вторник, 27 август 2019 г.

Там, където Бисмарк едва не се удави с тайната си възлюбена

„Някога Биариц беше най-модерният курорт за европейската аристокрация. Тук Ото фон Бисмарк изневеряваше на жена си с млада руска княгиня. Двойката почти да се удави в Атлантическия океан – а техният спасител скоро беше прокълнат", – пише германското списание Der Spiegel.

„Горещината по обяд е най-добрата защита срещу нежеланото внимание, казвал Ото фон Бисмарк. Поне в Биариц. Ритъмът на живот на града се задава от вълните на Атлантика и пясъчни плажове, които се изпразват по обяд, а на 22 август 1862 г. Ото фон Бисмарк наистина се е нуждаел от секретност.“ – разказва журналистът Кристоф Гункел.
„По това време пруският дипломат има малка тайна, а именно любовницата си, която в едно от писмата си нарича „най-невероятната от всички жени”. Двойката иска спокойно да се разхожда по плажа и да плува в Атлантическия океан, без да привлича чуждото внимание."
„През лятото на 1862 г. Бисмарк все още не е страховития политик и „железен канцлер.”(...) Мустакатият дипломат-исполин все още е неизвестен и работи като посланик на Прусия в Париж и Санкт Петербург, отбелязва изданието. – Така той се запознава с руският посланик в Брюксел княз Николай Орлов и започва роман със съпругата му Катарина “.
Тя е „весела, умна и грациозна, чаровна и млада“, пише ентусиазирано Бисмарк. Той „донякъде е влюбен в красивата княгиня“. „Сутрин плуваме, след което отиваме до скалата, закусваме в отдалечено дефиле зад фара", – пише той в едно от писмата си. „Вечер Катарина му свири класическа музика. Това не беше първото му увлечение, и по тази причина Бисмарк вярваше, че то няма да навреди на съпругата му Йохана”, –  съобщава изданието.
Тогава „красивата княгиня“ е 21-а годишна –  с цели 26 години по-млада от пруския баща на семейство. За това колко дълбока е била връзката им, източниците говорят двусмислено. Известно е обаче, че Бисмарк, с помощта на лекар е превърнал краткото си посещение в Биариц в четириседмична ваканция. А със съпруга й, „рогоносец”, който също е много по-възрастен от нея, се шегува: „Николай загуби в Кримската война око и ръка – и според Бисмарк също „част от своята мъжественост“.
Когато двойката отива да плува на 22 август 1862 г., течението внезапно ги завлича и огромните вълни можеха да станат фатални за дипломата, обаче: „Бисмарк има късмета, че сметките му за анонимност се оказват грешни: те все пак са наблюдавани. С това се занимава пазачът на фара Пиер Лафлер.” Той вади от водата първо Катарина, която вече е загубила съзнание, а след това и безжизненото тяло на Бисмарк, което тежи около 100 кг. Извиканият по спешност лекар го връща към живот, разказва изданието.
Само месец по-късно самоотверженият спасител се удавя, докато плува в Атлантическия океан. Съпругата му е в последния месец от бременността. Бисмарк, който по това време вече е премиер на Прусия, и Катарина Орлова стават кръстници на новородено, което е кръстено на Бисмарк. Изглежда обаче, че момчето е донесло малко щастие на семейство Лафлер, тъй като е починало рано, се казва в статията.
Самият Бисмарк посещава след това Биариц много пъти, но за негово разочарование никога повече не вижда Катарина, която е тежко болна.
Независимо от всичко, на Бисмарк е съдено да изпита гордост от триумфа на френска земя. През 1871 г. германците побеждават Франция и провъзгласяват във Версайския дворец създаването на Германската империя. „В крайна сметка след това поражение, много французи проклинат смелия пазач на фара, който някога извади Бисмарк от вълните“, пише Der Spiegel.
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар