събота, 10 август 2019 г.

АФРИКАНСКАТА ЧУМА НА ЕКРАНА

© Йордан Ефтимов, в-к „Стършел”


ТВ Водеща: Ето че първата тема днес за жалост е свързана с африканската чума. Засегнати са десетки хиляди глави, ако за прасетата може да се каже така.
ТВ Водещ: Защо да не може! И прасетата имат глави. От тях се прави пача.
Водеща: Пачата ще ни излезе скъпа. По-скъпа и от чадърите по курортите. Саламите – също. А никога не сме сигурни, че саламите са от български прасета.
Водещ към Водещата: Предполагам знаеш, че българите, живеещи в Русе и Видин, отдавна си купуват свинско от Румъния, защото мислят, че там свинете не са хранени със смески, а са свободно пасящи.
Водеща: А румънците на свой ред си купуват български прасета – пак по същата причина. Защото си мислят, че българските са отглеждани без антибиотици.
Водещ: Винаги чуждите прасета са по-хубави. Ето как ще скараме два съседни народа! Но нека включим нашата репортерка от Видин, така да се каже, от фронтовата линия.
Репортерка: Ето ни във видинския ромски квартал „Нов път“. Тук вече са представители на държавните органи.
Стопанин: Откъде дойде таз чума, Евросъюзът ли ни я спусна? Направо не знам!
Репортерка: Кажете сега: Боли ли ви, че ще загубите толкова животни?
Стопанин: Боли ме нещо ей тука, бъбрек ли е, апандисит ли. Заради прасетата сигур ме боли!
Водеща (от студиото): А давате ли си сметка, че вашето ще е първото евтаназирано прасе тази година?
Стопанин: Сметки много – за вода, за ток. И за прасето ли да давам сметка!
Водеща: Да попитаме и госта в студиото: Има ли случаи на укрити прасета?
Гост в студиото, представител на комисията по храните: Има, разбира се. Вече са установени случаи на стопани, които качват прасетата си на ремаркета или каравани и ги превозват през няколко села. Известни са и случаи на укриване на прасета в подземни тайници или на тавани. Излизат и на палатки в диво къмпиране.
Водеща: А как ще откриете кой в коя къща е скрил прасе?
Гост: По миризмата. Ще разчитаме на обонянието на кметските наместници.
Водещ: Но те могат да душат само до края на август! После обонянието ще им трябва за местните избори. Да надушват откъде духа вятъра.
Водеща: А не е ли нехуманно да бъдат заравяни живи прасета?
Гост: Спорен, философски въпрос е дали хуманните идеи на Ренесанса важат и за животните и в какви случаи. Наш приоритет е да овладеем заразата, а после философски да изясним понятията.
Водещ: Нали знаете, някои неща тръгват от прасетата, пък се пренасят и при хората. Най-лесно е човек да се превърне в прасe.
P.S. Професор Кантарджиев препоръчва след всяко та български телевизии добре да си измивате очите и да си почиствате ушите, а такива като мен, които обичат да попържат - да си изплакват устата с Одол.



Няма коментари:

Публикуване на коментар