четвъртък, 8 август 2019 г.

БИВШИЯТ СЛЕДОВАТЕЛ ПО ОСОБЕНО ВАЖНИ ДЕЛА ИСКА ДА ЗАПОЧНЕ ДЕЛО СРЕЩУ СТАЛИН

Посвещавам този превод (оригиналния текст може да бъде прочетен на адрес https://www.znak.com) на сталинистите във Facebook, които никак не са малко публикация, с ясното съзнание, че ще бъда оплют. Както и на един професор, който не се посвени, съвсем наскоро да обяви Джугашвили за геният на ХХ век. Народът е казал: „Който се бои от мечки, да не влиза в гората”. Аз не се боя, дами и господа, пък и на моята възраст нямам и какво да губя. Приятно четене (плюене)!

Бившият следовател по особено важни дела в Генералната прокуратура на Руската федерация Игор Степанов иска от следователите да образуват наказателно производство срещу съветския лидер Йосиф Сталин. По този начин той иска да постигне обсъждане и осъждане на масовите репресии. За това пише „Комерсант”.
Степанов е подал заявление в Генералната прокуратура на Руската федерация и Следствения комитет на Русия (СКР). Той се позовава на заповед на НКВД № 00447 от 30 юли 1937 г. „За операцията за репресиране на бивши кулаци, престъпници и други антисъветски елементи“. В документът се посочват конкретни числа: да се застрелят 82,7 хиляди души и още 193,4 хиляди души да се изпратят в лагерите. Постановлението за утвърждаване на заповедта е подписано от членове на Политбюро и от секретаря на Централния комитет на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики) Йосиф Сталин.
Сталин трябва да се счита за „организатор на масовите убийства, тоест геноцида над православните свещеници и други граждани", смята Степанов. Между другото, по времето на Сталин са репресирани около 20 негови роднини, предимно свещеници.
„СКР е изпратил заявлението до Главна следствена дирекция на СКР в Москва и от там няма повече новини, а по неизвестни причини Генералната прокуратура е препратила заявлението до Ивановска област“, заяви Степанов пред „Комерсант“. Разследващите от ивановското Следствено управление на отказаха да приемат заявлението и да извършат процесуална проверка, като се мотивират, че бившият им колега не е предоставил „конкретна информация за обстоятелствата, показващи признаци на престъпление“ в действията на Сталин. Степанов обжалва отказа пред районната прокуратура, която наблюдава работата на следователите. Зам.-прокурорът Евгений Романовски обаче не е открил нарушения.
Степанов обжалва и този отговор, и смята, че ще стигне до Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). В същото време той признава, че целта му не е наказателно дело, а официална правна оценка.
„Не може да се образува наказателно дело във връзка със смъртта на заподозрения – СКР ще откаже. Но преди това прокуратурата е длъжна да даде правна оценка на действията на Сталин“, – обяснява Степанов. – Сега няма правна оценка и затова култът към Сталин е запазен, вдигат му паметници. В Русия има над сто паметника на Сталин, както ми казаха в кметството на Новосибирск, обяснявайки защо са издигнали такъв паметник.“
В Русия престъпните действия на Сталин не са официално осъдени, обясни пред „Комерсант” заместник-председателят на научно-образователния център „Мемориал”, един от водещите специалисти по историята на органите на ЧК-ОГПУ-НКВД Никита Петров. „Искането на Игор Степанов е своеобразна иновация“, – казва Петров, отбелязвайки, че не знае, че някой друг да е подавал подобно заявление: – „Ние дори не сме образували наказателни дела за конкретни престъпления. Събитията в Катин бяха разследвани (масовите убийства на почти 22 хиляди пленени поляци през 1940 г. – бел. „Комерсант”), но тогава прокуратурата не повдигна обвинение на Сталин и правителството, виновни се оказаха ръководителят на НКВД Лаврентий Берия и неговия антураж. У нас има някакво особено благоговение към Сталин, нежелание да видим, че той е един обикновен престъпник.
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар