понеделник, 17 февруари 2020 г.

ПРЕДИЗВИКАН СПОМЕН

По повод участието и хвалбите на Стив Ханке в поръчковото предаване на Светльо Иванов „120 минути“ на bTV.
Есента на 1996 г. На „Чаралица“ се провеждаше традиционния сбор на началника на Генералния щаб – генерал полковник Тотомиров. 


Участвах в него като началник на Медицинско управление. По време на сбора бяхме посетени от председателя на Народното събрание академик Благовест Сендов. От него за първи път в живота си чух думите „валутен (паричен) съвет“. Академикът разказа за преговорите, които правителството води с Международния валутен фонд. Убеждаваше аудиторията от ползата от въвеждането на валутен съвет в страната. 
Не помня професор Стив Ханке да е бил съветник на Жан Виденов и на Желю Желев (по това време първият е все още министър-председател, а вторият – президент), както и на служебния премиер Стефан Софиянски.
Мисля, че повечето от участниците в тогавашния сбор са живи и могат да споделят спомени за събитието от преди 24 години. Жив е и генерал Тотомиров, който, надявам се не е забравил случилото през 1996 г.
Към президентът  Стоянов не питая грам добро чувство и ще се въздържа да коментирам ролята му (според Ханке) във въвеждането на валутния съвет и най-вече в „борбата с корупцията“.
А „ментори“, като Стив Ханке не мога да търпя, пък били те и от САЩ! 
А какви са били мотивите за снощните му приказки пред лигльото Иванов – нека се изкажат по-компетентни от мен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар