вторник, 6 август 2019 г.

Путин и протестиращите


The Russian tends to strike abroad to distract from troubles at home.
The Editorial Board, Aug. 4, 2019


„През уикенда руските власти задържаха стотици демонстранти в Москва поради това, че режимът на Владимир Путин се опитва да заглуши призива им за честни избори. Поведението на Путин е не толкова демонстрация на силата му, колкото е белег на слабост", пише The Wall Street Journal в редакционна статия.
 „(...) Несъгласието с режима на Путин винаги е било по-силно изразено в градските центрове на страната. Но през последната година дори някои от регионите, които традиционно го подкрепяха, са му обърнали гръб поради състоянието на руската икономика”, посочва редакцията на вестника. В течение на последните пет години реалните доходи намаляват, като през тази година се очаква БВП леко да нарасне, но с не повече от 1%.” (...) Непопулярното, но необходимо решение на Путин да повиши пенсионната възраст на страната с пет години не му помогна политически. "
 „(...) Сега рискът е в това, че той най-вероятно ще изнесе битката в чужбина – нова конфронтация в Прибалтика или, може би, ескалиране на напрежението в Азовско море, за да отклони вниманието от вътрешните проблеми. Рейтингът на одобрението на Путин беше почти 90% след военните авантюри в Грузия (2008 г.) и Украйна (2014 г.) “, пише изданието.
„Путин може би ще е по-склонен да действа така, на фона на това, как някои среди в САЩ и Европа губят  търпение във връзка с дългосрочната стратегия за изолация на Русия. Вместо да се предава, Западът трябва да даде да се разбере, че всяка ескалация в чужбина ще срещне съпротива и това ще доведе до нови, болезнени икономически санкции “, обобщава The Wall Street Journal.



Няма коментари:

Публикуване на коментар