неделя, 23 февруари 2020 г.

Корупцията и свободата на печата в България

„На дъното на ЕС
Европейската комисия удостоверява, че България се развива като конституционна държава. Страната е в дъното на европейската класация за корупция и свобода на печата от години. Не без причина (от заглавието в Der Spiegel).“

Настоящата публикация не е случайна. Тя е предизвикана от един пост на администратора на Facebook-групата „Хумор, сатира, политика от България и света“ Михаил Михайлов по повод статия на Кeno Verseck [1] в Der Spiegel-Politik посветен на България.

Постът на Михайлов е типичен пример за хибридна атака срещу българското правителство, разчитайки, че никой няма да си направи труда да преведе материала и ще повярва на неговото заглавие Немците заговориха за най корумпираният премиер в  ЕС“ [2]  Е, аз си направих труда. С помощта на преводачката на чичко Google и последваща моя редакция. Оказа се, че е компилация от стари изрезки от вестници и стара, претоплена манджа. Поне за мен. Учудих се, че липсват някои добре известни имена, например това на Цветан Василев, макар и фалита на КТБ да е обявен от Verseck за тежка криза, сравнима с тази на Виденов. Да, ама не, както би казал покойният Бочаров
Недоволните или невярващите на коректността на текста, който предлагам могат да го проверят в оригинала – https://www.spiegel.de/politik/ausland/korruption-und-pressefreiheit-in-bulgarien-das-schlusslicht-a-1302073.html.
Следва превода (с незначителни съкращения)
„Всяка година през есента България и Румъния получават своеобразен сертификат. Тогава Комисията на ЕС публикува своя така наречен доклад за напредъка на реформите и върховенството на закона в двете страни, съдържащ резултатите от мониторинга („Механизъм за сътрудничество и проверка“), наложен при присъединяването им към ЕС през 2007 г.
Тази година България получи много добри оценки. Докладът, публикуван в края на октомври, посочва, че работи „последователно" в борбата с корупцията и организираната престъпност, „консолидира своята правна и институционална структура". За първи път Комисията на ЕС обеща на България евентуално прекратяване на непопулярния мониторинг. Това беше едно от последните средства за оказване на натиск от страна на ЕС за провеждане на реформи в страната.
Как Европейската комисия стигна до положителната си оценка е озадачаващо. Във всеки случай реалността в България е много различна. Премиерът Бойко Борисов е силен човек повече от десетилетие. Номинално той е умерено консервативен и приемлив за Европа във външната политика. Българинът избягва да се конфронтира с Брюксел, както и словесните атаки срещу ЕС, като например Виктор Орбан. Но вътре в страната „бате Бойко“, бивш полицай, карате боец и бодигард, управлява в много по-строг стил.
„Апартаментгейт“ и банковия фалит
Законът е това, което Борисов каже и поръча, по телефона или със СМС (съмнявам се и мога да дам примери, но не това е темата – бел.моя). Той се представя като добър шеф, използвайки често простонародни изрази и поговорки. За него е важно да не го възприемат като автократ. Но неговата система за управление няма много общо с реалното върховенство на закона.
България постоянно е на последно място в класацията за корупция и свобода на печата. В страната почти няма независими медии (така ли? – бел.моя).
Тази година например няколко скандала с недвижими имоти разтърсиха политическия елит на България. Оказа се, че редица български политици в София са закупили луксозни апартаменти далеч под реалната пазарна стойност. Други злоупотребиха със средства на ЕС за селски туризъм – къщите за гости в селските райони, финансирани с милиони от Брюксел, всъщност се оказаха частни вили.
Заради аферата с апартаменти трима министри и лидерът на фракцията на партията на Борисов „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) трябваше да подадат оставка (вероятно има предвид Цветан Цветанов – бел.моя). Към тях се присъедини и Пламен Георгиев, ръководител на КПКОНПИ. След като аферата стана известна, Георгиев първоначално си взе отпуск, след това подаде оставка и беше изпратен на дипломатическа работа. и преместен на дипломатически пост в чужбина. Неговата комисия приключи разследването на „апартаментгейт“ след няколко седмици. Резултатът – в нито един от случаите не беше установен конфликт на интереси или друга незаконна дейност.
В началото на декември Сотир Цацаров, който преди това действаше като главен прокурор на България в продължение на седем години, стана новия ръководител на антикорупционната комисия. Върху неговият мандат (вероятно като главен прокурор – бел.моя) хвърлят сянка многобройни дела, като нито едно от корупционните не беше решено по законово задоволителен начин. Сред тях, например, е фалитът на КТБ, една от най-големите български банки, на фона на вътрешно българската война на олигарсите.
Сривът на KTБ през 2014 г. предизвика най-тежката финансова криза в България (това просто не е вярно – бел.моя) след голямата катастрофа на банките в средата на 90-те години и струва на данъкоплатците равностойността на малко под два милиарда евро. Цацаров трябва да поддържа тесни отношения с един от основните участници във фалита на КТБ – Делян Пеевски, не само един от най-влиятелните медийни предприемачи в България, но и силно противоречив политик.
Медийният пазар е напълно разделен между олигарсите
Общественост не трябва да се страхува от корумпирани български политици, предприемачи и държавни служители, защото медийният пазар вече е почти напълно разделен между олигарси, които контролират политическите партии или са близо до тях. Най-новата медийна сделка се състоя тази пролет – през март братя Домусчиеви, двама от най-богатите българи, близки до Борисов и управляващата му партия ГЕРБ, купиха Нова Броудкастинг Груп от предишните шведски собственици. „Нова“ е най-голямата българска медийна група със седем телевизионни канала и множество популярни уеб портали. Сделката беше съмнителна, тъй като беше забранено на чешкия милиардер Петр Келнер да купи групата на Нова (каква стана тя, парите на Келнер чисти, на Домусчиеви мръсни – бел.моя).
Примерът с добре известната радио водеща Силвия Великова показва какво се случва, когато независими български журналисти се опитват да се борят с корупцията. Тя беше уволнена от общественото на БНР за критики към властта.
Иван Гешев наскоро се издигна на върха на прокуратурата. Освен всичко друго, той е пряко отговорен за забавеното разследването на фалита на КТБ.
Обстоятелствата около уволнението на Великова бяха скандални. Случаят предизвика такова вълнение в страната (аз не си спомням за подобни вълнения – бел.моя), че премиерът Борисов се намеси лично и Великова отново бе възстановена като водещ в програма хоризонт.
Бележка:
[1] – Verseck e роден през 1967 г. и е журналист на свободна практика с акцент върху Централна и Югоизточна Европа от 1991 г.
[2] – Представям си как някои Facebook-ари ще подскочат псувайки и обвинявайки ме във всички смъртни грехове. Бързам да им кажа – не обичам нито революциите, нито превратите и най-вече, когато са мотивирани от принципа „стани да седна, пък каквото ще да става“. Пък и съм на възраст и нямам сили да се боря с втора Виденова зима!



Няма коментари:

Публикуване на коментар