неделя, 9 февруари 2020 г.

СЪДЕБНОТО ЖУРИ ОПРАВДА УБИЕЦ

Злото не е в журито и хората не са глупави 
Алексей Рощин, 08.02.2020


Вместо послеслов:
Всяка прилика с действителни лица и събития в България е СЛУЧАЙНА! Желателно е текстът да се чете и препрочита ВНИМАТЕЛНО!
Николай КОЛЕВ
В Москва съдебно жури оправда престъпник, при това убиец. Истински убиец, който по всяка вероятност е убил гей. „В Басманския съд в Москва (районен съд в столицата на РФ, името на района, в който е разположен произхожда от т.нар. басмани, които са живели там, според някой производителите на хляб, а според други - бижутерите на императорския двор – бел. Н.К.) съдебното жури оправда мъж, който е обвинен в убийство на гей на Курската гара ... Според разследващите Антон Бережный нападнал с нож двама души, които се връщали от гей клуб. Единият от тях бил леко ранен, а вторият умрял на място ..“
По време на процеса обвиняемият частично се признава за виновен, като заявява, че не е планирал да извърши убийство и че починалият сам е паднал върху ножа му. Съдебните заседатели, признавайки го за невинен в извършване на убийство (член 105, ал. 1 от Наказателния кодекс), го признаха за виновен за нанасяне на побой (член 116 от Наказателния кодекс).
Според „Медуза“ (рускоезично интернет издание – бел. Н.К.) ЛГБТ общността смята, че нападението може би е свързано със сексуалната ориентация на мъжете.
Най-интересното в случая е начинът, по който се коментира случилото се. В нашето обществото има две доминиращи групи – на „държавниците“ и на „западняците“ По други поводи, можете да ги срещнете и с имената:  „ватенкаджии - бандеровци“, „ПУТИНисти - НАВАЛНИсти“,  „консерватори - либерали“, „патриоти - космополити“, „православни - атеисти“ и т.н.) … Обществен дуализъм, който у нас е толкова неизбежен и вечен, колкото са диарията и мрачната утрин.
Съответно на това има и два вида коментари.
Първият лагер: До къде я докарахме, да оправдаят убиец! Казвахме – съд чрез съдебно жури е демон, лудостта на Запада, трябва да съдим както някога, както ни завещаха дедите ни с будьоновки! “
Вторият лагер пее: „Това е вашият руски народ, оправдава убийци! Ние ви казвахме! Това са зверове, диваци, до това доведе народа режимът на Путин, какво ти съдебно жури, само окупационни трибунали върху белите „Абрамс“-и (американски танк – бел. Н.К.) ..."
Но, както виждаме, и в двете песни има нещо общо –  и как иначе, след като и двете „антагонистични“ групи всъщност са израснали от един и същи корен. И двете групи, и двата лагера виждат причината за злото в съда или по-скоро в съдебното жури. Защо? Ами защото и „западняците“, и „държавниците“ презират едно и също нещо – НАРОДА си, смятат го за идиот, недомаслен, срамуват се от него, но искат да говорят от негово име, САМО ЧЕ БЕЗ НЕГО. Просто сосът е различен: едните искат да го правят чрез имперската държава, а другите - чрез „цивилизования Запад“.
Оттук и дивашката интерпретация на скандалната присъда на съдебното жури. И двата лагера се опитват да оправдаят очевидния провал на прокуратурата, като припишат оправдателната присъда на „органичния порок“ на съдебното жури.
Ако прокурорът не е успял да извоюва осъдителна присъда за явния убиец, това е само знак за пълната му професионална некомпетентност. Разбираемо е – у нас прокурорите не умеят да обосновават  обвиненията си, езикът им е дървен, тъпи са, не знаят законите, не знаят как да говорят пред публика, естествено (като почти всички в нашата монологична държава) не знаят и как да дискутират.
В случая обвинението се прецака, а защитата спечели.
Това е.
Просто всички сме свикнали с това, че народът ВИНАГИ мълчи.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар