събота, 29 февруари 2020 г.

ЕДНО МАЛКО ПО-РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ С ПОСЛЕПИСПаниката, която здравните власти създават, ще нанесе повече вреди, отколкото самият коронавирус.
… виждам дефицит на работещи мерки и послания към хората, а вместо това се наблюдават излишна показност, интервюта от сутрин до вечер и хора с предпазни облекла.
Аз мисля, че може да сме сигурни, че у нас има вече хора, заразени с коронавирус. Начинът на разпространение на инфекцията в целия свят, в Европа, включително на Балканите, десетките хиляди, пристигнали от Северна Италия само в последните няколко седмици, гарантира на 100%, че у нас вече има такава инфекция. Не е доказан случай, но по начина, по който се търси инфекцията, той може да не бъде доказан и до април месец….
До онзи ден само 20 души бяха изследвани. Шансът да попаднеш на болен с коронавирус е много малък. Аз не знам защо си пазят тестовете. Не знам защо централизираха нещата и само в 2 лаборатории могат да се правят изследвания..
Няма инструкции към общопрактикуващите лекари, към центровете за спешна помощ – как да се вземат проби за изследвания, как да се съхранят, как да се изпратят тези проби за изследване
Липсата на доказан случай по-скоро е аргумент, че здравните власти не си вършат работата, а не че няма инфекция….
Имам чувството, че се търси една показност, а реално не се върши работа. Би трябвало тези комисии по бедствия, аварии и катастрофи да имат такива разработени планове. Това е администрация, на която плащаме точно за това. Няма нужда да има план за всеки вирус. Достатъчно е да има план за епидемия от заразно заболяване….
Вместо да успокоят хората, здравните власти създават паника…
Да кажат ясно, че това не е чак толкова страшно нещо. Че това е нещо подобно на грипните инфекции, които караме всяка година. Няма да умре населението от това, че ще има инфекция от коронавирус. Това не е апокалипсис. Създава се такова впечатление с тия сутрешни брифинги – там кихнал някой, там се изкашлял, там имал температура, а като че ли нямат време да се заемат с работещите решения. Държавата трябваше да се опита да намери още тестове, да организира вземането на проби. Аз съм изненадан и от пасивността на Надзорния съвет на Здравната каса. Те само се занимават с лимити, с бюджети на болниците, с какви ли не щуротии. В случая защо не вземат решение да увеличат броя на лимитите за направления, за консултации, за изследвания? Хората ще потърсят медицинска помощ, като се разболеят. Защо не предприемат мерки за увеличаване лимитите на болниците? Да кажат как ще се финансира това лечение на евентуални бъдещи болни с тая инфекция – по кой алгоритъм, по коя клинична пътека, на кои болници ще бъде позволено да отчитат такива случаи? Има решение на правителството – само в три болници. Защо само в три болници? Всяка болница може да се справи с такава инфекция, но трябва да има правила: да се разделят потоците, да се избегне контакта между хората. Имам дефицит на такива мерки и на такива послания към хората, на такива решения, а по-скоро интервюта от сутрин до вечер, някакви хора с предпазни облекла, като че ли тук не знам какво щяло да стане….
д-р Стойчо Кацаров пред БНР, 28.02.2020 г., цитира се по https://www.dnes.bg.
Послепис. Публикувам мнението на д-р Кацаров, защото го подкрепям без резерви. Ще допълня, че принос за паниката има и неадекватното поведение на т.нар. щаб, сиреч на неговите членове. Наблюдавах внимателно ръководителя щаба на извънредното заседание на правителството на 28 т.м. (слушам и всичките му брифинги, излъчвани от БНТ). Вчера двузвездния генерал старателно забиваше поглед в текста пред него (вероятно написан от някой друг), отговаряйки на въпроси на министър-председателя. Неспособността му да говори кратко и конкретно и без шпаргалки" беше очевадна. Това е сигурен белег, когато човек се занимава с нещо, за което не е подготвен. Не ме разбирайте погрешно - ни най-малко не оспорвам качествата му на хирург! Опазил ме Господ!.
За тези, които прочетат този текст, ще спомена, че имам опит в ликвидирането на епидемии. През зимата на 1978 г. в 12 мсп Елхово избухна грипна епидемия, чието ликвидиране ръководих. Болните НАБОРНИ ВОЙНИЦИ нарастваха в геометрична прогресия и за около три дни достигнаха над 500 души. Принудихме се да превърнем в стационар и част от спалните помещения. Полкът стана една голяма лечебница. По мое предложение личният състав медицинската служба премина на т.нар. приказармено положение (спяхме и се хранехме в казармения район, а до домовете си ходехме само да се изкъпем и преоблечем). Бяхме усилени с лекар-терапевт, клиничен лаборант, рентгенов техник и флуорографски апарат от Военна болница Сливен. Епидемията беше ликвидирана успешно. Нямаше нито едно усложнение след преболедувалите. Ръководих ликвидирането на епидемия от Хепатит А по време на учението „Щит-82“. За дизентерийните взривове в 7 мсд и частите й не говоря (вкл. и по време на споменатото учение). Ще спестя и анализа на допуснатите епидемиологични грешки. Ето защо смятам, че имам право да коментирам противоепидемичните мерки по повод CORVID-19, да критикувам, и да задавам въпроси. И ще задам някои от тях:
1.Ако вирусът не е причинител на особено опасна инфекция (ООИ) за какво са тези изолиращи костюми, тип „противочумни“? Апропо, аз съм обличал такъв костюм, човек не се чувства комфортно в него …..
2.Колко специализирани носилки за ООИ (вижте снимката) има в Р България и не е ли време щабът да препоръча на българските телевизии да спрат да показват единствената, с която разполага ВМА, щото има значение за паникьосване на населението?
3.За какво се оформят отделни пътнико-потоци на летище София, които след напускането на салоните на аерогарата се смесват в обществения транспорт?
И за още много неща мога да питам! Но ще спра! Защото д-р Стойчо Кацаров го е направил по-добре от мен! Пък и имам публикация по показухите и състезанието „Кой е по-по-най“ във връзка с CORVID-19 от 25 т.м.

1 коментар:

  1. Не Ви познавам докторе, но съм съгласен с всичко което сте написали. Абсолютно е вярно.

    ОтговорИзтриване