петък, 7 февруари 2020 г.

Грета сне маската на екологичен активист!



Грета Тунберг в сътрудничество с двe радикални „зелени активистки публикува програмна статия, озаглавена „Защо отново протестираме“, в която авторите честно признават, че тяхната борба за „спасяване на планетата“ изисква унищожаване на съществуващата политическа и икономическа система: „Това действие трябва да бъде мощно и широкомащабно. В крайна сметка климатичната криза не е свързана само с околната среда, а с кризата на правата на човека, справедливостта и политическата воля. Колониалните, расистките и патриархалните системи на потисничество създадоха и подхранваха тези кризи. Трябва да ги демонтираме всички “.
За тези, които не са запознати със специфичния език на радикалните зелени активисти, се изисква определен превод на ключовите понятия, използвани в този манифест. В техния концептуален апарат „патриархалната система на потисничество" е всяко общество с традиционни ценности, в което мъжете са мъже, жените са жени, а семейството е съюз между мъж и жена, включително възпитанието на следващото поколение човеци на Земята. Между другото, екологичните активисти от този вид често призовават да се въздържаме да имаме деца – също в името на спасяването на климата. Освен това, сред младите хора в англосаксонските страни, където пропагандата от този вид работи с пълен капацитет, тези възгледи стават все по-популярни.
„Расистки и колониални системи“ са общества, в които определени етнически или расови малцинства печелят средно по-малко от болшинството. Перфектен пример за тази псевдологика е Европа, където следната позиция е доста често срещана – единствената причина мигрантите по-често да извършват престъпления и печелят по-малко от местните жители, са расизмът и ксенофобията на самите местни жители. Според Грета и нейните колежки, мигрантите просто трябва да се бият с местните, за да спасят климата на планетата. Струва си да се подчертае невероятният цинизъм на такива активисти като цяло. Много е трудно (макар и понякога възможно) да се оборят протестите им срещу автомобилите, използващи бензин и дизел. Даже фактите, че значителна част от кобалта – металът, необходим за батерии на любимите им електрически превозни средства, като например Tesla, се добива от африкански деца-роби. Този добре известен факт по никакъв начин не влияе на упоритостта на привържениците на „зелената лудост“, насърчаваща подмяната на автомобилите с електрически автомобили.
Манифестът на Грета Тунберг е в унисон с друг важен документ, който вече е включен по един или друг начин в програмата на един от кандидатите за президент на САЩ от Демократическата партия – „Новият зелен курс“ на младата социалистка от Конгреса Александрия Окасио-Кортес.
Публикуването на този документ в САЩ се превърна в ужасен скандал, защото младият и обещаващ политик честно си призна, че това не е екологична програма за спасяване на климата, а политическа програма под прикритието на екологията. Освен това, сред най-запомнящите се идеи, отразени в документа, има такива перли като „забрана на говеждо месо“ (съставителите много съжаляват, че след десет години няма да могат да премахнат напълно популацията от крави в Съединените щати), „забрана за използване на въздушен транспорт“ (авторите също са много притеснени от невъзможността да се отърват от самолетите заедно с кравите в продължение на десет години), „гарантирана помощ, достатъчна за живот и икономическа сигурност“ (за тези, които не могат или не искат да работят), „преминаване към сто процента „зелена енергия“ (отхвърляне на въглища, нефт, природен газ и атомни електроцентрали).

Няма коментари:

Публикуване на коментар