събота, 15 февруари 2020 г.

ЧЕЛЕН ОПИТ [1]

Публикуван на 15.02.2020 г., 19:50


В Китай за двадесет и едно престъпления, свързани с избухването на епидемията от коронавирус COVID-19, се предвижда смъртно наказание. Според Втори народен съд средна степен [2] в Пекин е смъртното наказание заплашва онези заразени, носители на патогени, които отказват лечение и карантина или произволно нарушават карантинния режим, посещават обществени места и превозни средства.
Към тази категория се отнасят и лицата, подозрителни за заразяване с коронавирус, чийто отказ от лечение и карантина води до разпространението на болестта. Смъртното наказание е предвидено и за умишлено увреждане на медицинския персонал, например, плюене по лекари или повреждане на защитно облекло.
Умишленото предаване на причинители на инфекциозни заболявания, водещи до тежки последици, вкл. и до смъртта на заразения или сериозни щети на публичната и частната собственост, се наказва с доживотен затвор или смърт. Заразяване без сериозни последици се наказва със затвор от 3 до 10 години.
Длъжностните лица са заплашени от смъртно наказание за опити да използват избухването на болестта за лично обогатяване, а отговорните служители от предприятията – за производството и продажбата на фалшиви или нестандартни лекарства. Укриването на симптомите на заразяване с коронавирус, както и укриване на факти за пътуване до Ухан и провинция Хубей, може да се разглежда като умишлена заплаха за обществената сигурност и се наказва със затвор (три години) или смърт (вероятно в зависимост от причинените епидемиологични щети – бел.моя).
В изявление на съда в Пекин, цитирано от РИА Новости се казва: „В момента борбата срещу епидемията от новия тип коронавирус навлезе в решаващ етап. В този критичен момент малък брой хора умишлено крият симптомите на болестта, неправилно информират за историята на пътуванията, местонахождението и близките си контакти, в резултат на което се заразяват или поставят под карантина много хора и медицински персонал.
На 15 февруари Националната здравна комисия на Китай забрани на жителите с кашлица, треска и други симптоми на вирусно заболяване да пътуват из страната с автобуси, влакове и самолети. Всички граждани, които се връщат у дома след празниците от зоната на огнището, трябва да останат вкъщи или под лекарски надзор в продължение на 14 дни.
Според южнокорейските медии в КНДР вече налагат смъртно наказание за нарушения на карантината на коронавирус, въпреки че в Северна Корея не са регистрирани случаи на инфекция с COVID-19. Според сайта www.donga.com/news/article/all/20200213/99665772/1 е разстре-лян търговски представител на Северна Корея, който след завръщането си от Китай е нарушил карантинните условия и е посетил обществена баня. Високопоставен служител на Агенцията за национална сигурност на КНДР, който е скрил посещението си в Китай, изглежда е заточен в селска ферма.
Бележки:
[1]-заглавието е мое;
[2]-системата на народните съдилища включва местни народни съдилища от различни степени (нисша, средна, висша), специални народни съдилища и Върховен народен съд. На народните съдилища от средна степен са подсъдни на първата инстанция: а) наказателни дела, заплашващи държавната сигурност, б) обикновени наказателни дела, при които може да бъде присъдена доживотна присъда или смъртно наказание и в) наказателни дела, свързани с престъпления на чужденци или нарушаване на законните права и интереси на чужденците от китайски граждани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар