понеделник, 10 февруари 2020 г.

Алкохолизмът в Русия

Публикувано на 10.02.2020 г.16:31 ч.

Евгений Брюн, главен нещатен нарколог и психиатър на Министерството на здравеопазването на Русия, заяви, че една трета от жителите на Русия са „тихи алкохолици“.
„Във всяка страна около 2% от населението страда от  алкохолизъм, независимо от политическата и икономическата ситуация, и Русия тук не прави изключение –  заяви психиатърът-нарколог в ефира на програма „Поздняков“ на НТВ. Той обясни, че в тези 2% са включени мъже и жени, които рано или късно се обръщат за помощ. Но Министерството на здравеопазването се притеснява от съвсем различни числа. „Една чаша – 50 милилитра концентриран алкохол всеки ден в продължение на един месец. След месец маркерът на черния дроб ще покаже, че човекът злоупотребява. Този вид пиячи са около 30% от населението“ – казва наркологът на Министерството на здравеопазването. „Те не заболяват от психични разстройства, които сме свикнали да виждаме при лицата, които са се обърнали към нас. При тях разстройствата са соматични или неврологични. И те стават пациенти на соматичните болници, многопрофилните, общите болници.“
Според Брюн тези хора не попадат в общата статистика за злоупотребяващите с алкохол,  защото никога не се обръщат към специалисти. А причината за смъртта при тези „тихи алкохолици“ е сърдечен арест, а не цироза на черния дроб, поради което те също не попадат в статистиката на хората, починали от злоупотреба с алкохол.
Що се отнася до статистиката по „пол“, на всяка жена, страдаща от алкохолизъм в Русия, се падат четирима алкохолици мъже.
…..
Брюн смята, че твърдият алкохол няма никакво отношение към предпазването от китайския коронавирус (nCoV-2019) и представлява един „пристъпен мит“ (със съкращения).
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар