понеделник, 16 септември 2019 г.

КОГАТО СМАРТФОНЪТ СТАНЕ ПО-ВАЖЕН ОТ СЕКСА.

„Немците са забравили как да се наслаждават на свободното си време, а основната причина за това е смартфона, твърди представително проучване на Freizeit-Monitor-2019, публикувано в четвъртък от Фонда по въпросите на бъдещето“, съобщава германското издание Die Welt.


„От научна гледна точка това е катастрофа. Искаме да правим различни неща, да мързелуваме, да се срещаме с приятели, (...), но не успяваме, защото се страхуваме да не пропуснем нещо или да вземем грешно решение", казва Улрих Райнхард, научен ръководител на изследването. Според него свободното време става все по-стресиращо за германците.
За това допринасят и социалните мрежи, например идеалните фотографии в Instagram. „Те (немците – бел.моя) се страхуват даже от това, че другите се забавляват повече. Днес има тенденция към оптимизация, която се отнася за целия живот. Работата, тялото и свободното време. Това причинява стрес “, се казва в статията.
„58% от анкетираните посочват, че прекарват свободното си време прекалено активно. Особено подрастващите, по-младите възрастни и хората без партньор прескачат от едно нещо на друго, искат да бъдат навсякъде и да не пропускат нищо. В резултат на това много от тях губят способността да се наслаждават на своята активност.“ – това е заключението, до което стига изследването.
„Стресът от свободното време се отразява дори на сексуалния живот на хората“, отбелязва изданието. „Според Freizeit-Monitor само всеки втори жител на Германия (52%) прави секс поне веднъж месечно. Според Райнхард, преди пет години резултатът е бил 56%. Изследователите виждат причината за това в прекомерната употреба на смартфони. „Когато партньор ти седи през цялото време пред телефона, настроението не е съвсем романтично", отбелязва ученият. Според него, с увеличаване на медиализацията (пристрастяване към медиите – бел.моя) хората са по-малко склонни да прекарват времето си заедно. "
Оказва се, пенсионерите се справят най-добре със свободното си време, те са най-доволни от начина, по който прекарват свободното си време. Според изследователите това се дължи не само на факта, че са по-малко зависими от смартфоните, но и поради факта, че възрастните хора имат богат житейски опит, знаят какво е благоприятно за тях и нямат желание на всяка цена да са винаги навсякъде и да успяват във всичко, съобщава изданието.
От това можем да изведем формулата за свободното време, която допринася за пълноценен отдих, пише Die Welt. „Трябва по-малко се сравняваме с другите хора, да се наслаждаваме на момента, да правим само по едно нещо, вместо да се нахвърляме едновременно към много задачи, по-малко да анализираме и най-вече съзнателно да изоставим съвременните информационни джаджи“, съветва Райнхард.


Няма коментари:

Публикуване на коментар