сряда, 11 септември 2019 г.

ПУТИН ПРОДЪЛЖАВА ДА САБОТИРА ДЕМОКРАЦИЯТА*

 „Задкулисните машинации на Кремъл в общинските избори са предупреждение за Великобритания за необходимостта да защити предстоящите избори“, пише в редакционна статия на британският вестник The Guardian.



„Режимът на Владимир Путин направи всичко по силите си, за да промени и изкриви резултатите от регионалните избори в неделя в Русия. Това не е изненада. През последните години задкулисните усилия на Кремъл за подкопаване на демокрацията в страната и в чужбина станаха печално известни „Във връзка с наближаващите общи избори във Великобритания и САЩ е необходимо да се следи отблизо президентът на Русия“, смята редакцията на The Guardian.
„Последните събития, свързани с общинската предизборна кампания в Москва, трябва да послужат като предупреждение за всички, които ценят свободните и честни избори. В самото начало на кампанията режимът разгони всички кандидати от опозицията в опит да осигури победата на управляващата партия „Единна Русия“. Тази груба намеса доведе до масови протести в мащаб, безпрецедентни от 2011-2012 г. (...) Това бе последвано от масови арести, шокиращи случаи на полицейска бруталност и координиран опит за сплашване и мълчание на опозиционните лидери, особено на смелия борец за борба с корупцията Алексей Навални. По ирония на съдбата Кремъл се оплака от чужда намеса. Въпреки това демонстрантите бяха непоклатими, ставайки изразители на това, което според мнението на руските анализатори е по-широко, дълбоко вкоренено недоволство от Путин и режим, който мнозина считат за некомпетентен, корумпиран и безразличен“, се казва в статията.
Липсата на доверие в режима няма да изчезне след „масовите измами“ в неделя, пише The Observer, припомняйки, че кандидатите от „Единна Русия“, която официално не номинира кандидати за Московската градска дума, „тайно се представяха като независими в опит да заблудят избирателите".
 „(...) В Съединените щати се наблюдава нарастваща загриженост от факта, че Доналд Тръмп, чиято кампания е пряк бенефициент на руската намеса през 2016 г., не прави достатъчно, за да се предотврати повторната поява на заплахите през следващата година. Може да се предположи, че този пропуск се дължи на очакванията на Белия дом че Тръмп отново ще може да се възползва от незаконната помощ на приятелите си от север. През юли директорът на ФБР Кристофър Рей предупреди, че Москва възнамерява да се опита да манипулира резултатите през 2020 г.“, посочва The Guardian.
„Според нов доклад на независимия Център за американски прогрес, „всички факти показват, че Русия ще продължи да участва активно в разрушаването на демократичните процеси в Съединените щати по време на изборния цикъл 2020 г.“ Русия, пиша в доклада, „последователно променя и актуализира своята тактика за намеса, което прави защитата на бъдещите избори още по-трудна“, докато други страни, като Китай, следват примера й. Докладът обсъжда методите, използвани от европейските правителства за предотвратяване на руските намеси –френските семинари за киберсигурност за политическите партии и германската стратегия за противодействие хакерски атаки. „Полага ли Великобритания достатъчно усилия, за да защити предстоящите общи избори от манипулиране от злонамерени чужди сили? Това е спешен въпрос, който се нуждае от спешен отговор", смята вестникът.
*-заглавието е мое


Няма коментари:

Публикуване на коментар