петък, 16 август 2019 г.

ОПРОВЕРГАВАЙ ТОЛКОВА ДЪЛГО, КОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО!

„След ядрена авария в Северодвинск информацията много бавно си проби път навън. Това напомня на Чернобил. Еколозите са загрижени”, – пише германският вестник Der Tagesspiegel.

„Даже и нивото на радиоактивно замърсяване да не е сравнимо с това в Чернобил, поведението на властите тревожи екозащитниците, например, Владимир Сливяк”, –отбелязва журналистът Оливър Билгер. – Сливяк се съмнява в това, че руските власти  са в състояние да се справят адекватно с ядрената авария. „Главен инструмент на извънредните мерки е отричането”, – казва той в интервю за Der Tagesspiegel. Председателят на организацията „Екозащита”, една от най-старите екологични групи в страната е убеден, че властите ще „отричат ядрената авария – без значение дали тя голяма или малка – колкото е възможно по-дълго.”
„Според него нивото на безопасност в руските атомни електроцентрали е ниско. Много от реакторите са остарели, а електроцентралите от типа „Чернобил” все още се експлоатират. Опасността от нови инциденти, по думите на Сливяк, е голяма, особено след като липсват нови системи за безопасност в старите реактори. (... ) Министерството на отбраната често крие информация за ядрени инциденти”, – се казва в статията.
„Сливяк предупреждава, че планове за действие в извънредни ситуации съществуват, но като правило те са лошо направени и нереалистични. Хората на място никога не са информирани за плановете в детайли. В Русия не се извършва разяснителна работа по отношение на извънредните ситуации, – казва Сливяк. – „Всички се надяват, че те никога няма да се случат“ – съобщава Der Tagesspiegel.


Няма коментари:

Публикуване на коментар