понеделник, 23 септември 2019 г.

ПРИСАДИШ КРАСТАВИЦА, ПЪК ТО СЕ РОДИ СЛИВА…



Братята близнаци – арх. Христо Генчев и неврохирурга доц. Марин Генчев (баща им е известния в началото на прехода арх. Христо Генчев – бел.моя) са радетели на тематичните коалиции в държавното управление – виж сайта „Консерваторъ“ (https://conservative.bg/tematichnite-koalicii-indikator-za-jelanie-za-promiana). За успешна такава, сочат коалицията при съставяне на правителството Станишев (БСП, ДПС и НДСВ). Вероятно по-възрастните помнят името, с което навремето означаваха „рожбата“ на бабуването на агент Гоце – „тройната ламя“. Думата ми обаче е за друго.
Третата българска държава има горчив опит от тематични коалиции.
Деветоюнският преврат през 1923 г. е организиран от тематичната коалиция между Военния съюз, Народния сговор, ВМРО, бивши членове на БРСДП и РДП, а превратът на 09.09.1944 г.  – от тематичната коалиция „Отечествен фронт“ (БРП/к/, Политически кръг „Звено“, БРСДП, БЗНС „Пладне“, безпартийни левичари).
Житейският опит ме е научил, че онова което работи в чужбина, не работи в България. Май в това ни е бедата след 1989 г.? Опитваме се да присадим чужди модели на българска почва, както е казано – „присадиш краставица, пък то се роди слива“.
Българските политически коалиции и в миналото и сега, са продиктувани от желание на участниците да се „докопат до кокала на властта“! Апропо, тематичните коалиции и при трите мандата на Борисов подкрепят тази теза. А защо не и  днешните: новия Отечествен фронт на Мая Манолова – БСП, София, Движение 21, АБВ, Българска социалдемокрация (коя?), ДБГ, НДСВ, ЗНС (кой?), Движение „Път на младите“; коалицията на Александър Томов-Лупи и & – БСДП-Евролевица“, Волт (на Настимир Ананиев), „Европейска сигурност и интеграция“ и „Родолюбие 2000″.
Публикацията в „Консерваторъ“ сигурно не е случайна!? Идат местни избори-2019. Казват, че тези в София и останалите големи градове на татковината ни имали решаващо значение в опита да се промени политическия курс на държавата. В тези случаи винаги се питам -  „cui prodest" (кому е изгодно)?
Чудя се и защо реализирани професионалисти, са решили да се занимават с политика!? 
Май Тони Кутев ще се окаже прав, че някои неща се „предават по полов път“!?

P.S. (25.09.2019) Споделих този текст във Facebook – не само на своята стена (достъпът до нея е публличен), а и в някои Facebook-групи - otbrana.alle.bg, Политиката у нас и по света и Политиката по света и у нас. Реакция – никаква. Мислех си, че все ще са намери някой, който поне да ме напопържа… Но не би! 
Думата ми обаче не е за публикацията и за лайковете, а за друго. 
В предпоследното изречение изказах учудването си, че двамата преуспели братя (архитект и лекар), в разцвета на силите си, са се захванали с политика.
Днес си изясниха пристрастията на братята!
Арх. Христо Генчев е в тематичната коалиция на Мая Ма!
Да бяхте го написали, чоджум.
За да зная, че сте в конфликт на интереси и да не се коркам!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар