сряда, 7 август 2019 г.

Властите разгромиха опозицията в Москва

      „След ареста на хиляди хора в събота по време на неразрешен митинг, властите започнаха ново преследване на организацията на Навални“, пише журналистът Еманюел Гринспан в „Le Figaro“.
Снимката на автора - горе, вдясно.
„(...) Малко преди обяд в събота полицията арестува Любов Собол, последният член на демократичната опозиция, който все още е на свобода. Тя е един от 57 кандидати, на които е отказана регистрация за изборите за Московската градска дума на 8 септември предизвика вълна от възмущение. Основните представители на опозицията (включително Алексей Навални, Дмитрий Гудков и Иля Яшин) получиха присъди от по 30 дни затвор за призоваване за митинги, многократно бяха извършени обиски в домовете им, включително нощни – тази практика не се използва от няколко десетилетия. Руската опозиция е обезглавена, а на съдът предстои да довърши работата на полицията”, – отбелязва авторът.
 „Следственият комитет на Русия обяви в събота началото на ново наказателно дело срещу ФБК (Фонд за борба с корупцията – бел.моя), организацията на Алексей Навални, специализирана в разследване на корупция в руския политически елит. Разследващите подозират ФБК в пране на пари в размер на 1 милиард рубли (14 милиона евро). Алексей Навални е заплашен от няколко години затвор“, – се казва в изданието.
 „Това наказателно дело е опит за смазване на ФБК и използване на този предлог за пропагандна кампания, насочена към населението, която да покаже, че самият Навални е мошеник и крадец", казва политическият анализатор Татяна Становая. „Позицията на Путин винаги е била, че затворът на Навални ще допринесе за неговата популярност и имидж на жертва. Може би неговото мнение се е променило, особено след като Путин все по-малко се занимава с вътрешните работи на страната, и в които все по-голяма инициатива проявяват структурите за сигурност”, – подчертава ръководителят на аналитичното звено на  компанията R. Politik („Руска политика” е аналитична платформа, основана през 2018 г. от Татяна Становая, за представяне на руската външна и вътрешна политика – бел.моя).
Според политическият анализатор Фьодор Крашенинников, който е близък до опозицията, би било грешка да се мисли, че правителството ще може да се отърве от опозицията по този начин: „В Русия има много противници на Путин. Това са компетентни хора, които могат да се организират, дори не се нуждаят от лидер. Всъщност, ако Навални е в затвора в затвора, тогава ролята му на обединител на опозицията може да стане още по-ефективна. Вече наблюдаваме появата на съзвездие от нови лидери и тяхната борба ще продължи. "
„Властите реагираха като пуснаха медийна машина, за да игнорират протестното движение в продължение на няколко седмици. Тогава всички федерални телевизионни канали започнаха да представят протестиращите в негативна светлина", пише Le Figaro.
„(...) Руската телевизия, която иначе обича да показва сцени на насилие по време на митинги на жълтите жилетки (във Франция – бел.моя), крие полицейското насилие в Москва. Коментаторите подчертават, че в Европа присъдите са по-сурови, а полицията е по-жестока. Въпреки това в Европа не можете да видите как ректорите на няколко големи университети  (Московския държавен педагогически университет, Държавния институт за театрално изкуство, Руския държавен педагогически университет) публично заплашват студентите си с изключване, ако участват в митинги”, посочва Гринспан или как кметът на Москва Сергей Собянин сравнява опозицията с африканци в телевизионно изказване от 30 юли: „Който вика по-силно, той ли е правителството?  Ние не живеем в Зимбабве!”
„Следващата събота на кметът отново ще му се наложи да търпи подобни крясъци по улиците на Москва“, заключава авторът на публикацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар