понеделник, 16 септември 2019 г.

„Парламентарните избори в Израел – в Хайфа двамата противници се борят за гласовете на рускоговорещите избиратели“ или как д-р Табаков прави външнополитически анализи в студиото на Коритаров на 16 септември 2019 г.

Статията на      Thierry Oberle  е публикувана във Figaro на 11.09.2019 в 20:35 ч.
 „В очакване на парламентарните избори на 17 септември премиерът Бенямин Нетаняху и неговият съперник, десният политически лагер Авигдор Либерман, удвоиха усилията си да съблазнят избиратели от бившия Съветски съюз“, пише журналистът на Le Figaro Thierry Oberle.
„Владимир Путин и Бенджамин Нетаняху стоят един до друг на голям плакат, окачен на магистралата, водеща към Хайфа. В този крайбрежен град има 70 хиляди рускоговорещи жители при население от 270 хиляди", се казва в статията.
 „(...) Либерман разполага със здрава идеологическа основа, върху която стои от самото си създаване на партията „Нашият дом Израел“ – защитата на обществения интерес. В кампанията си Бенямин Нетаняху (наричан от Табаков умалително „Биби“ – бел.моя ) разчита на близостта си до руския държавен глава. Тъй като той не оставя нищо на случайността, посети и украинския президент Владимир Зеленски. Рускоговорещите избиратели, дошли от Русия, Украйна и други места на бившата съветска империя, са целева група за израелските десни партии Техният антикомунизъм е неизкореним, но старите различия във възгледите все още са ясно изразени. Международните мрежи на влияние, са все така силни“, – се казва в публикацията.
 „(...) Авигдор Либерман разчита на възраждането на тази малка партия, и че тя ще остане в центъра на политическия спектър, където, според социолозите е разположена нейната електорална база. Първото поколение мигранти от Изтока са предимно образовани хора, често в областта на точните науки и усвоили нови технологии, успешно се интегрира в Хайфа, където имаше търсене на професиите им. Второто поколение постепенно се разтвори в израелското общество, и без да забравя корените си, не се чувства задължено да участва в гласуване, основано на идентичността“, – отбелязва авторът на статията.
"(...) Фокусирането на Авигдор Либерман срещу различни ултраортодоксални еврейски религиозни общини и членовете на тези общини в Израел и извън него, изглежда се харесва на феновете му", – изтъква журналистът.
 „Предаността към Армията за отбрана на Израел е основна ценност за израелските граждани. Избягването на военната служба е позор. Ултраортодоксалните евреи искат права, но не изпълняват задълженията си" (...), казва рускоезичната избирателка Татяна. „Никога няма да отида в квартал на харедимите  (обобщаващо име на ултраортодоксални еврейски общини и техните членове – бел.моя) в минипола, но в замяна и те трябва да зачитат нашите свободи“, продължава тя.
„Авигдор Либерман играе върху социалните аспекти на програмата си. Той обещава сериозно увеличение на пенсиите за старост. Това е обединяваща тема, която надхвърля съществуващите различия в общността" – пише Le Figaro.
 „(...) Рускоезичната партия се радва на по-широка аудитория и поради позицията си по обществени въпроси. Тя се застъпва за граждански брак, докато в Израел се признава само религиозния брак. Това изисква преминаване през съвет на равините и доказване на еврейския произход на съпрузите. За рускоезичните хора е трудно се приспособяват към подобни формалности. Така, както и част от населението на тази страна, пълна с противоречия ", обобщава Oberle.

P.S. Днес качих на стената си във Facebook една мисъл на Раду ПОРТОКАЛА (френски писател и журналист от румънски произход, causeur. fr, подробности могат да се прочетат в сайта „Гпасове” – бел.моя), че светът (България не е изключение – бел. моя) изобилства от псевдоексперти, които не знаят нищо, но ще ви кажат всичко! Анализът на плагиатът Табаков потвърждава правотата на г-н Раду П. Апропо, познавам и дърти анализатори-всезнайковци!
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар