събота, 8 февруари 2020 г.

ФАШИЗЪМ ИЛИ ЧЕРВЕНОСОТНИЧЕСТВО*


Журналистът Евгени Чертовенски**, по повод Луков марш пише, че фашизмът се е завърнал по нашенско. Цитирам част от текста:
„….Както редовият, трудов германец се е чувствал онеправдан и ограбен от господството на едрия, еврейски капитал, така и българският лумпен се усеща прекаран без всякаква еротика от баневци, ветковци, стайковци и прочее сурогатни милиардери на прехода. И иска да ги тури, ако не в газова камера, то директно под ножа. Оттук до създаването на полулегални боеви младежки групи крачката е съвсем, съвсем мъничка….“
„Фашизмът вече е тук“, „Уикенд“, 1-7 февруари 2020, стр.37
По няколко причини няма как да се съглася изцяло с автора, и най-вече с последното от цитираните изречения.
Първо. В България никога не е имало истинско фашистко (националсоциалистическо) движение, камо ли партийни бойни групи, даже в годините, когато в Европа доминират идеите на Мусолини и Хитлер. В интерес на истината в периода 1941-1944 г. се появяват бойни групи, само че те не са свързани със споменатите идеологии, а с една друга, и с партията, която я изповядва…. Апропо, днес разсъждения за българския монархо-фашизъм (национал-социализъм) и антисемитизъм могат да витаят само в главите на агента на Държавна сигурност „Алберт“ (светско име Георги Коритаров), българомразничето Леа Коен и тям подобни.
Второ. Лумпенизирането на населението в България започва доста отдавна, още от първите години на социализма, но това е друга тема. Ще отбележа, че по данни на някогашното АОНСУ*** от 1985 г. около 2 млн. български работници са с образование незавършен осми клас или по-малко (необразоваността е хранителна среда за лумпените). Голяма част от тях бяха по площадите след преврата, който свали Тодор Живков. Не си спомням в първите години след 1989 г., години на най-голямо крадене, някои да са говорили за фашизъм и бойни групи. За крадци и бандити, част от които с бели якички – да. Но това е нещо различно.
Трето. За възраждането на фашизма  и нацизма с всичките им атрибути не е достатъчен само гневът срещу баневци, ветковци, стайковци, божковци, цветанвасилевци и прочие крадци с бели якички. Нужна е и идеология, сиреч партия, която да оглави гневните. Такава партия в момента не виждам.
В този смисъл, г-н Чертовенски, по нашите земи не съществуват условия за неофашизъм или неонацизъм. Да се сочат с пръст привържениците на генерал Луков е несериозно…
Виж, условия за възраждане на един друг „изъм“ има. И те не се коренят в „гнева от ограбването“ (в България грабиха всички без разлика по пол, занятие, вяра и политически пристрастия, като всеки грабеше според възможностите), а във „тихата война“ за смяна на политическата ориентация на страната. Някои я наричат хибридна. В случая, използването на хулиганстващите лумпени е изключително подходящо. И не става дума за съвсем „мъничка крачка“  в бъдеще време, а за реална такава днес и сега. Както през 2013 г., така и преди няколко дни. А партиите, които къде по-явно, къде по-прикрито стоят зад лумпените, не са нито неофашистки, нито неонацистки.  А „червеносотнически“! Като тази на Костя "Стотинков"!
Да не се окаже, че феновете на генерал Луков са димна завеса, за прикриване на подмолните действия на червеносотниците?
Бележки:
*-по аналогия с черносотниците – крайни реакционери (мракобесници) в Русия от времето на революциятапрез 1905 г.;
**-ако някой има данни дали това е истинското име на журналиста или псевдоним моля да ми пише – в блога или във Facebook;
***-Академия за обществени науки и социално управление към Централния комитет на Българската комунистическа партия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар