петък, 28 февруари 2020 г.

Идиоти – виртуози на серпентините.

Войната има своя логика, от един момент тя взима връх над трезвите политически разчети.
От блога на Алексей Рошчин, 28.02.2020 г.
 
На малката снимка - авторът
Така. Май че законът на Мърфи действа – „ако една неприятност може да се случи, тя ще се случи". Нашите идиоти нанесоха въздушен удар върху конвоя на турските войски в Сирия – сиреч директен удар от военно „космически“ ни сили по армия на държава-членка на НАТО. Изглежда, че убитите са десетина, а ранените военнослужещи – стотици. Руските преговарящи бяха изгонени от Турция, всички социални мрежи, YouTube и т.н. бяха изключени. Вероятно Ердоган не иска да се разпространяват в страната видеокадри от типа „руски самолети убиват нашите“ със съответните коментари от патриотични ютуб-ери".
И сега какво следва? Лошото е, че войната има своя логика, от един момент тя взима връх над трезвите политически разчети. Може би Ердоган не би искал да се стигне до рязко влошаване на ситуацията – но какво да прави в случая? Да премълчи, да се опита да „натисне спирачките“ – как би се възприело това от турците? Ще си кажат, че той е „страхливец“, „подиграл се е с честта на нацията“ и се е уплашил от руснаците". В Япония това се нарича „да загубиш лицето си“. Свързано е с рязък спад в авторитета на властите и е почти равно на държавен преврат (още повече, че превратите са общо взето познато нещо за Турция).
Ами ако реши да отговори, и нанесе например отговарящ удар по руската база на Хмеймим. Ракетен плюс от няколко двойки F-16. И, не дай Боже, там всичко бъде съсипано и дори има засегнати руски пилоти. Тогава в същата идиотска ситуация ще се окаже Путин: няма как да „натисне спирачките“, защото домашните „патриоти“ отдавна врещят с пяна на устата – „да отмъстим на турците, Червената армия е най-силната!!" Путин ще нареди например да започнат да изстрелват „Калибър“, и не дай Боже, пак ще нарани някого. И ще започне това, което се нарича ескалация. Проблемът на Руската федерация е, че нашите сили в Сирия бързо ще свършат – имаме само няколко хиляди души и един въздушен полк. Това означава, че „отговорите“ ще дойдат от страна на „континенталната“ Русия - и това е вече истинската война. С член на НАТО. Според алгоритъма на всички предишни световни войни: никой, никоя държава не „иска да участва“, но всички „се смятат за принудени да участват", и на свой ред клането нараства, като пожар в степта.
И в края на краищата следва най-идиотския въпрос – „ЗА КАКВО ?? „За да се даде земята в Идлиб на сирийците"? !! А паркетното руско войнство, внимателно чукащо по клавиатурите на компютрите, няма да има време да ахне, в момента, в който изведнъж види истинската войната. За неясно чии интереси. Война, в която Руската федерация ще бъде „агресор“, защото нанесе удар с бойната си авиация  по чужда територията, тоест обичайната мантра „само се защитавахме“ няма да проработи ...
Можем да се надяваме на чудо – че всичко по някакъв магически начин ще се размине. Но сутринта, може би когато се събудим – линията ще бъде пресечена ... но дори и да се „размине" – тогава какво правят сега Путин и цялото висше ръководство на Руската федерация? Приличат на джигит, който шофира пътнически автобус с родители и деца – шофира с максимална скорост по серпентина, като реже завоите и периодично автобуса застава на две2, вместо на четири колела.
Какво ме вбесява? Ами ако се стигне до ескалация – какво ще кажат на 90% от населението? Обичайната си детска истерия: „ой, ние не знаехме“, „ой, ние дори не сме си представяли“, „ой, откъде се появи това чудо, ние не предполагахме ...“
Вината на мафията не е в това, че тя не знае, а в това, че не иска да знае.
Послепис. Според среднощни данни Турция и Израел са предприели съвместни атаки срещу сирийската армия .... Маските, както се казва, паднаха. Това се казва „съвместната борба с ИГИЛ".
Всичко това е война – засега със Сирия. Русия, като „съюзник“ на Сирия, е в изключително деликатна ситуация. Да се престори, че „нищо не се случило"? Или да се намеси колкото е възможно по-скоро, докато Проливите са все още свободни? Както се казва, „всичко е толкова вкусно ..." Чудя се какво ще избере Путин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар