събота, 7 септември 2019 г.

САМОТЕН ЛИ Е …..

Следващият текст е по повод на публикацията на Георги Георгиев в сайта „Гласове” със заглавие „Самотният президент” от 06.09.2019 г. Може да я прочетете на адрес: http://glasove.com/categories/komentari/news/samotniyat-prezident.


Ще цитирам само малка част от нея:
„…Рецепта как да се свали ГЕРБ от власт все още няма, но е ясно, че ако президентът иска да извърши подобно нещо, той трябва да заеме много по-радикални позиции. Така ще накара хората, които го подкрепят, да се чувстват емоционално обвързани с позициите му, което с времето ще се структурира като осъзната политическа общност. Способна не просто да свали ГЕРБ, но и да дискредитира трайно герберизма. Разбира се, има риск от провал. Машината на управляващите е колосална и нищо чудно да смеля президента. Както се случи с Яне Янев или Бареков (сравнението на героя Р.Р. с политическите маргинали Янев и Бареков е изключително точно, макар че се съмнявам дали авторът е съзнавал това по време на написването на статията – бел.моя). Но за Румен Радев едва ли има смисъл да се бори за втори мандат, ако ще продължава да бъде държан в днешната си клетка.
Където поне днес изглеждаше много самотен.”
По този повод в 17:44 ч. на 05.09.2019 г., анонимният Helleborus е написал коментар (публикувам го без намеса, с изключение на подчертаното):
„Статията създава усещането за някаква революционна обстановка в България, все едно сме на ръба на поредната катастрофа, на която президентът се призовава да бъде инициатор. Не е вярно, че ГЕРБ и Бойко Борисов са най-лошото в България. Нима става дума за един човек? Говорим за над милион активни българи, в армията, полицията, учители, лекари, съдии... защо лъжете обществото, че тук става дума за някаква диктатура, става дума за стотици корумпирани хора сред народа, активни участници във всички схеми, далавери, всеки от тях готов на какви ли не компромиси, заради кариера или бизнес. Можем ли да ампутираме половината тяло на народа, за да оцелее другата половина? А в другата половина как стоят нещата, всички, които не са симпатизанти на ГЕРБ, те са неподкупни ангели? Не може повече така да се манипулират хората, че с революционни настроения България ще се оправи. Ние сме станали народ с много тарикати, егоисти, материалисти, сребролюбци, които най-лесно се манипулират, понеже най-лесно захапват стръвта. Настървеният шаран най-бързо се хваща на кукичката. А много от добрите са малодушни. Не е ли очевидно, че личното поведение на всеки един от нас дава облика на цялата държава? Ако имаше до всеки корумпиран (във всеки офис, дом, предприятие) по един честен, който да противодейства, да подава сигнали, да говори истината без да се страхува, такава ли щеше да е средата? В едно предприятие от сто човека, я има един смелчага да каже истината и още десетина читави хора, които обаче не смеят да вдигнат глава, защото са в малцинство. Това е болест на масите, на цялата маса, трябва да се увеличи процента на онези, които ще се борят за истината във всички сфери на живота. Затова най-голямата глупост би било да си клатим държавата, няма лесен път, няма друг път, освен духовното възраждане. Всяка революция връща народите от началото, революциите само сменят върхушката, а всяка върхушка иска отново власт. И зад нея често стоят още по-гладни или външни сили, които се облагодетелстват от дестабилизирането на държавата, като ловят риба в мътна вода. Речта на президента беше смислена, само че той не призоваваше за сваляне на ГЕРБ, а за повече парламентаризъм. Този парламентаризъм (говорене, дебати, изслушване на политическия противник), включва ВСИЧКИ наши законни партии (и една противоконституционна). Тук не иде реч някой да се сваля на всяка цена, иде реч да се възроди българщината, която винаги е включвала определени нравствени закони. Никой народ не живее по конституцията, конституцията е резултат от определена нравствена и неписана норма, която трябва да се поддържа от по-голямата част от населението, за да има справедливост и ред. У нас тази норма (какво е да си българин) е изличена и от там идват проблемите.”
Съгласен съм с мнението на анонимния автор, като изключим последните няколко изречения. Бих приел и тях, ако не бяха действията на героя: репликата към пленарната зала в деня на клетвата на 19.01.2017 г. – „Имате още една седмица….”, дейността на назначеното от него служебно правителство, които са преди всичко израз на манталитет, многобройните опозиционни изяви в следващите две години и седем месеца, рекордния брой на наложено вето върху приети закони …. И за да не ставам отегчителен ще припомня последните думи му, изречени в деня на най-българския празник: „…Днес търсим гордост в миналото и често загърбваме своя дълг към настоящето и бъдещето. Идейната безпътица на първенците катастрофира в апатия, отчуждение и безверие. Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а съединението остава повече на думи. Все повече се призовава за ново Съединение, но се пропуска, че то минава през разделение Епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира движението на нацията ни напред. Трябва да се разделим с беззаконието, с арогантността и апатията. Да отхвърлим нихилизма. Да съзнаем, че докато позволяваме на несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни…”
Само дето не ми стана ясно от кого и кога е загърбен дълга към отечеството, чия е катастрофиралата идейната безпътица, какъв е идеалът ни през ХХІ век и прочие.
Това не е призив за парламентаризъм господине (или госпожо) Helleborus, пък и личното ми мнение е, че не се нуждаем от нов Отечествен фронт. На един такъв вече му ядохме попарата ….
Може би героят е прав в едно, цитирам: „..че най-страшна е присъдата на следващите поколения, че истинската оценка за делата ни ще я дадат онези, които идват след нас….”
Някои ще я чуят на живо, други ще я слушаме от сараите на Св.Петър, само дето няма да можем да я коментираме!


Няма коментари:

Публикуване на коментар