог в Общопрофилната болница с център по травматология „Зукърбърг“ – Сан Франциско, най-тренираните жени са по-малко склонни да се оплакват от проблеми с възбуждането и оргазма.
Положителното въздействие на спорта върху сексуалния живот се потвърждава и от кардиолога Кевин Кембъл. Според него, в едно предишно проучване „мъжете на средна възраст, които тренират интензивно в продължение на девет месеца, съобщават за повишена сексуална активност, подобрена сексуална функция и по-голямо удовлетворение“, съобщава Kurier.
*-с незначителни съкращения. Заглавието е мое.


Няма коментари:

Публикуване на коментар