четвъртък, 13 февруари 2020 г.

CORVID-19

Армията на заразените с днешния коронавирус сериозно нараства.
Василий Головнин, 13.02.2020


Бавните международни чиновници на Световната здравна организация, след дълго съгласуване РЕШИХА, коронавирусът, който уплаши всички, да бъде наречен с хитрото съкращение CORVID-19. CORVI означава коронавирус, числото 19 е годината на масовото му появяване, а последната буква D произлиза английското Disease, болест. Подозирам, че феновете на кирилицата, ще настояват да се преведе като КОРВИН-19 (в превода Н означава нашенски, сакън не е чужда болест).
И така – в Китай броят на починалите от коронавируса към днешна дата значително надхвърли хиляда души (ако вярваме на статистиката им). Това вече е много повече от общия брой на жертвите от подобна болест – SARS, която удари света през 2002-2003 година. Армията на заразените с настоящия коронавирус сериозно нараства, въпреки че оптимистите смятат, че разпространението му се е забавило. Отново според китайската статистика, защото няма друга.
В Япония, ситуацията с круизния кораб „Диамантената принцеса“, изолиран в пристанището на Йокохама, южно от Токио е тежка. Днес от него свалиха поредната партида от заразени пътници и ги откараха в болница. Сред новите пациенти няма граждани на Русия и Украйна. На борда на блокирания луксозен лайнер има точно 24 руснаци и украинци. Някои от тях са в изолирани в каюти за пътници, а други – в помещенията за екипажа.
Но като цяло броят на заразените на „Принцеса“-та днес е много по-малък, отколкото в предишни дни. Надявам се, че карантината ще даде резултати, въпреки че на хората, затворени в каютите, със сигурност не им е леко. Между другото, по-голямата част от заразените в лайнера сравнително леко понасят болестта. Но има пет тежки случая – двама не могат да дишат спонтанно в резултат на острата пневмония и са поставени на командно дишане.


Няма коментари:

Публикуване на коментар